Vragen over geslachtsziekten: wanneer moet je testen op een soa?

soa testen

Seks is leuk en lekker, maar het wordt minder als je daar een vervelende geslachtsziekte aan overhoudt. Vooral als je wisselende bedpartners hebt, dan is het raadzaam om jezelf regelmatig te laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, want je wilt natuurlijk geen ziekte overhouden aan een avontuur tussen de lakens.

Wat is een soa?

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. De naam zegt het al: je krijgt dit voornamelijk door het hebben van (onbeveiligde) seks met een ander persoon, die een dergelijke ziekte al heeft. Dit is natuurlijk erg vervelend. Niet alleen voor jou, maar ook voor anderen. Door de incubatietijd weten mensen vaak niet eens dat ze een soa hebben, waardoor ze deze zonder het zelf te weten verspreiden.

Een soa kan tegenwoordig goed worden behandeld. Er bestaan verschillende soa’s, de meest voorkomende geslachtsziektes gaan we straks even nader toelichten. We willen eerst benadrukken dat voorkomen beter is dan genezen, dus neem van ons aan dat het altijd verstandig is om beschermde seks te hebben. Gebruik hiervoor een condoom en laat jezelf regelmatig testen.

Welke soa’s bestaan er?

Er bestaan (helaas) meerdere soa’s. Ze zijn allemaal vervelend, maar ook goed te behandelen. We hebben de linkjes van de soa’s er meteen in geplaatst, zodat je zelf de symptomen op kunt zoeken. Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd last hoeft te hebben van een geslachtsziekte, in sommige gevallen hebben mensen geen klachten en weten hierdoor niet eens dat ze een soa hebben. De onderstaande soa’s zijn de meest voorkomende geslachtsziekten in Nederland.

Chlamydia
Genitale wratten
Gonorroe
Herpes
Hepatitis B
Hiv
Hpv
Schaamluis
Schurft
Shigella
Syfilis
Trichomonas

De bovenstaande soa’s zijn allemaal overdraagbaar door het hebben van onveilige seks. In de meeste gevallen gaat een geslachtsziekte met de juiste medicatie vanzelf over, maar er zijn gevallen bekend waarbij personen blijvende klachten aan een seksueel overdraagbare aandoening hebben overgehouden. Je kunt zelf testen kopen, zodat je ze in de privacy van je eigen huis kunt gebruiken. Wij hebben een aantal prima testen in ons assortiment.

Wanneer moet je testen op een soa?

Het is sowieso verstandig om jezelf preventief te laten testen, of zelf een test te doen. Als je geen klachten hebt, dan kun je het beste wachten met testen tot minimaal 2 weken nadat je seks zonder condoom hebt gehad, dan weet je zeker dat je over de incubatietijd heen zit. Als je wel klachten hebt, dan is het belangrijk dat je per direct een test gaat doen. In beide gevallen is het belangrijk dat je in de tussenliggende periode geen seks met een ander persoon hebt. De reden hiervoor mag duidelijk zijn.

Er zijn uitzonderingen als het gaat om het aantonen van een soa door middel van een soa-test. Als je een HIV, Syfilis en/of een hepatitis-test gaat doen, dan moet je rekenen op 8 tot 12 weken. Als je seks hebt gehad en je wordt daarna door je bedpartner gewaarschuwd dat hij of zijn een soa heeft (of heeft gehad) dan is het goed om meteen een test te doen. Ook als je na de seks griepverschijnselen of huiduitslag krijgt, dan doe je meteen een test.

soa test

Wat zijn de symptomen van een geslachtsziekte?

Als je na het hebben van onbeschermde seks last krijgt van symptomen die je normaal niet hebt als je gezond bent, dan is dat al een reden tot zorgen. Het ligt een beetje aan de soa, maar de meest voorkomende symptomen zijn jeuk rond de geslachtsdelen, zweertjes en blaasjes op de geslachtsdelen, branderig gevoel bij het plassen, een smerige afscheiding uit de vagina, penis of anus en wratten en/of zweertjes bij de anus.

Er kunnen zich ook andere symptomen manifesteren. Het is uiteraard ook de bedoeling dat jij je gezond verstand gebruikt. Je weet zelf hoe je lichaam functioneert als het gezond is. Als er afwijkingen zijn, dan zit er iets niet goed. Je kunt ook last krijgen van een gele huid en geel oogwit, ook in dat geval moet je meteen een test doen. Dit is ook raadzaam als je plotseling opgezette klieren in de liezen en/of koorts krijgt nadat je onbeschermde seks hebt gehad.

soa geslachtsziekte

Hoe gaat een soa-test in zijn werk?

Je kunt een soa-test zelf uitvoeren, of dit laten doen door een specialist. In het laatste geval krijg je door de professional eerst een aantal vragen gesteld, dit is om meer duidelijkheid te krijgen over de klachten en waarom je de test laat doen. In de meeste gevallen moet je een dergelijk formulier al invullen als je een online aanmelding gaat doen. Bij mannen gaat het onderzoek vaak door het nemen van een urinetest, bij vrouwen is het vaak een uitstrijkje.

Bij een zelftest is het belangrijk dat je goed de gebruiksaanwijzing leest. Deze zit uiteraard bij de test inbegrepen. Als je de test op een goede manier doet, dan krijg je een goede indicatie of je besmet bent met een seksueel overdraagbare aandoening. In het onderstaande filmpje van de GGD wordt mooi uitgelegd hoe je het beste een zelftest kunt doen. Als je van plan bent om een test te doen, dan is het goed om de instructies in deze video te volgen. Als je echt volledige duidelijkheid wenst, dan is een test laten afnemen door een professional een veel betere optie.