Een soa kan iedereen overkomen. De enige manier waarop je jezelf kunt beschermen tegen een soa, is preventie. Maar wat nou als preventie niet heeft gewerkt? Dan kun je altijd een soa zelftest in huis halen, waar je snel en betrouwbare resultaten van krijgt.
- Wat is een soa test
- Werkt een soa zelftest bij iedere soa?
- Moet je een soa test per se thuis doen?
- Is een soa zelftest net zo betrouwbaar als een GGD soa test?
- Hoe werkt zo’n laboratorium onderzoek en hoe krijg ik dan de testresultaten?
- Hoe doe je zo’n zelftest?
- Meer blogs lezen?
- Soa testen van CondoomEnzo
Wat is een soa test
Een soa test is een simpele en snelle test om te checken of jij een soa hebt of niet. Tijdens de test wordt er een beetje lichaamsmateriaal bij je afgenomen. Klinkt allemaal heel spannend, maar dat valt reuze mee. Je kunt hierbij denken aan bloed, urine of een uitstrijkje. Na het afnemen van een soa test, wordt er lichaamsmateriaal onderzocht in een lab. In het lab wordt er gezocht naar virussen, bacteriën of antistoffen die duiden op een soa.
Test je positief op de soa test? Dat betekent dat er soa virussen, bacteriën of antistoffen zijn gevonden in het lichaamsmateriaal dat is opgestuurd naar het lab. Een positieve testuitslag is dus geen positief nieuws, je hebt dan een soa. Gelukkig zijn de meeste soa’s goed te behandelen en hoe sneller een soa wordt gevonden in je lichaam, des te makkelijker het te behandelen is.
Werkt een soa zelftest bij iedere soa?
Helaas niet. Het werkt hetzelfde als bij andere testen. Je test of je iets hebt, ja of nee, je kunt niet testen wat je hebt. Een voorbeeld: wanneer een vrouw ontzettend vaak naar de wc moet en/of er zit bloed bij de urine, wordt er vaak een blaasontstekingtest gedaan. Dit omdat dit de meest voorkomende oorzaak is voor deze klachten. Hier kan of een positief, of een negatieve uitslag van komen. Is de test negatief, dan is er geen blaasontsteking, maar iets anders aan de hand. Dan ga je dus op zoek naar een andere oorzaak en ga je andere testen doen.
Nog een voorbeeld: we hebben allemaal tijdens de corona periode meer dan eens een coronatest moeten doen wanneer je klachten had, bijvoorbeeld koorts en verkouden. Uit die test kwam een positieve of een negatieve uitslag. Had je een negatieve uitslag? Goed nieuws, geen corona! Maar je hebt nog steeds de klachten, je bent nog steeds ziek. Zo werkt het hetzelfde met een soa zelftest. Je kunt je dus niet op bijvoorbeeld chlamydia laten testen als je een gonorroe test gebruikt.
Je moet weten waarop je je wilt laten testen. Sommige soa’s komen vaker voor dan anderen, en worden daarom sneller aangeraden om te doen. Maar misschien heb jij wel gehoord dat je sekspartner positief is getest op een bepaalde soa, dan ga je natuurlijk geen test doen voor een ander soort soa. Laat je daarom goed adviseren welke test het beste bij jou past. Ook is het goed om te kijken wat voor soort test nu het beste is. Zo kun je ook orale soa’s oplopen, waar je orale soa zelftesten voor hebt. Weet je niet zo goed welke test je nu moet kiezen? Gebruik dan onze testwijzer!
Moet je een soa test per se thuis doen?
Dat hoeft natuurlijk niet als je dat niet wilt. Zo kun je ook bij de GGD laten testen. Dit is gratis voor de mensen die in een risicogroep vallen. Dit zijn bijvoorbeeld sekswerkers, jongvolwassenen onder de 24 jaar en mannen die seks hebben met mannen. Val jij niet in de risicogroep maar wil jij je toch laten testen bij de GGD? Dan kost dat geld. Ook kan het zijn dat er een wachtlijst is bij de GGD voordat je aan de beurt bent voor een soa test. Kostbare tijd die je eigenlijk liever niet wilt verspillen!
Je zou je ook kunnen laten testen bij de huisarts. Hier ben je echter vaak duurder uit, omdat dit proces loopt via de zorgverzekering. Je betaalt dit uit je ‘eigen risico’ potje, een potje wat de meeste mensen in Nederland nooit opmaken. Dat betekent dus dat je alsnog het volledige bedrag voor de test moet betalen.
Ben je wel door je eigen risico heen? Dan kan het zijn dat de zorgverzekering het wel vergoed. Check dit wel altijd zelf nog even bij je zorgverzekering! Overigens is het niet helemaal anoniem als je je via de huisarts laat testen, er wordt namelijk een dossier opgebouwd bij je zorgverzekeraar. De kosten via de huisarts kunnen oplopen tot ongeveer 80 euro, afhankelijk van de soa test.
Is een soa zelftest net zo betrouwbaar als een GGD soa test?
De meeste soa zelftesten zijn net zo betrouwbaar als die van de GGD of de huisarts. Mits ze een keurmerk hebben natuurlijk! Een keurmerk geeft aan of de test/het product voldoet aan de hoge eisen die bijvoorbeeld de Europese Unie of een belangrijke organisatie heeft gesteld. Wanneer je een soa zelftest wilt aanschaffen, let daarom altijd goed op het keurmerk dat de zelftest heeft. Vertrouw je het niet? Kijk dan verder op een andere website waar wel duidelijk vermeld staat dat het een betrouwbare test is mét een erkend keurmerk.
Let er ook altijd goed op dat de test naar een laboratorium moet worden verstuurd. Zo weet je zeker dat er een professional, een arts-microbioloog, jouw test ziet en met deskundigheid kan beoordelen.
Bij CondoomEnzo kun je ook een soa zelftest bestellen. Onze testen vallen onder de ‘medische hulpmiddelen voor in-vitro diagnostiek’ (IVD). Dat houdt in dat het lichaamsmateriaal buiten het lichaam wordt onderzocht, doordat het naar een lab moet worden gestuurd. Onze zelftesten zijn overigens CE-gemarkeerd en voldoen aan de IVD Richtlijn 98/79/EC eisen. Dit is onze garantie dat de test veilig en betrouwbaar zijn, en voldoen aan de strenge eisen van de Europese Unie.
Hoe werkt zo’n laboratorium onderzoek en hoe krijg ik dan de testresultaten?
Wanneer je een soa zelftest bij CondoomEnzo besteld, wordt het lichaamsmateriaal dat je opstuurt onderzocht door Diagnostiek voor U in Eindhoven. Dit is een ISO 15189 geaccrediteerd huisartsen laboratorium. Dit accreditief geeft aan dat ze voldoen aan de Internationale richtlijnen voor medische laboratoria en da ze jaarlijks door de Raad van Accreditatie worden gecontroleerd. Er wordt hier gezocht naar virussen, bacteriën of antistoffen die duiden op een soa.
Wanneer de testresultaten binnen zijn bij ons, worden deze anoniem met jou gedeeld. Hoe werkt dat dan?, hoor ik je denken. Dat komt omdat wij werken met een partij die niet met NAW (naam, adres, woonplaats) gegevens werkt.
Wanneer je een soa zelftest koopt, krijg je niet alleen de test maar ook een codekaart. Deze codekaart is gekoppeld aan jouw test en de testresultaten. Deze codekaart is niet gekoppeld aan jouw naam of gegevens. Geheel anoniem dus. Bij ons ben je dan in die zin een reeks cijfertjes, een code.
Er wordt bij CondoomEnzo geen dossier opgebouwd, wat maakt dat de test en de testresultaten niet met anderen kunnen worden gedeeld. Dit maakt dat het extra belangrijk is dat de je de codekaart die je bij de test krijgt niet moet kwijtraken. Want alleen met die codekaart, kun je de testresultaten anoniem inzien op deze pagina.
Hoe doe je zo’n zelftest?
Voordat je een soa zelftest koopt of gebruikt, is het belangrijk het een en ander van soa’s af te weten. Zo hebben soa’s een incubatietijd, die hebben we hier al uitgebreid beschreven. Het heeft geen zin om een soa zelftest te doen vóórdat de incubatietijd is verstreken. Het lichaamsmateriaal laat dan namelijk nog niet zien dat er soa virussen, bacteriën of antistoffen aanwezig zijn, terwijl je misschien al wel besmet bent. Wacht daarom altijd tot de incubatietijd is verstreken.
Het testen zelf is simpel, pijnloos en snel. Afhankelijk van de test, neem je zelf wat lichaamsmateriaal af. Dit is meestal urine of een uitstrijkje. In de test staat duidelijk omschreven welk lichaamsmateriaal er nodg is. In de meeste testen zit een buisje en een aflsuitbaar zakje. Dit doe je vervolgens in de retourbox en dan op de post, dit kan gewoon in een PostNL brievenbus. Houdt de codekaart zelf bij en raak deze niet kwijt!
De volgende dag wordt het pakketje bezorgd bij Diagnostiek voor U in Eindhoven. Dan wordt de analyse van het door jou opgestuurde lichaamsmateriaal meteen gestart. De uitslag is makkelijk in te zien met jouw codekaart. Heb je een negatieve uitslag? Hoezee, je hebt geen soa! Is deze wel positief, geen zorgen, de meeste soa’s zijn goed te behandelen! Wist je trouwens dat behandelen ook bij ons kan?
Stap 1:
Afname
Neem zelf thuis lichaamsmateriaal af.
STAP 2:
Retour
Stuur het lichaamsmateriaal retour naar ons lab.
STAP 3:
Analyse
In het lab wordt jouw materiaal onderzocht.
Stap 4:
Uitslag
Binnen 48 uur vraag je zelf de uitslag op met jouw code.
Meer blogs lezen?
Soa’s zijn vervelend, maar niet onoverkoombaar. Door condooms te gebruiken kun je voorkomen een soa op te lopen. Weet je niet zo goed welke condoom het beste bij jou of je partner past? Geen nood, dat hebben we precies voor jou uitgezocht! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!