Wat voor relatie wil jij?

Soorten Relaties

Relaties zijn er in allerlei soorten, vormen en maten. En dat is maar goed ook, want lang niet iedereen past in en houdt van het standaard plaatje! We gaan het hier hebben over romantische relaties, seksgerelateerde relaties en alles daar tussenin.

Elke relatie is mooi

Of jij nou graag een vaste relatie wilt met iemand, of vrij wilt zijn en van meerdere mensen wilt genieten, iedere relatie is mooi op zijn eigen manier! Er is geen goed of fout, er is geen manier waarop het beter kan of waarop het zou moeten. Als jij en je (seks)partner zich fijn voelen bij hoe de zaken er nu voor staan en het werkt voor jullie, dan is dat toch prachtig? En als je er nu anders over denkt dan vroeger, dan is ook top. Mensen veranderen, mensen ontwikkelen en mensen leren. Waar je vroeger misschien een specifieke toekomst zag voor jezelf en je (seks)partner, kan het leven heel anders zijn gelopen. Dus waarvan jij misschien denkt, ugh, mij niet gezien, dat betekent zeker niet die relatievorm niet voor een ander werkt!

Monogaam

Voor wie het woord monogaam niet kent: “(van een relatie tussen twee levende wezens) als je niet meer dan één (seks)partner hebt”. Dit is voor de meeste mensen in het Westen de standaard. Seks of andere relatievormen met een ander is een no go. Over het algemeen wil je, op het moment dat je een monogame relatie hebt, samen oud worden met die persoon en het leven en je lichaam delen.  Meestal heb je, als je een monogame relatie hebt, zowel een romantische als seksrelatie met elkaar.

Casual

Voordat je begint aan een monogame relatie met een ander, wil je diegene vaak toch wel een beetje leren kennen! Hebben jullie dezelfde interesses, wat voor werk doen jullie en gaan jullie naar dezelfde festivals? Tijdens deze periode voor aanvang van een monogame relatie, ben je dus lekker met elkaar aan het ontdekken of jullie bij elkaar passen. Samen op date, samen kletsen aan de telefoon en elkaar taggen op Instagram. In deze fase is nog niet duidelijk uitgesproken dat jullie in een monogame relatie zitten, maar dat is over het algemeen wel het doel. Soms wordt er ook misbruik van gemaakt om seks te hebben met een ander, zonder dat er verplichtingen aan zitten.

Platonisch

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, een platonische relatie. Het begrip komt van de Griekse filosoof Plato https://nl.wikipedia.org/wiki/Platonische_liefde. Tegenwoordig spreken we van een platonische relatie wanneer er sprake is van een vriendschappelijke relatie waar geen seks bij komt kijken. Deze innige vriendschap gaat wel wat verder dan de ‘vriendschappelijke relatie’ die je hebt met de buurman of -vrouw, je moet hierbij echt denken aan je allerbeste vriend of vriendin, iemand die je volledig vertrouwt en waar je je fijn bij voelt. Een levenspartner, maar dan zonder de seks.

LAT-relatie

De LAT in LAT-relatie staat voor: Living Apart Together. Het is begrijpelijk als je je hierbij even achter de oren krabbelt. Wat hier in feite mee wordt bedoeld, is dat je een seksuele en liefdesrelatie hebt, waarbij je niet bij elkaar woont. Je bent samen een setje maar leeft niet zoals de meeste mensen dat doen in een monogame relatie bij elkaar. Dit is over het algemeen een keuze waar beide partners het mee eens zijn en komt vaker voor bij ouderen. Zij willen graag als ze opnieuw een relatie krijgen of willen, niet altijd hun huidige leventje ‘opgeven’ of veranderen.

Exclusief

Dit komt heel erg overeen met een monogame relatie, en zou je ook wel een synoniem kunnen noemen. Je hebt hetzelfde doel, namelijk samen oud worden en het leven delen. Beide partners zijn in een exclusieve relatie zowel op liefdes als seksueel gebied loyaal aan elkaar. In een exclusieve relatie, ben je exclusief voor elkaar, er komen dus geen andere partijen bij kijken. It’s just you and I.

Seksrelatie

Heel simpel, dit is een relatie waarbij je seks hebt met de ander, en verder niets. Er is geen emotionele band met de ander, er wordt niet op vriendschappelijke basis afgesproken en daten zit er ook niet in. Hij is best wel vergelijkbaar met de no strings attached relatie. Een seksrelatie kan, net zoals iedere andere relatievorm, wel altijd later nog veranderen.

Huwelijk

Tsja, wie kent het niet? Het huwelijk. Het zwart op wit zetten, de verbintenis aangaan met de ander op basis van liefde. Dit was echter vroeger nog wel anders, toen werden verschillende mensen aan elkaar uitgehuwelijkt om het geld, macht, cultuur of geloof. Tegenwoordig wordt het huwelijk in Nederland nog volop uitgeoefend, maar uithuwelijken gebeurt nauwelijks nog. Nu trouwen mensen alleen met elkaar als ze echt van elkaar houden en monogaam samen willen zijn.

Verstandshuwelijk

We hadden het hier net ook al even over, het uithuwelijken van iemand. In deze relatievorm is er geen basis van liefde, maar juist een georganiseerd huwelijk, vaak door de ouders van de partners. Ook kan het zijn dat mensen met elkaar trouwen omdat dat voor bijvoorbeeld voordelig kan uitpakken met het huishouden, geldkwesties of papierzaken. Daten of casual samen zijn zit er hier vaak niet in, het is immers niet op basis van liefde.

Geregistreerd partnerschap

Wordt ook wel ‘net niet trouwen’ genoemd. Het geregistreerd partnerschap is in wezen hetzelfde als trouwen, en gebeurt vaak omdat de partners zich wettelijk aan elkaar willen binden. Je gaat een geregistreerd partnerschap met iemand aan net zoals in een huwelijk, omdat jullie van elkaar houden en samen oud willen worden. De grootste verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn, dat wanneer je niet meer samen wilt of kunt zijn, je buiten de rechter om het geregistreerd partnerschap kunt ontbinden, dat kan bij een huwelijk niet. Ook raak je niet je ‘tafel en bed’ kwijt bij een geregistreerd partnerschap als je wilt scheiden. Ook wordt een geregistreerd partnerschap niet overal erkend op de wereld, en dat is wel zo bij een huwelijk.

Driehoeksverhouding

Voor een driehoeksverhouding heb je drie mensen nodig. Zo kan het zijn dat er twee mensen verliefd zijn op dezelfde persoon. Dit kan wel eens voor wrijving zorgen tussen de twee die de derde leuk vinden. Het kan ook zijn dat de drie personen een seksuele of liefdesrelatie met elkaar hebben.

No strings attached

No strings attached staat voor het hebben van geen verplichtingen of ergens niet aan verbonden zijn. Als je in een no strings attached relatie zit, betekent dat dat je geen verplichtingen naar elkaar hebt. Deze term wordt vaak gebruikt als er tussen de twee partners uitsluitend een seksuele relatie is. Er is in deze relaties zelden sprake van liefde, maar, dat kan natuurlijk altijd nog opbloeien 😉

Friends with benefits

Je begint met een vriendschappelijke vriendschap, en opeens hebben jullie samen seks. Of misschien hadden jullie wel een no strings attached relatie met elkaar en is dat opgebloeid toe een vriendschap waarbij de seks er niet minder op is geworden. Waar je bij een no strings attached relatie niet met elkaar afspreekt en geen vriendschap met elkaar hebt, heb je dat bij een friends with benefits relatie wel. Er zijn hier geen liefdesgevoelens of andere romantische zaken gaande.

Buitenechtelijk

Wanneer je een affaire hebt, dus een vaak seksuele relatie met iemand buiten je eigen huwelijk of geregistreerd partnerschap, spreek je van een buitenechtelijke relatie. Dit gebeurt vaak zonder dat de andere partner in het huwelijk het weet. Het kan overigens ook een liefdesverhouding zijn, maar meestal is er wel sprake van een seksuele verhouding. De relatie vindt dan als het ware ‘buiten de echt’ plaats.

Lange afstandsrelatie

Dit is niet hetzelfde als een LAT-relatie, hier willen beide partners namelijk los van elkaar wonen. Dat is in een lange afstandsrelatie lang niet altijd het geval, wat het een van de lastigste relatievormen maakt om te onderhouden. Doordat je ver van elkaar vandaan woont, is even op en neer om elkaar te zien, te voelen en intiem met elkaar te zijn vaak geen optie. Het enige contact wat je dan hebt is via de telefoon of postduif. Het komt meer dan eens voor dat de partners van elkaar vandaan groeien, omdat ze beiden compleet andere levens hebben en elkaar niet regelmatig kunnen zien. Langeafstandsrelaties kunnen echter wel werken, mits je er veel werk in stopt en er iets is om samen naar uit te kijken, namelijk de toekomst samen.

Open relatie

In een open relatie hebben een of beide partners relaties met anderen. En dit kunnen zowel liefdes- als seksuele relaties zijn, the sky is the limit! In de meeste open relaties worden wel afspraken gemaakt waar de grenzen van beide partners liggen. Wanneer je in een open relatie een derde partij erbij betrekt, is er meestal sprake van een seksuele relatie met de ander. Van serieuze relaties zijn er bij deze derde partij geen sprake binnen de open relatie.

Polyamorie

De letterlijke Griekse vertaling van polyamorie is: ‘veel liefdes’. In een polyamorie mogen de partners meerdere liefdes- en emotionele relaties met anderen hebben. Hoe zich dat in de praktijk uit, kan nogal verschillen. Zo kan er sprake zijn van seksuele relaties, maar ook van emotionele relaties zonder de seks. Het draait in een polyamorie voornamelijk om de emotionele band, en minder om de seksuele kant. Dit verschilt van een open relatie omdat je in een polyamorie emotionele relaties met anderen aangaat, en je hier in principe alle vrijheid voor hebt. In een open relatie gaat het toch wat vaker in overleg wat wel en niet kan en ga je over het algemeen geen emotionele relaties met anderen aan.

Polygaam

Het tegenovergestelde van monogaam eigenlijk. In een polygamie is één persoon met meerdere mensen getrouwd. Als een man meerdere vrouwen heeft gehuwd, noem je dat een polygynie. Wanneer het andersom is, dus een vrouw meerdere mannen heeft, heet het een polyandrie. Het grote verschil tussen polygamie en polyamorie is dat er hier sprake is van een huwelijk. Wanneer één iemand getrouwd is met ‘slechts’ twee anderen, wordt dat een bigamie genoemd. In Nederland kan het wel voorkomen, maar het is wel strafbaar en de wet heeft bepaald dat het verboden is.

Orgie

Soms belanden er wel eens meer mensen in je bed dan jij en je partner. Als je met drie mensen tegelijkertijd seks hebt noem je dat een trio, en als je seks hebt met meer dan drie mensen tegelijkertijd, wordt dat ook wel een orgie genoemd. Het kan zijn dat er onderling relaties bestaan, bijvoorbeeld dat twee van de drie mensen een open relatie met elkaar hebben en er een derde partij bij wilden hebben, maar het kan ook zijn dat alle mensen in de orgie elkaar niet kennen, en het dus puur een seksrelatie is.

Zoveel relaties

Er bestaan dus een hoop relatievormen, dat is nu wel duidelijk! Maar de een is niet beter dan de ander, en niet overal hoeft een label op te zitten. Als jij nu met jouw (seks)partner op een fijne plek zit binnen jullie relatie en jullie hoeven geen label, dan moet je die er zeker niet opplakken. Zolang jij en de ander gelukkig zijn, hoeft er niets te veranderen! Maar eh, welke relatie heeft jouw voorkeur?

Meer blogs lezen?

Vind jij het lastig om te praten over seks, of wil jij graag weten hoe je met een breakup kunt omgaan? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!