Een tijdelijke break, de 2 voor- en 2 nadelen

Tijdelijke break

Als het niet goed gaat in je relatie, kun je al snel denken dat het tijd is voor een tijdelijke break. Wat voor voor- en nadelen heeft zo’n break nu eigenlijk? 

Het gaat even niet zo lekker

Iedere relatie heeft ups en downs. Dit kan verschillende dingen in je oproepen. Misschien voel je je onzeker, ben je gefrustreerd of in de war omdat de dingen niet lopen zoals jij graag ziet dat ze lopen. En dat is helemaal niet erg. Als iets je te veel wordt, is het logisch om even iets anders te willen, of er een pauze of break van te nemen. Dat kan ook in een relatie. Soms is het goed om even afstand van elkaar te nemen om zelf weer voor ogen te krijgen wat je nodig hebt, of wat je zelf graag wilt. 

Veel mensen hebben in een relatie wanneer het niet lekker ging, besloten om een pauze te nemen. Want een echte breakup, waarbij je de relatie beeindigt, is vaak te heftig of eigenlijk ook niet wat je wil. Dan is een tijdelijke break een optie. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een tijdelijke break? Is het aan te raden of is de relatie dan écht gedoemd om te mislukken?

Let wel op, een tijdelijke break is niet zonder risico. Misschien dat jij of de ander erachter komt dat het toch wel over moet zijn met de relatie. Dit is extra pijnlijk wanneer jullie het niet met elkaar eens zijn, en een van jullie het toch nog een kans wilt geven. 

Voordeel: je mist elkaar en komt sterker terug dan ooit

Je bent een hele poos niet bij elkaar, dan is het logisch dat je elkaar in het begin mist. Er valt immers een deel van je dag/week structuur weg. Bellen jullie elke dag of wonen jullie samen? Dan is het natuurlijk niet zo gek dat je ineens een leegte om je heen voelt. Heb je na een tijd nog steeds het idee dat je de ander als partner (!) mist in je leven? Dan is dat een teken dat je toch wel heel erg op de ander gesteld bent en toch wel graag de relatie wilt voortzetten.

Nu je weet hoe het is om de ander te missen, wil je dat gevoel natuurlijk niet nog eens hebben. Mis je hem of haar niet, dan is het misschien toch beter om na te denken of jullie nog wel bij elkaar moeten blijven.

Voordeel: je hebt tijd voor jezelf en om jezelf (opnieuw) te leren kennen

Je bent ineens op jezelf aangewezen, en dat kan best wel confronterend zijn. Geen partner meer die dingen met je bepaalt of met wie je leuke dingen gaat doen, zoals daten of samen bankhangen en filmpjes kijken. Je moet dit nu zelf gaan doen. Het is een moment waarop je op jezelf kan focussen, je goede en minder goede eigenschappen (opnieuw) leert kennen. Deze zelfreflecties zijn niet alleen voor jouzelf belangrijk, maar ook als je in een relatie zit. 

Door te reflecteren op jezelf, kun je ook zelf zien wat voor impact jij maakte in de relatie of waar jij een aandeel in had. In een (monogame) relatie ben je namelijk met z’n tweeën, en zijn er twee partijen die invloed hebben op hoe en of de relatie werkt. Ook kom je erachter wat jij graag wilt in een relatie. Zit de ander constant op de bank te netflixen en wil jij er graag op uit, het avontuur tegemoet? Genoeg tijd om dat nu in je eentje te ondervinden. Des te makkelijker om daarna samen een compromis te sluiten.

Nadeel: er kunnen verschillende verwachtingen zijn van de tijdelijke break, met als gevolg een gebroken hart

Als jullie hebben besloten een tijdelijke break in te lassen, moeten jullie wel duidelijke afspraken maken over wat wel en niet kan. Een tijdelijke break kan namelijk voor de een klinken alsof jullie helemaal vrij zijn en alles en iedereen kunnen doen wat en wie jullie willen doen, terwijl de ander dit niet zo ziet. Er is niets zo erg als dat er door iets simpels als een miscommunicatie onbedoeld harten worden gebroken.

Bespreek daarom wat jullie verwachtingen zijn van elkaar in deze tijdelijke break en maak regels, mogen jullie wel of niet met andere mensen daten of seks hebben tijdens jullie break? Hoe ziet jullie contact eruit tijdens de break? Wat is het doel van jullie break en waar gaan jullie aan werken?

Nadeel: een break is geen oplossing voor jullie problemen

Onthoud altijd goed, een tijdelijke break is geen oplossing voor jullie problemen. Het geeft jullie enkel tijd en ruimte om over dingen na te denken en te inventariseren wat jullie willen en nodig hebben in jullie relatie. Zijn er problemen waar jullie al langer mee worstelen en waardoor de relatie niet lekker loopt? Dan gaat de break dit zelf niet oplossen. Grote kans dat wanneer jullie weer na de tijdelijke break samenkomen, het probleem gewoon weer terug is. Praat daarom met elkaar wat het probleem is en hoe jullie dit gaan oplossen. 

Conclusie van een tijdelijke break

Een relatie en (tijdelijke) break is voor iedereen anders en wordt door iedereen anders ervaren. Misschien dat jullie sterker terug komen, omdat jullie hebben kunnen nadenken over wat jullie nodig hebben (van elkaar) en hebben jullie weer waardering gekregen voor elkaar. Maar het kan ook anders uitpakken, en jullie komen erachter dat jullie toch niet bij elkaar passen. Of dat het beter is als jullie uit elkaar zijn, omdat je je dan wel gelukkig voelt.

Wat de uitkomst van jullie break ook moge zijn, weet dat dit voor jou een enorme stap in de goede richting kan zijn. Een doorslaggevende factor kan zijn in jullie moeizame relatie. Maar hoe dan ook, je leert ontzettend veel van een tijdelijke break, zowel over jezelf, als wat jij graag wilt in een (toekomstige) relatie. 

Beetje meer pit in jullie relatie?

Soms is de conclusie dat jullie in een sleur zijn beland, dat alle dagen in elkaar blenden en dat jullie geen nieuwe herinneringen samen maken. Dit kan ook het geval zijn in de slaapkamer. Gelukkig is het heel gemakkelijk om jullie slaapkamer avonturen naar nieuwe hoogtepunten te brengen, met seksspeeltjes! Er bestaan vele verschillende categorieën als vibrators, masturbators en dildo’s, voor ieder wat wils dus. Check vooral onze koppelscategorie, ook speciaal voor vrouw – vrouw en man – man relaties!

Meer blogs lezen

Zijn jullie op zoek naar iets nóg spannenders dan enkel een vibrator en zoeken jullie graag de grenzen op? Dan is BDSM wellicht wat voor jullie. BDSM komt in vele vormen, maten en intensiteiten, dus ook voor beginners kan dit geschikt zijn! Denk bijvoorbeeld aan bonding of het gebruik van een blinddoek. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!