Seksuele ontwikkeling, het is iets dat iedereen doormaakt. Sterker nog, je seksualiteit blijft zich je hele leven ontwikkelen. Dat gebeurt al vanaf je geboorte, en zal tot in de ouderdom blijven duren. Dit hoeft niet te betekenen dat dit altijd in de seksuele context geplaatst moet worden zoals we gewend zijn (lust, verlangen). De seksuele ontwikkeling tijdens je leven is veel breder dan dat. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, want het is een magisch stukje van het menselijk lichaam.
Seksuele ontwikkeling van je geboorte tot je 18e jaar
Als je wordt geboren dan ligt de biologische basis van je seks al vast, al hebben sommige mensen het idee dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren, zoals transgenders. Intimiteit is aangeboren. Kinderen genieten van aanraken en knuffelen, en dat heeft uiteraard niets met seks te maken zoals wij dat in volwassenheid ervaren. In de latere peuter/kleuterperiode leren ze het verschil tussen een jongetje en een meisje kennen. Op deze leeftijd kennen kinderen nog geen seksuele schaamte
Dat verandert vanaf een jaar of 7. Dan kennen kinderen sociale regels beter, en maken ze kennis met schaamte. Ze zullen dan vaker uit zichzelf iets aantrekken, en doen de wc-deur op slot. Tussen 7 en 12 jaar kunnen kinderen verliefd worden, en krijgen sommigen van hen ‘verkering’. Er is over het algemeen nog geen sprake van seksuele ontdekking zoals wij dat ervaren. Dat komt pas na het 12e levensjaar.
Na het 12e levensjaar begint de puberteit, en ook de seksuele ontwikkeling zoals volwassenen dat ervaren. De seksuele fantasieën nemen toe, en er wordt gezocht naar porno op internet. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongens veruit het meeste zoeken naar seksueel getinte content op internet. Tot de 15e jaar wordt er vooral veel ontdekt en geprobeerd op seksueel vlak. De eerste zoen is dan al gegeven, en er wordt ook al gestreeld en geknuffeld met lustgevoelens. Tussen de 15 en 18 jaar wordt over het algemeen de eerste geslachtsgemeenschap uitgevoerd. Masturberen is dan allang niet meer vreemd meer.

Volwassenheid (tussen 18 en 39 jaar) en seksuele ontwikkeling
In deze fase van je leven hebben de meeste mensen een vaste relatie, maar er is wel veel variatie in de levensstijl van personen. Tussen de 18 en 39 jaar heeft maar liefst 61% een vaste relatie, en daar komt uiteraard ook een seksleven bij kijken. Tijdens een langdurige relatie kan de seks veel beter worden, maar aan de andere kant kan de sleur ook toeslaan. Het is belangrijk dat er op dat gebied goed wordt gecommuniceerd om het spannend te houden.
De kennis over seks en het experimenteren is in deze fase op zijn toppunt. De zin in seks kan ook geleidelijk afnemen, omdat de zorg voor kinderen en andere verplichtingen hoofdzaak worden. De spanning kan ook afnemen door de dagelijkse beslommeringen. Het is in een relatie dus van belang dat het vuurtje aangewakkerd blijft worden, ook al moet er voor kinderen gezorgd worden of als jullie een drukke baan hebben.
In deze levensfase zijn de meeste mensen seksueel actief. Veel van deze mensen hebben al eerder in hun leven seks gehad met een ander. Mannen geven in deze fase vaker de voorkeur aan lust en seksueel experimenteren, terwijl vrouwen juist meer de voorkeur geven aan het samen zijn en intimiteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat in deze levensfase 83% van de mannen genieten van seks, tegenover 67% van de vrouwen. Het is hoe dan ook een feit dat mensen de intimiteit op blijven zoeken, dus ook in deze bijzondere levensfase.

De middelste levensfase (tussen 40 en 54 jaar) en seksuele ontwikkeling
In deze levensfase hebben de meeste mensen kinderen, maar dan vinden ook de meeste echtscheidingen plaats. Onderzoekers hebben ooit onderzocht hoeveel scheidingen er plaatsvinden tussen 40 en 54 jaar, en de uitkomst was een verbazingwekkende 40% van alle huwelijken. Bij mannen daalt het testosterongehalte, en vrouwen komen in de overgang. Het komt dus regelmatig voor dat de zin in seks enigszins verdwijnt. Door regelmatig te experimenteren en seksueel geprikkeld te worden kan dat worden voorkomen.
Vooral tijdens de overgang kan de zin in seks verminderen, maar dat geldt niet voor iedereen. Tijdens deze levensfase verandert er verder weinig aan de seksuele activiteiten ten opzichte van de eerder genoemde levensfase. Er wordt nog steeds gemasturbeerd en er wordt nog steeds naar erotisch beeldmateriaal gekeken. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen in deze levensfase vaker vreemdgaan. Dat zou de hoge concentratie echtscheidingen kunnen verklaren.

Laatste levensfase (55 tot – ) en seksuele ontwikkeling
Je zou denken dat mensen op seksueel gebied minder actief worden als ze bejaard zijn, maar niets is minder waar. Ouderen hebben soms juist meer seks dan mensen die jonger zijn. Dit komt door het feit dat er veel meer tijd voor elkaar is. Vaak speelt anticonceptie geen rol meer, en zijn de kinderen al het huis uit. De intimiteit is sterker dan ooit, want veel mensen zijn op dat moment al decennialang bij elkaar, en kennen elkaars verlangens als geen ander. Ze hebben samen al veel geëxperimenteerd en kennen op seksueel vlak nog maar weinig geheimen voor elkaar.
Hoewel er nog steeds seks wordt bedreven in deze levensfase, gebeurt dat vaak niet meer dagelijks, of zelfs wekelijks. De interesses en verlangens van een persoon zijn nog steeds hetzelfde als tientallen jaren geleden, dat verandert niet. Het is wel zo dat de concentratie vrijgezellen een stuk hoger ligt. Dat komt door het overlijden van een levenspartner, maar ook door bewustwording. Sommige mensen willen op die leeftijd geen relatie meer aangaan vanwege slechte ervaringen in het verleden. Dat geldt meer voor mannen dan voor vrouwen.
Als iemand hoogbejaard is dan neemt het seksueel verlangen wel af. Dat heeft onder meer te maken met gezondheidsklachten of de opname in een instelling. Het is echter wel zo dat er belang wordt gehecht aan seksueel welzijn. Het is bewezen dat seks goed voor de gezondheid is, en daarom wordt het ook door hoogbejaarden nog steeds gedaan. Kortom: als de gezondheid niet in de weg zit, dan blijven mensen tot aan hun dood seksueel actief. Het is in elke levensfase anders, maar zeker op elke leeftijd bijzonder.
