Tantrisch masturberen; 9 manieren om echt contact maken met jezelf en je lichaam

Tantrisch masturberen

Het kan zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord, tantrisch masturberen. No problemo, want wij leggen je in deze blog precies uit wat Tantra en tantrisch masturberen is en hoe je het kunt uitoefenen!

Wat is tantra of tantrisch masturberen?

Tantra is een zeer oude spirituele stroming waarbij de focus ligt op de ‘ontdekking van de persoonlijke identiteit’. Het bewustzijn naar het eigen ik en lichaam wordt vergroot, waarbij mannelijke en vrouwelijke energie (samen) stroomt. Door bepaalde rituelen uit te voeren, zorgt tantra ervoor om mentale kracht te versterken en seksueel plezier te vergroten. 

Door tantrische rituelen uit te voeren, kun je positieve seksuele energie omzetten naar energie voor spirituele groei. Hierbij zouden er ook ziektes kunnen worden voorkomen of kun je herstellen van een ziekte en je creativiteit zou een boost te krijgen. Je haalt hiermee het optimale uit je leven. 

Omdat tantra op een spirituele manier zo op het eigen ik en lichaam is gefocust, is het logisch dat je ook veel met jezelf en zelfontdekking bezig bent. Dat maakt tantrische masturburbatie een uitermate geschikte manier om én jezelf in de tantra stroming te dompelen, jezelf (op een erotische manier) beter te leren kennen én om alles uit je seksuele plezier te halen.

Het doel van tantrisch masturberen is niet het orgasme, maar juist bewustzijn creëren van jezelf en je lichaam. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet mag klaarkomen, een orgasme krijgen is dan meer een extraatje dan de daadwerkelijke reden dat je masturbeert. Je kunt tantrisch masturberen ook inzetten om minder last te hebben van stress, je beter of zelfverzekerder te voelen of als vorm van ontspanning als je bijvoorbeeld wilt gaan slapen. Het is dus een vorm van zelfzorg en zelfontplooiing.

9 manieren om tantrisch te masturberen

De focus ligt bij tantrisch masturberen niet op het klaarkomen, maar juist op het zijn in het moment met jezelf. Je ademhaling, aanrakingen en meditatie staan centraal en krijgen volop de aandacht. Het bewust bezig zijn met je lichaam en jezelf, het verkennen van je lichaam en erotische voorkeuren, allemaal vormen van zelfliefde en geheel in de tantra stroming. Heel leuk allemaal dat gefocust zijn op jezelf, maar hoe werkt dat dan precies? 

Bepaal het doel 

Het doel van masturberen is dus nooit het klaarkomen zelf, maar eerder het opwekken en verkennen van de energie die vrijkomt wanneer je een orgasme krijgt. Dit wordt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren en behoeftes. Ga dus na wat je precies wilt bereiken met het masturberen.

Voel je je onzeker over een bepaald lichaamsdeel? Besteed daar dan extra aandacht aan. Heb je veel last van stress? Focus je dan op het ontspannen tijdens het masturberen. Merk je dat je hoofd vol zit met to do’s en andere energievretende zaken? Leg dan de focus op het leegmaken van je hoofd en het opzij zetten van je gedachtes door in het hier en nu te zijn. 

Creëer een plek waar je intiem kunt zijn met jezelf

Het is belangrijk om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Grijp daarom al je zachte kussens bij elkaar, steek wat kaarsjes aan, doe de gordijnen dicht en zet jouw favoriete zwoele muziek op waar je helemaal in op kunt gaan. Probeer verschillende dingen uit om jouw plekje zo rustig en comfortabel mogelijk te maken waarin jouw seksuele energie volop kan vloeien. Leg alle afleidende zaken opzij of zet ze op stil (zoals je telefoon), zodat je helemaal kan opgaan in het moment. 

Ademhaling is alles

Ademhaling is een van de key elementen in het tantrisch masturberen. Eigenlijk heeft tantra best wel wat weg van meditatie. Je ademhaling heeft ontzettend veel invloed op jouw lichaam, hersenen en op hoe gespannen of juist ontspannen je bent. 

Om goed te ontspannen, is het het beste om vanuit je buik te ademen. Deze ademhaling is veel dieper en voller dan een oppervlakkige ademhaling vanuit de borst. Verplaats je aandacht naar je buik en pas een ademhalingstechniek toe.

Adem in voor 4 tellen, houdt de adem vast en blaas vervolgens via de mond weer vier tellen uit. Door deze vorm van ademhaling te herhalen, kom je volledig tot rust en kun je echt goed ontspannen. Ook vergt het mentale focus om je zo met je ademhaling bezig te houden, waardoor er in je hoofd geen ruimte is voor andere (storende) gedachten die je kunnen afleiden van het tantrisch masturberen. 

Je hele lichaam verdient jouw aanraking

Niet alleen je ademhaling en omgeving verdienen aandacht, dat verdient je lichaam ook. Focus je echter niet uitsluitend op de geslachtsdelen, maar raak ook de andere gevoelige plekjes op je lichaam aan, de secundaire erogene zones. Zoals de tepels, liezen, binnenkant van je onderarmen en hals.

Experimenteer met je vingers en vingertoppen hoeveel druk je op deze lichaamsdelen kunt zetten, varieer in de snelheid waarmee je je lichaam aanraakt en leer jezelf en je lichaam zo op een betere manier kennen. Masseer, lik (waar het kan), streel en tease jezelf met iedere aanraking en kom er zo achter wat wel en niet goed voelt voor jou. 

Masturbeer langzaam en stapje voor stapje

Wanneer je je lichaam goed hebt opgewarmd en je weet op welke plekjes je lichaam flink reageert en waar je opgewonden van wordt, kun je de aandacht verleggen naar de primaire erogene zones. Begin langzaam, maar echt overdreven langzaam, met het aanraken van jezelf. Weerhoudt jezelf ervan om meteen naar een hoogtepunt te willen gaan of meteen op hoog tempo te masturberen.

Bij tantrisch masturberen draait alles om balans en focus op jezelf en je lichaam. No rush, neem alle tijd en experimenteer erop los. Zo is het voor sommigen een enorme toevoeging om glijmiddel te gebruiken tijdens het masturberen, dit kun je ook op de rest van je lichaam gebruiken. Of gebruik massage olie, die ook (mocht dat nodig zijn) inwendig te gebruiken is. 

Iemand met een vulva kan:

  • cirkels draaien met je vingertoppen rond de clit
  • zachtjes diagonaal en zijwaarts de clitoris stimuleren
  • op je clitorishoedje tikken

Iemand met een penis kan:

  • de penis met twee handen stimuleren
  • beide ballen zachtjes masseren/rollen
  • tikken of druk uitoefenen op het perineum
  • stimulatie van de penis met de niet-dominante hand
  • zachtjes of hard knijpen in de schacht van de penis
  • stimulatie van het frenulum (het gebied bij het huidtoompje bij de eikel)

Voeg geluiden toe

Het voelt misschien een beetje onwennig, maar kan een hoop verschil maken in de ervaring. Waar veel mensen opgewonden worden van het horen kreunen van een ander, kan je dat ook van je eigen gekreun worden.

De manier waarop je geluiden maakt, zoals gekreun, is volgens de tantra stroming onlosmakelijk verbonden met verschillende chakra’s. Hoe hoger de tonen, des te hogere chakra’s je activeert. Het is een beetje te vergelijken met een klankschaal. Maak geluiden die voor jou goed voelen en laat je helemaal gaan in het seksuele spel met jezelf.

Seksspeeltjes mogen ook gebruikt worden

Goed nieuws, als jij tantrisch wilt masturberen, betekent het niet dat jouw seksspeeltjes hoeven te verstoffen, je kunt ze namelijk gewoon gebruiken. Zolang ze een toevoeging zijn aan jouw seksuele ontdekkingsreis en het behalen van je bepaalde doelen, is alles mogelijk. Seksspeeltjes zijn namelijk ook in te zetten als je niet per se een orgasme wilt, maar gewoon even wilt ontspannen en genieten van jezelf. Wist jij trouwens dat de G-spot ook als een chakra wordt gezien? Hint hint 😉

Probeer je orgasme te weerstaan door te blijven ademen

Ondanks dat klaarkomen niet je doel is, kan het zijn dat je er uiteindelijk wel aan toegeeft. Dat is niet erg en het is niet verkeerd om een orgasme te krijgen. Mocht je echter niet willen klaarkomen omdat je andere doelen hebt, blijf dan vooral doorademen als je merkt dat je dichtbij begint te komen. Door oppervlakkig te gaan ademen of de adem zelfs in te houden, wordt de energie die opgewekt wordt bij een orgasme juist onderdrukt, en dat willen we natuurlijk niet. We willen die full experience! 

Gebruik een spiegel en kijk naar jezelf

Genieten van jezelf is niet alleen empowering, maar ook nog eens opwindend. Kijk daarom tijdens het tantrisch mastuberen naar jezelf in de spiegel. Je visuele zintuig wordt extra geprikkeld waardoor je nog opgewondener kunt worden. Blijf jezelf via de spiegel in de ogen kijken tijdens het masturberen, voel alle aanrakingen over je lichaam gaan terwijl de spanning hoger oploopt. Raak op deze manier nog meer vertrouwd met jezelf en met je lichaam, en maak die échte connectie met jezelf zoals de tantra dat omschrijft. 

De voordelen van tantrisch masturberen

1. Betere, aangenamere seks

Je weet pas wat je lekker of fijn vindt als je iets hebt uitgeprobeerd. Door tantrisch te masturberen, kom je erachter wat precies bij jou past en wat jij het fijnste vindt. De aanrakingen, intensiteit, de snelheid en hoeveelheden, alles. Dit maakt niet alleen het masturberen fijner, maar ook de seks met een partner.

2. Intensere orgasmes

De meeste weten wel dat hoe langer je het klaarkomen uitstelt, des te heftiger dit gebeurt. Het is niet het doel van tantrisch masturberen, maar hey, intenser klaarkomen is zeker niet iets waar we nee tegen zouden zeggen!

3. Spirituele groei

Wil jij graag je spiritueel meer gaan ontwikkelen? Dan is de tantra stroming wellicht iets voor jou. De tantra stroming werkt namelijk niet alleen met het lichamelijke en fysieke, maar ook met energieën en chakra’s. Je wordt een geheel met het universum en kan dit ook op een spiritueel level aanvoelen. Dit vergt misschien wat oefening, maar is zeker de moeite waard als je je verder wilt verdiepen in tantra. 

4. Zelfverzekerder en meer zelfliefde

Tantrisch masturberen is één van de manieren waardoor je jezelf zo goed leert kennen dat je sterker in je schoenen gaat staan en meer van jezelf gaat houden. Je leert je lichaam en de signalen kennen, je raakt vertrouwd met je seksualiteit en seksuele driften en leert hoe je jezelf en je lichaam kunt beheersen. 

5. Minder stress

We hebben het al vaker gehad over de voordelen van masturberen, zo vermindert het stress aanzienlijk. Daar is tantrisch masturebren geen uitzondering op. Door alle stofjes die vrijkomen in de hersenen, is tantrisch masturberen minstens (en misschien nog wel meer) net zo ontspannend en stressverlagend dan andere vormen van masturberen (waarbij het doel is om klaar te komen). 

6. Stralend de dag door

Niets is mooier dan iemand die geniet van seks. Het is ook goed aan iemand te zien als hij/zij/hen bevredigende seks heeft gehad. Je huid krijgt een bepaalde gloed die wordt veroorzaakt door de hormonen en neurotransmitters. Ze bevorderen de bloeddoorstroming naar onder andere het gezicht, de huid en de geslachtsdelen. Deze gezonde gloed maakt dat jij nog meer straalt dan normaal! 

Tantrisch masturberen hoeft niet alleen 

Masturberen of soloseks wordt vaak gezien als een activiteit die iemand alleen doet, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt jezelf en je partner enorm opgewonden maken door juist samen te masturberen, en laat tantrisch masturberen daar nou een uitgelezen kans voor bieden. 

Samen masturberen is niet alleen een fijne manier om je eigen lichaam beter te leren kennen, maar ook die van de ander. Je kunt namelijk letterlijk zien wat de ander nou zelf normaal doet en dus lekker vindt. Communiceren met elkaar is belangrijk, maar het is ook fijn (en leuk!) om te zien wat je partner nu écht opwindt. Je relatie wordt sterker, de intimiteit zal toenemen en de spanning en opwinding die wordt opgebouwd zal door het dak gaan, en dat terwijl er nog een ontspannen sfeer hangt.

De druk die er met normaal masturberen hangt, namelijk het klaarkomen, is er nu totaal niet. Het draait alleen om het hier en nu, waarbij je je richt op je doel en lichamelijke stimulatie. Dit bijzondere moment delen met je partner terwijl jullie elkaar diep in de ogen kijken. Intiemer kan bijna niet. 

Meer blogs lezen?

Het is belangrijk om te doen wat jij fijn vindt. Vind je porno kijken fijner dan tantrisch masturberen? No problemo, je kunt ook prima porno kijken (met je partner!). Misschien dat je wel even iets anders wilt lezen, zoals ons interview met Kim Holland. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!