Welk soort bondagetouw kun je het best gebruiken als beginner? De 2 beginners touwen

Bondagetouw

Een bondagetouw gebruiken, hoe doe je dat? Het kan hartstikke spannend als je voor het eerst bondage wilt gaan doen. Maar dat gaat je niet lukken zonder touw! Wij leggen je uit welk soort bondagetouw fijn en safe is om te gebruiken als je nog niet veel ervaring hebt met bondage. Dat maakt het leuk en zo heb je snel de smaak te pakken!

Soorten touw

Je hebt verschillende soorten touw, en daarmee ook verschillende soorten bondagetouw. Het is het belangrijkste om te letten op het materiaal van het touw. Comfort is belangrijk. Met niet ieder touw kun je bijvoorbeeld gemakkelijk knopen leggen, zoals een klimtouw. Deze zijn simpelweg te glad en hierdoor blijven de knopen niet goed zitten. Sommige materialen zijn ook erg stug en schuren over de huid, veroorzaken wrijvingsbrandwonden of jeuken enorm. Niet per se erg prettig. 

De ervaring leert dat de meeste beginners het fijner vinden om wat een soepeler en zachter touw. Er zijn twee soorten touw die prettig zijn om als beginner mee te starten. Een katoenen touw of een hennep bondagetouw. 

Katoen bondagetouw

Er zijn een aantal voordelen aan een katoenen bondagetouw. Zo is het materiaal goedkoop en is het in zo’n beetje iedere SM winkel verkrijgbaar. Katoen is lange tijd als het standaard bondage touw gezien in de SM wereld. Het is vrij zacht en dan ook een favoriet bij veel (beginnende) riggers. Riggers zijn de knopers in het bondagespel. Katoen heeft helaas wel een nadeel, het rekt namelijk op. Dit kan betekenen dat je bondageknopen niet netjes blijven zitten. Zo kan je knoopwerk loskomen of zelfs afglijden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bondagepartner zichzelf makkelijk los kan maken, want dan ben je de controle kwijt. Hartstikke zonde dus. 

Dit oprekken gebeurt gelukkig alleen als je het touw echt veelvuldig gebruikt, en zal dus niet bij je eerste keer al loskomen. Ben je nieuw in de bondagewereld en nog vooral aan het uitproberen en oefenen? Dan is er niets mis met katoen bondagetouw. Ideaal om mee te starten dus.

Hennep bondagetouw

Touw gemaakt van hennep is een compleet ander materiaal en rekt niet mee, in tegenstelling tot het katoenen bondagetouw. Het voelt wat ruwer aan, waardoor het goed blijft zitten. Ook is het voor subs juist heel erg fijn dat het wat ruwer is. Het voelt wat grover aan en zit goed stevig. Reken maar dat je bondagepartner niet zomaar uit jouw knopen zal komen! 

Zo heb je letterlijk en figuurlijk de touwtjes in handen. Hennep is wel wat duurder en moeilijker verkrijgbaar dan katoen. Gelukkig bestaat het internet waar je van alles kunt opzoeken en bestellen 😉 

Bondagetouw wassen

Ja, dit wist je wellicht nog niet, maar de meeste soorten bondagetouw kun je wassen! En dat is maar goed ook, want na een bondagesessie is de kans natuurlijk aanwezig dat het niet meer zo schoon en hygiënisch is. 

De meeste bondagetouwen kun je in de wasmachine doen, zo ook kantoenen en hennep touw. Katoen kan zelfs in de droger, dit moet je bij een henneptouw echter niet doen. Hennep laat je na het wassen opgespannen drogen. Heb is wat arbeidsintensiever om het hennep op te spannen. Gelukkig bestaat er ook een nep-hennep versie, ook wel hempex genoemd. Die kun je gewoon in de wasmachine én droger doen. 

Hoelang moet het bondagetouw zijn?

Dat is een beetje lastige vraag. Het hangt precies af van wat jij graag wilt! De meesten raden toch wel aan om met een bondagetouw van zo’n 6mm dik te beginnen. Dit is een comfortabele dikte voor beginners. Is je bondagepartner wat groter/voller, dan kan het zijn dat 8mm wat mooier eruit ziet. Dat is ook een beetje wat jullie graag zouden willen. 

Het is niet altijd zo dat hoe langer het touw is, des te beter de bondagesessie. Wil je alleen de enkels of polsen vast binden? Dan ben je wel even bezig als je een 10 meter lang touw hebt. Daarom is het verstandig om 2 verschillende lengtes in huis te hebben. We raden aan touw van 4 meter en een touw van 8 meter. Zo kun je variëren in je bondage kunsten. 

Meer blogs lezen?

Bondage is een kunstvorm, en wij houden van kunst! Mensen met hun lichamen zijn ook kunstwerken, kende jij deze verschillende kunstwerken al bij mannen en bij vrouwen? We bloggen zeer regelmatig, so stay tuned!


Dit bericht is gepost in BDSM. Bookmark de link.