Nudes voor noobs, alles over sexting!

Blog Sexting

Steeds meer mensen sturen elkaar spannende berichtjes. En of dat nou naar iemand is die je kent of niet, sexting kan ontzettend opwindend zijn! Toch zitten er risico’s aan het versturen van seksuele berichtjes of foto’s en video’s. Leer in deze blog alles over veilige sexting. 

Sexting

Het versturen van spannende berichten, naaktfoto’s en/of -video’s doen we steeds meer. Dat is ergens ook wel logisch, met het populaire en nog steeds groeiende internet, is het ontzettend makkelijk om berichten naar elkaar te versturen. Ook zijn langeafstandsrelaties makkelijker én kun je online nieuwe mensen ontmoeten. Dat we onze aandacht verplaatsen van het tijdschrift Playboy naar online sites als Pornhub en datingapps als Tinder en Grindr is dus begrijpelijk en geheel van deze tijd. En vergeet niet, vroeger werd er ook gewoon via de (vaste) telefoon nog vaak opwindend met elkaar gebeld! Maar berichtjes en nudes sturen is vandaag de dag toch wat gemakkelijker en niemand in je huishouden kan met jou en je gesprekspartner mee luisteren. Ondanks dat niet iedereen positief tegen sexting aankijkt, wat natuurlijk ook hartstikke oké is, is het wel belangrijk dat we weten wat we sturen, wat er met de berichten of het beeldmateriaal kan gebeuren en naar wie je het stuurt.

Het versturen van naaktfoto’s 

Niet iedereen houdt ervan om telkens maar weer een heel berichtje te moeten typen, en emoji’s vervelen ook snel. Misschien ben je zelf wel een erg visueel ingesteld persoon, en word je meer opgewonden als je foto’s of video’s van je halfnaakte of helemaal naakte partner ziet. Misschien vind je het spannend om te zien hoe de ander aan zichzelf zit, kun je je beter voorstellen hoe het voor jou zou zijn als je er op dat moment bij was. En dat is helemaal niet zo raar! Daarom worden er steeds meer naaktfoto’s en video’s gestuurd, maar er wordt ook om gevraagd. En hier is zelf niets mis mee! Je hebt het vast wel eens gezien in een film, dat een soldaat een foto van zijn liefje in een strak kort pakje of nachtjapon onder zijn kussen had liggen of aan de muur had hangen. Vroeger werden er dus ook (destijds) pikante foto’s naar liefjes die ver weg woonden verstuurd om toch nog een beetje van elkaar te kunnen genieten. Deze oudere vorm van sexting is gewoon naar het internet verplaatst. 

Tips voor veilige sexting

Houdt het privé 

Wanneer iemand jou een naaktfoto stuurt of houdt van dirty talk, dan is dat alleen voor jou bestemd. Ga maar na, jullie zouden ook niet zo snel in een super drukke supermarkt opeens tegen elkaar vertellen wat jullie van plan zijn met elkaar te doen. Wat jullie online met elkaar delen, is dus alleen voor jullie oortjes en oogjes bestemd. Respecteer elkaars privacy en geniet alleen van elkaars nudes!

Wees niet herkenbaar op de foto’s of video’s 

Door jezelf onherkenbaar op het beeldmateriaal te zetten, voorkom je dat het terug naar jou te leiden is mochten de foto’s of video’s onverhoopt toch worden verspreid. Er zijn een paar dingen waardoor je wel herkenbaar kunt zijn, zet deze dan ook niet op de foto:

  • Je gezicht
  • Tattoos 
  • Bijzondere moedervlekken of pigmentvlekken
  • Achtergrond (een neutrale witte muur is niet te traceren, een grote kast met daarin een bijzondere boekencollectie wel!)

Bedenk je dat foto’s die eenmaal op het internet zijn gezet of via een app zijn verstuurd, voor altijd op het internet ergens rond zweven. Ga dus echt voorzichtig om met wat je op het web zet. 

Sext met mensen die je kent

Het is veiliger om online met iemand te praten die je in het echt ook kent en vertrouwt. Je weet namelijk van deze persoon of je erop aan kan, of je hem of haar met jouw foto’s kan vertrouwen. Je dekt jezelf ook in, mochten de foto’s toch worden verspreid, weet je wel wie het heeft gedaan en kun je altijd aangifte doen. Met een onbekende op het internet, heb je veel minder controle over eventuele gevolgen en wordt aangifte een stuk lastiger. 

Wil jij graag een naaktfoto of nude sturen omdat je dat spannend vindt? Vraag dan altijd eerst aan de ander of hij of zij daarop zit te wachten. Dat geldt natuurlijk ook voor jouw gesprekspartner! Krijg je wel tegen je wil naaktfoto’s of video’s doorgestuurd? Blokkeer deze persoon dan of geef aan dat je er echt niet van gediend bent. Sexting hoort leuk te zijn én te blijven.

Je mag altijd nee zeggen

Je stuurt pas iets als je dat zelf graag wilt (en de ander dat ook fijn, leuk of spannend vindt!). Wil je iets toch liever niet doen, ben je van gedachten veranderd of ben je bang dat je later spijt gaat krijgen? Zeg dat dan altijd tegen je gesprekspartner. En geef duidelijk aan waar jouw grenzen liggen. Nee betekent altijd nee. Twijfel je? Er is dan een reden waarom je twijfelt, en dat is vaak al reden genoeg om het niet te doen. Onthoud: alleen ja betekent echt ja.  

Praten met onbekenden? Blijf anoniem!

Heb je contact met iemand op het internet die je niet in het echt kent, gebruik dan nooit je eigen naam. Iemand die je nog nooit hebt gezien, al komen ze nog zo betrouwbaar over, zijn risicovoller om mee te sexten dan iemand die je wel kent en vertrouwt. Gebruik een nickname of gebruikersnaam die niks met je echte naam te maken heeft. Deel ook niet te veel privé gegevens, zoals waar je woont, waar je werkt of waar je naar school gaat of bent gegaan. Zo bescherm jij jouw echte identiteit. 

Weet wat strafbaar is 

Sexting zelf is niet strafbaar, mits je je aan een aantal ‘voorwaardes’ houdt. Zo mogen er geen grote leeftijdsverschillen tussen de gesprekspartners zitten, mag er geen sprake zijn van dwang en mogen ze niet worden gemaakt om geld mee te verdienen. Verder is het ook strafbaar om met minderjarigen te sexten. Ben je zelf minderjarig (boven de 16) en sext je met een leeftijdsgenoot, bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje? Dat is op dit moment officieel nog wel strafbaar, maar de wet wordt per 2020 veranderd waardoor het wel mag. Ook is het verboden, ongeacht je leeftijd, om seksueel getint beeldmateriaal te verspreiden of door te sturen. Krijg jij dus van een vriend of vriendin een naaktfoto doorgestuurd die hij of zij in vertrouwen heeft gekregen? Stuur deze absoluut niet door, want het is en niet netjes, en je overtreedt hiermee de wet. Weet dus goed wat wel en niet mag!

Meer blogs lezen

Krijg jij ook geen genoeg van onze blogs? Geen nood! We hebben al ruim 65 blogs over onder andere BDSM, relatie problemen, soa’s en penisringen. Waar wil jij volgende week over lezen? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!