Van lentekriebels tot echte jeuk: het soa seizoen…

Van lentekriebels tot echte jeuk: het soa seizoen... 1

Voel jij ze al, die lentekriebels in je buik? Al die hormonen die door je lichaam razen. Een zoentje hier, een kneepje daar, lekker friemelen met je eigen lichaam en dat van de ander. Het begint toch wel weer te jeuken, het opzoeken van zo’n onenightstand. Maar dat is niet het enige wat jeukt… jawel hoor, het is weer zover. Het soa seizoen is aangebroken.

Het soa.. wat?

Oké, er bestaat niet echt iets als een soa seizoen, althans, niet dat wij weten. Want of je nou seks hebt in de lente of hartje winter, de kans dat je een soa oploopt is altijd even groot. Hoe verklein je die kans dan? Heel simpel, door het veilig te doen! Dat betekent een condoom gebruiken tijdens de penetratie, zowel vaginaal als anaal, maar ook tijdens de orale seks. Soa’s worden voornamelijk overgedragen door contact te maken met de slijmvliezen van iemand die al een soa heeft. En deze slijmvliezen zitten zowel in de mond als in de onderbroek. Ook kun je een soa oplopen door bloedcontact met een besmet iemand te hebben, bij bijvoorbeeld een bloedtransfusie. Niet zo’n pretje dus!

Wat voor symptomen zijn er allemaal dan?

Wat een goede vraag! Je hebt verschillende soorten soa’s die verschillende risico’s kennen, maar ook verschillende symptomen hebben. Daarom is het altijd goed om op de volgende klachten te letten en op tijd in de grijpen wanneer jij denkt dat je een soa kunt hebben:

  • Pijn tijdens de seks
  • Pijn bij het plassen
  • Bloedverlies van de vrouw (buiten de menstruatie om)
  • Afscheiding
  • Pijn in of aan de geslachtsdelen
  • Met vocht gevulde blaasjes op de lip of rond de geslachtsdelen
  • Jeuk
  • Koorts
  • Vermoeidheid

Ik heb nergens last van, dan is het wel goed toch?

Soa’s zijn vaak goed te verhelpen en kunnen dus weinig schade aan je lichaam aanbrengen, mits je er op tijd bij bent. Maar het moeilijke van soa’s is dat je vaak geen last krijgt van de symptomen, of pas in een veel later stadium wanneer het kwaad soms al is aangericht. Wacht wat, maar hoe zit dat dan met dat lijstje hierboven, klopt die dan niet? Oh ja zeker wel, maar soa’s zijn echte stiekemerds. Ze sneaken zonder dat jij het door hebt je lichaam in, doen daar waar ze zin in hebben en jij zit uiteindelijk met de gebakken peren. Sommige soa’s kunnen maandenlang in je lichaam zitten zonder dat jij er ook maar enige weet van hebt. Dat je je vermoeid voelt? Dat kun je afschrijven aan alle drukte op het werk. Het plotselinge bloedverlies? Dat zal dan wel weer te maken hebben met stress. Koortsigheid? Tsja, dat zijn die graspollen natuurlijk in de lente he! Maar niets is minder waar.

Wanneer doe je een test?

Weer zo’n goede vraag! Je kunt je het beste laten testen als je onveilige seks hebt gehad met iemand die niet jouw vaste partner is, wanneer een van jullie ook (regelmatig) met anderen seksuele relaties heeft en zeker wanneer de ander denkt een soa te hebben. Het is ook zeer verstandig om je te laten testen wanneer het condoom is gescheurd of wanneer deze over de datum was. In al deze situaties ben jij dan namelijk in direct contact geweest met de slijmvliezen van een ander, en kan het dus zijn dat jij ook bent besmet met een soa. Ook zou je preventief kunnen testen, wanneer je bijvoorbeeld zeker wilt weten dat jij en je (nieuwe) vaste partner helemaal clean zijn, en samen een wild en condoomloos leventje tegemoet kunnen. Het allerbeste is eigenlijk nog om iedere zoveel tijd een soatest te doen, zodat jij goed bezig bent voor je eigen lichaam en veilig voor de ander.

Wist jij dat je soatesten nu ook bij CondoomEnzo kunt bestellen?

We kunnen helaas geen wereldvrede brengen, maar wel kunnen we jou helpen met het voorkomen van én testen op de meest voorkomende soa’s. Dat brengt ook al wel een beetje rust in de tent toch? Dus wil jij graag een test doen, kun je hiermee altijd bij CondoomEnzo terecht. Doe voordat je een test aanschaft eerst altijd de Soa Testwijzer. Dikke tip van het huis nog: heb jij op de eerste van de maand onveilige seks gehad en wil je je op de 8e laten testen op chlamydia? Dat heeft totaal geen zin. Dat komt door de incubatietijd. Dit zijn belangrijke dingen om te weten, dus lees je altijd goed in voordat je iets aanschaft!

Meer blogs lezen?

We weten alles over soa’s, en jij na het lezen van onze blogs ook. Maar wat weet jij al over voorbehoedsmiddelen? En denk jij alles te weten over de seksuele kant van het vrouwelijk lichaam? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!