Seksualiteit en internet: hier moet je op letten

seksualiteit internet

Online media is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De huidige generatie weet niet beter, ze zijn opgegroeid met internet en mobiele telefoons. Internet heeft niet alleen onze wereld veranderd, maar zorgt ook voor seks binnen handbereik. Met een druk op de knop zit je op een erotische site of een datingsite voor erotische afspraakjes. Dit kan leuk zijn, maar het brengt ook gevaren met zich mee. In deze blog gaan we dieper in op seksualiteit in combinatie met internet.

Online media en seksuele ontwikkeling

Online media spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Voordat internet de wereld veroverde werd er nog uitgebreid geflirt in discotheken en andere gelegenheden, nu gebeurt dat steeds meer online. Voor een grote groep mensen is dat een uitkomst, want het is zeer laagdrempelig om te reageren op een persoon vanuit de veiligheid in je huis. Er bestaan talloze datingsites, datingapps, zoals Tinder, en chatgroepen waar mensen elkaar leren kennen voor seks, liefde of beide.

Internet heeft dus ook ons dating gedrag beïnvloed, en dat hoeft niet per definitie negatief te zijn. Al zijn psychologen het collectief over eens dat een ouderwetse ontmoeting in persoon nog steeds het beste werkt. Jongeren ontmoeten elkaar in beide gevallen massaal, zowel online als fysiek. De seksuele ontwikkeling begint echter wel vaak online, en daar kunnen valkuilen in liggen. Veel van hen hebben bijvoorbeeld een vertekend beeld van seks door de vele pornofilms die online voorhanden zijn.

Seksuele voorlichting is dus nog steeds noodzakelijk, misschien wel meer dan voor de internetrevolutie. Vooral online media en social media kunnen grote invloed hebben op de seksuele ontwikkeling van een jong volwassen persoon. Helaas maken mensen ook misbruik van de anonimiteit van internet, waardoor sommige van hen slachtoffer worden van online afpersing, loverboys, grooming en andere vormen van online seksueel geweld.

seksualiteit-internet

De voordelen en nadelen van seksualiteit op internet

Er zitten voor- en nadelen aan seksualiteit (of cyberseks) op internet. Zoals we hierboven al beschreven kunnen mensen met kwade bedoelingen misbruik maken van de goedgelovigheid en nieuwsgierigheid van mensen die internetseks aan het verkennen zijn. Aan de andere kant is internet voor iedereen toegankelijk en kunnen mensen die in een sociaal isolement zitten, of erg introvert zijn, ook de stappen van seks en liefde op internet ontdekken. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om liefde en seks te ontdekken.

De voordelen van cyberseks

Het anonieme gedeelte is een van de grootste voordelen als je seks op internet zoekt. Je hoeft jezelf niet meteen bloot te geven en kunt vanuit de veiligheid van je eigen huis op zoek naar een spannend avontuurtje. Dit hoeft overigens niet altijd in een fysieke afspraak te resulteren, veel mensen vinden het al spannend genoeg om erotisch te chatten met iemand of een fantasie met elkaar te delen. Mensen die onzeker zijn over hun uiterlijk ervaren zeker voordelen aan cyberseks, want ze hoeven zichzelf niet te laten zien. Sommigen van hen verzinnen een fantasie-uiterlijk als ze gaan sexchatten.

seksualiteit-internet

De nadelen en risico’s van cyberseks

  • Je moet altijd bedenken dat foto’s en video’s die je van jezelf op internet deelt er altijd op kunnen blijven staan. Kwaadwillenden gebruiken deze foto’s om jou dingen te laten zien die je niet wilt. Dit wordt ook wel ‘sextortion’ genoemd. Soms gaat het om geld, andere keren om nog meer beelden van jezelf. Er wordt dan voornamelijk gedreigd met het openbaar maken van je foto’s en video’s, zoals het naar je ouders of naar je werk sturen. We zetten nog een paar risico’s op een rijtje. Stuur dus nooit zomaar expliciet beeldmateriaal van jezelf naar vreemden.
  • Niet iedereen is te vertrouwen. Zelfs als je al een hele lange tijd met elkaar praat, dan kan het mogelijk zijn dat de persoon aan de andere kant in een rol zit. Wees dus erg voorzichtig, want wie garandeert jou dat de persoon aan de andere kant niet samen met zijn vrienden zit te kijken naar jullie chatgesprekken, foto’s en video’s?
  • Als je aan cybersex doet terwijl je een relatie hebt, dan kan dit heel slecht uitpakken. Natuurlijk is het spannend om erotisch beeldmateriaal of zelfs seksgesprekken met een ander te hebben. Het is alleen wel zo dat je partner daar minder blij mee zal zijn, en dat waarschijnlijk ziet als vreemdgaan. Als je het spannend vindt dan kun je het misschien samen met je partner doen, stel het eens voor, en pak er meteen een leuke sextoy bij!
  • Deze beelden en chatgesprekken die je met die ander uitwisselt kunnen makkelijk worden opgeslagen en bekeken door anderen. Je wilt niet dat dit in verkeerde handen terechtkomt, dus deel pas iets persoonlijks als je 100 procent zeker weet dat diegene aan de andere kant te vertrouwen is.
  • Cyberseks kan heel verslavend werken. Dit kan een negatieve invloed hebben op je dagelijkse leven. Als je alleen maar aan online seks kunt denken da is het raadzaam om een psycholoog of seksuoloog in te schakelen. Je kunt er namelijk depressief van raken. Het kan ook veel geld kosten, want sommige websites kosten geld, en als je er verslaafd aan bent dan kan dat best aantikken.

Doe het altijd veilig

Als je iemand leert kennen op internet dan moet je de bovenstaande tips zeker in je achterhoofd houden. Er ontstaan echter ook veel mooie relaties door het gebruik van internet, laten we dat vooral onthouden. Als het tot een fysieke afspraak komt dan moet je onthouden dat je in de eerste instantie altijd afspreekt op een plek waar veel mensen zijn, zoals een restaurant of een festival. Dat is wel zo veilig.

Als het dan toch allemaal goed loopt en jullie niet van elkaar af kunnen blijven, dan is het gebruik van anticonceptie van belang. Geniet van jullie date, maar doe het wel verstandig. Gebruik een condoom of een ander voorbehoedsmiddel, want je wilt geen spijt krijgen van je avontuurtje. Dus download die datingapp of schrijf jezelf in op een datingsite en geniet van de spanning van het zoeken. Maar doe het wel verstandig. Dan staan er in de toekomst leuke ervaringen op je te wachten.