Yes, de sekswerkers mogen weer!

Blog Sekswerkers

Na maanden niet te kunnen werken vanwege corona, mogen ze eindelijk weer de handen uit de mouwen steken! En wat juichen wij alleen maar toe. Maar, waarom eigenlijk? Wat voor werk doen sekswerkers en wat voor rechten hebben ze? En waarom is het belangrijk dat ze legaal hun werk kunnen doen?

Wat voor werk doen sekswerkers?

Als je aan sekswerkers denkt, is de kans groot dat je denkt aan de beroemde Wallen. Schaars geklede dames die achter de ramen verleidelijk mensen naar binnen proberen te lokken. Ze zijn echter veel meer dan dat. De officiële omschrijving van een sekswerker is: “een persoon die tegen betaling seksuele handelingen verricht met of voor een ander”. Onder sekswerkers die betaald worden door seksuele handelingen met een ander te verrichten, vallen meer dan alleen zogeheten raamsekswerkers. Zo heb je escortservices en sekswerkers die aan huis komen of in een club werken, zoals massagesalons of parenclubs. Ook heb je sekswerkers die seksuele handelingen voor een ander verrichten, hierbij kun je denken aan strippers en camworkers. Sommige sekswerkers hebben een specifieke doelgroep. Zo richten sommige zich op bepaalde fetishes of verlenen ze diensten aan mensen met zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen.

Waar komt de term vandaan?

Heel lang zijn sekswerkers prostituees genoemd. Dit woord komt uit het Frans en betekent iets als ‘iemand die beschikbaar wordt gesteld voor seks’. En dat is een beetje gek, kijk maar eens naar een ander contactberoep, de kapper. Als je een kapper bent en iemands haar knipt, stel je jouw handen en scharen toch ook niet aan een ander beschikbaar? Nee precies, een kapper verleent dus een dienst! En dat geldt ook voor sekswerkers. Zij verlenen een erotische of seksuele dienst, niets meer en niets minder. Er hangt een naar smaakje aan de term prostituee, vandaar dat ze zelf wereldwijd het heft in eigen hand hebben genomen, en zichzelf sexworkers zijn gaan noemen, in het Nederlands dus sekswerkers.

Van vroeger tot nu

Seks en sekswerk wordt al eeuwenlang uitgeoefend. Sekswerk was tijdens de oudheid heel normaal en werd zelfs op straat aangeboden, iets wat je vandaag de dag niet meer zo heel snel tegenkomt. Toen het christendom opkwam werd er meer nadruk gelegd op de kuisheid van de mens. Zo mocht je geen seks voor het huwelijk hebben, en was sekswerk wel toegestaan maar waren sekswerkers niet welkom bij de kerk. Beetje dubbel, vind je niet? Door de eeuwen heen werd sekswerk steeds sterker onderdrukt en zelfs verboden. Decennialang is seks tegen betaling illegaal geweest, waar in sommige landen zelfs de doodstraf op stond of nog steeds staat. Gelukkig werd in 2000 sekswerk eindelijk in Nederland legaal, wat voor een hoop goede ontwikkelingen zorgde. Zo kregen ze rechten, veiligheid en werd het signaal afgegeven dat ze erkend worden. Sekswerkers mogen er zijn.

Waarom is het belangrijk dat ze niet illegaal zijn?

Seks, seksualiteit en intimiteit zijn levensbehoeftes van de mens. Daar kun je nou eenmaal niet omheen. Dat het een basisbehoefte is, is wel duidelijk. Zonder seks waren we er immers allemaal niet geweest! De behoefte van iemand om seks te hebben of intimiteit te ervaren, is in de een sterker dan in de ander. Maar hoe je het ook went of keert, er zullen altijd mensen zijn die op zoek zijn naar seks, erotiek of intimiteit. En hier komen de sekswerkers in beeld. Zij vervullen deze behoeftes en zorgen ervoor dat mensen zich goed (over zichzelf) voelen. Er zitten helaas wel risico’s aan het vak. Wat dacht je van seksueel overdraagbare aandoeningen of agressieve klanten? Wanneer jij veel seks hebt met verschillende sekspartners, loop je meer kans op een soa. Maar stel nou dat wat je doet illegaal is, waar kun je dan terecht als je een soa denkt te hebben? Naar wie kun je toe als je je onveilig voelt? Waar kun je heen als je meer informatie wilt hebben over hoe je jezelf beschermt? Dat gaat gewoon niet als je terecht bang bent dat je wordt opgepakt of vervolgd omdat je werk illegaal is. Nu sekswerk legaal is, kunnen sekswerkers gratis bij de GGD soatesten laten doen en kunnen ze de politie bellen als ze zich onveilig voelen zonder bang te zijn dat ze worden opgepakt. Sekswerkers hebben rechten en mogen er zijn. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

Seks en corona

Tijdens de lockdown is er iets heel pijnlijk duidelijk geworden. Sekswerk is, ondanks dat het legaal is, nog steeds een taboe. Zo mochten verschillende contactberoepen, zoals massagesalons en kappers wel weer open, maar sekswerk mocht niet. Veel sekswerkers vonden dit oneerlijk en gaven aan dat het zelfs tot gevaarlijke situaties leidde. De meeste sekswerkers zijn namelijk niet in loondienst en ook geen zzp’er, maar hebben een soort tussenregeling. En dit is normaal een prima alternatief, maar niet tijdens corona. Met een opt-ing regeling heb je namelijk geen recht op een WW of andere uitkeringen, waardoor sommige sekswerkers noodgedwongen toch door moesten gaan met hun werk om rond te komen. En dat terwijl het illegaal is. We legden eerder al uit dat wanneer je werk illegaal is, je eigenlijk nergens terecht kunt als er iets is. Veel sekswerkers durfden dan ook niet de politie te bellen wanneer een klant agressief werd. En dat leidde dus tot gevaarlijke situaties. Gelukkig kunnen ze nu weer gewoon hun werk doen, en hun diensten op een veilige manier verlenen!

Wij zijn PROUD

Sekswerk is zeker niet altijd makkelijk werk. Gelukkig zijn er stichtingen die zich hier hard voor maken. Zo heb je PROUD, een belangenvereniging die opgezet is voor en door sekswerkers. Er zijn echter nog meer stichtingen, organisaties en verenigingen die ze ondersteunen. Zo heb je verder de Red Umbrella Fund (RUF). Dit is een internationale organisatie gevestigd in Amsterdam die ze helpt door ze te subsidiëren. Ook stichting Aidsfonds helpt ze met het voorkomen van soa’s en eventuele behandelingen en zorg. Vrijwel alle organisaties maken zich hard om wereldwijd sekswerk te decriminaliseren, oftewel, sekswerk legaal te maken. Hoe legaler sekswerk wordt, des te veiliger de sekswerkers hun werk én hun klanten kunnen doen.

Meer blogs lezen?

Hoeveel verschillende vulva’s en penissen ken jij? Of test je kennis over soa’s! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!