Seksualiteit bij jongvolwassenen: zo zit het

jongvolwassenen seks

De ontwikkeling van seksualiteit bij jongeren begint rond de 15 jaar. Tegen de tijd dat een persoon 20 jaar is, wordt hij of zij in de categorie jongvolwassenen gerekend. Tegen die tijd heeft een persoon al de nodige ervaring op seksueel gebied, maar is vaak roekelozer en minder voorzichtig dan een persoon van middelbare leeftijd. In deze blog haken we in op seksualiteit onder jongvolwassenen, want in die levensfase vinden er een hoop veranderingen plaats op het gebied van relaties, en daar hoort seks uiteraard ook bij.

Seksuele ontwikkeling

In de puberteit vinden meestal de eerste ontdekkingen op het gebied van seks plaats. Dit gaat meestal stap voor stap, en begint bij aanraking, strelen en tongzoenen. In die fase heeft een puber al kennisgemaakt met zelfbevrediging, masturberen is namelijk over het algemeen de eerste seksuele ervaring bij de meeste personen. Dit verschilt uiteraard per persoon, de ene is hier wat sneller in dan de ander. In grote lijnen lopen deze ontwikkelingen op seksueel gebied allemaal hetzelfde.

Na masturbatie volgt een seksuele ervaring met een ander. Zoals we hierboven beschreven begint dit over het algemeen met zoenen en aanraking, zoals voorspel.  Daarna volgt geslachtsgemeenschap. De gemiddelde leeftijd van ontmaagding gebeurt volgens een onderzoek ongeveer rond het 17de levensjaar. Voorheen was dat nog 16 jaar, dat is opmerkelijk, want jongeren worden door internet bijna dagelijks geconfronteerd met seks. Als iemand 20 jaar is dan gaat er een nieuwe levensfase in. De puberteit is voorbij, en een persoon wordt dan gezien als jongvolwassen.

Relaties bij jongvolwassenen

Jongvolwassenen hebben vaker een relatie die wat langer duurt. Vaak hebben ze in het begin van die levensfase hun eerste langdurige relatie. Ze zijn op dat moment in emotioneel opzicht meer betrokken toen ze jonger waren, en denken minder vanuit seksueel opzicht omdat ze op die leeftijd al klaar zijn met de ‘beginselen van seksuele ontdekking’. Op seksueel gebied kun je je hele leven blijven ontdekken, dus we bedoelen hier de eerste seksuele ervaringen mee. 

In deze levensfase gaat seks wel een veel belangrijkere rol spelen, maar dan meer in het opzicht van verbintenis. Liefde en seks worden meer aan elkaar verbonden, terwijl dat eerder nog losser van elkaar werd ervaren. Toch stranden de meeste relaties aan het begin van deze levensfase, waarna er plaats wordt gemaakt voor een nieuwe liefde. In sommige gevallen blijven stellen tot ver in hun volwassen periode samen, maar deze ‘jeugdliefdes’ zijn zeldzaam.

De eerste stappen naar een langdurige verbintenis op het gebied van liefde zijn dan wel al gezet. De eerste seksuele ervaringen zijn opgedaan, en er wordt meer geëxperimenteerd op het gebied van seks. Het experimenteren gaat ook heel geleidelijk. Vaak komen de eerste seksspeeltjes dan tevoorschijn. Vaak heeft de vrouw in kwestie al wel ervaring met dergelijke speeltjes, maar een sekstoy erbij pakken als stel gebeurt vaak als eerste experiment tussen koppels die wat extra pit in hun seksleven willen gooien.

Online daten

Vroeger gingen mensen naar de kroeg of een discotheek om anderen te ontmoeten. Dat gebeurt nog steeds wel, maar we moeten erkennen dat de meeste dates online worden bewerkstelligd. Er bestaan talloze datingapps, zoals Tinder, die het voor mensen op een laagdrempelige manier mogelijk maken om contact te leggen met een mogelijke liefdespartner. Helaas maken ook veel mannen misbruik van de anonimiteit van dit soort sites, en wordt er streng opgetreden door de eigenaren van datingsites en apps.

Jongvolwassenen maken massaal gebruik van online media voor het krijgen van een relatie of voor seks. De helft van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar maakt gebruik van datingapps, en ook social media is uitermate populair om contacten te leggen. Het is erg makkelijk om een like of een reactie te geven op een platform, vooral mensen die moeite hebben met het leggen van contact in een uitgaansgelegenheid vinden dit soort apps ideaal.

Het is verstandig om jezelf niet meteen bloot te geven, letterlijk. Er zitten ook veel mensen met slechte bedoelingen op internet, die zich vaak voordoen als iemand anders. Spreek dus nooit zomaar af met iemand, en laat je niet onder druk zetten om naaktfoto’s te sturen, want dat heeft in het verleden de levens van veel jongens en meisjes verwoest. Sextortion is een serieus probleem, en het zijn niet alleen kinderen en pubers die hier ten prooi aan vallen, ook jongvolwassenen kunnen foute beslissingen maken op dit gebied, en zelfs mensen van middelbare leeftijd maken deze ‘fouten’.

online daten jongvolwassenen

Sexting

Omdat sextortion een serieus (en gevaarlijk) probleem is, hebben we een extra kop geplaatst om hier wat dieper op in te gaan. Je moet jezelf bewust zijn van het feit dat alles wat je op internet plaatst, er voor altijd op zal staan. Dankzij berichtendiensten, social media en andere manieren van online communicatie, is sexting erg populair voor stellen die elkaar seksueel getinte foto’s en video’s willen sturen. Daar is op zich niets mis mee, en kan erg spannend zijn, maar voorzichtigheid is wel geboden.

Sexting is dus het versturen en ontvangen van seksueel getinte content zoals foto’s en video’s. Het is belangrijk om te weten dat je nooit een foto of filmpje door mag sturen zonder dat je toestemming hebt van degene die het foto of filmpje van zichzelf heeft gemaakt. Kortom: sexting kan een leuke en spannende toevoeging zijn als je een relatie hebt, maar wees je wel bewust van de gevaren. Stuur nooit naaktfoto’s naar onbekenden, want dat is vragen om problemen.

sexting jongvolwassenen

Seksuele oriëntatie bij jongvolwassenen

Jongvolwassenen weten in deze levensfase vaak wel of ze hetero, homo- of biseksueel zijn. Het kan ook zijn dat een persoon andere voorkeuren heeft, deze hebben we al eerder uitgelicht in onze blog over LBGT plus. Seksuele oriëntatie is een belangrijk aspect van de ontwikkeling en mag niet worden veroordeeld door anderen. Je moet jezelf kunnen zijn. Helaas leven we in een maatschappij waarin er mensen zijn die een andere seksuele voorkeur dan ‘het gangbare hetero zijn’ veroordelen. Dit is de reden waarom veel mensen pas later uit de kast komen als het gaat om hun seksuele voorkeur.

Coming-out speelt bij jongvolwassenen vaak een grote rol. Ze zijn zich meer bewust van wie ze zijn, meer dan toen ze nog in de puberteit zaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste jongvolwassenen tussen hun 20ste en 25ste levensjaar uit de kast komen, en openlijk uitkomen voor wie ze werkelijk willen zijn. In andere gevallen duurt dit langer, vaak heeft dat te maken met de opvattingen van hun omgeving.

seksuele oriëntatie jongvolwassenen

Seksuele gezondheid en risico’s

Tot slot benadrukken we het feit dat veilige seks altijd de norm moet zijn. Je wil niet opgescheept zitten met een soa of erger. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat er een ongewenste zwangerschap plaatsvindt. Dit kan worden voorkomen door de juiste anticonceptie. We hebben er in onze blog over anticonceptie en voorbehoedsmiddelen al uitgebreid aandacht aan besteed. De risico’s onder jongvolwassenen zijn hoger dan bij mensen van middelbare leeftijd, omdat ze in die levensfase vaker wisselende contacten hebben op seksueel gebied.

Wees je bewust van de risico’s die wisselende seksuele contacten met zich mee kunnen brengen. Gebruik altijd een voorbehoedsmiddel, zoals een condoom. Draag er dus altijd eentje bij je. Het middelengebruik zoals alcohol en drugs onder jongvolwassenen is hoog, en daar valt het hebben van onbeschermde seks mee samen. Onder invloed maken jongvolwassenen vaker de fout om seks te hebben zonder voorbehoedsmiddel, met alle gevolgen van dien. We hebben hieronder een selectie condooms geplaatst, stop er eentje in je portemonnee, want deze levensfase moet vooral leuk blijven.