Verliefd zijn is een van de krachtigste gevoelens die iemand kan hebben. En hierbij komen allerlei verschillende soorten emoties kijken. Dat is voor iedereen anders. Zo kun je je intens gelukkig voelen, vredig, opgewonden, je hart en hoofd slaan volledig op tilt en je weet niet meer wat je met jezelf aan moet. Waar iedereen het over het algemeen het wel over eens is: verliefd zijn is fijn. Maar wat doet verliefd zijn met je brein?
Wat is er bekend over verliefd zijn?
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar verliefd zijn en verliefdheid. Wetenschappers zien verliefdheid als iets functioneels, het is namelijk een manier voor twee mensen om dichter bij elkaar te komen. Het doel hiervan? Voortplanting, baby’s maken. Er worden namelijk, wanneer we ons verliefd voelen, allerlei processen in werking gezet om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor de partner en visa versa.
Er worden bijvoorbeeld onbewust bepaalde aantrekkelijke luchtjes afgescheiden en voelen we van alles waardoor we bij de ander willen zijn door zogeheten geluksstofjes die worden aangemaakt. Deze happy hormones worden niet alleen tijdens het verliefd zijn aangemaakt, maar ook tijdens de seks. De hormonen zijn testosteron, oestrogeen, dopamine en serotonine.
Wat gebeurt er in je brein als je verliefd bent?
De geluksstofjes die worden aangemaakt, hebben een groot effect bij het verliefd zijn op het brein. Dopamine, een van de stofjes die worden aangemaakt als je verliefd bent, zorgen voor extreem gelukkige gevoelens. Dit stofje wordt dan ook erg verhoogd wanneer je met je geliefde bent. Dopamine kan zelfs verslavend werken. Wanneer dopamine deze verslavende werking heeft, wil je absoluut niet meer zonder de ander zijn. Als jullie samen zijn, wordt namelijk het verslavende dopamine gehalte verhoogd.
Dit verklaart ook dat mensen soms gekke capriolen uithalen voor de mensen op wie ze verliefd zijn. Ze willen de ander namelijk blijven zien, en om dit te kunnen blijven doen, wordt alles gedaan wat er van iemand wordt gevraagd. Anderen snappen niet waarom jij je in allerlei bochten wringt, of zien niet in wat er zo fantastisch is aan jouw nieuwe vlam. Jouw lief is toch immers het einde en laat jouw gelukkig zijn, zijn ze blind?!
Toch is het vaak de omgeving die wat realistischer naar de situatie kan kijken. Iemand die verliefd is, is namelijk telkens weer opnieuw op zoek naar die dopamine high. Als iemand de euforische gevoelens wilt behouden die dopamine kan veroorzaken, dient het dopamine gehalte dus hoog te blijven. Wat maakt dat je door je verliefdheid dingen anders gaat zien of gaat ervaren. Liefde maakt dus echt blind.
Stofjes van veiligheid
Niet alleen dopamine zorgt voor een gevoel van geluk en euforie, ook andere hormonen en stofjes zorgen ervoor dat we verliefd zijn of verliefd willen zijn. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, wordt ook volop aangemaakt als iemand verliefd is. Dit stimuleert gevoelens van liefde en vrede. Oxytocine zorgt ook voor gevoelens van geborgenheid, rust en veiligheid. Dit zijn belangrijke gevoelens die nodig zijn zodat iemand zich ‘close’ en verbonden aan een ander kan voelen.
Een andere stof die ervoor zorgt dat iemand zich verbonden voelt aan een ander is endorfine. Het geeft gevoelens van veiligheid af en is vergelijkbaar met oxytocine. Veilig en vredig, dat is wat belangrijk is in een relatie en waarom het lichaam dit stofje dan ook aanmaakt. Hoe veiliger iemand zich voelt bij iemand, in combinatie met gelukshormonen als dopamine, des te groter de kans is dat het koppel samen blijft en zich uiteindelijk voortplant, het eigenlijke doel van al die stofjes die al eeuwen lang worden aangemaakt. Hoewel voortplanting natuurlijk niet meer de norm is, blijven we al deze lekkere en fijne stofjes en gevoelens toch erg belangrijk vinden als we verliefd zijn.
Voor altijd verliefd zijn
Veel mensen schakelen van ‘verliefd zijn op’ naar ‘houden van’. Dit gebeurt niet (altijd) bewust, soms overkomt het je nu eenmaal. Die dopamine rushes zakken naarmate je elkaar vaker ziet. En dat is oké! Wetenschappers zijn erachter gekomen dat het ons lichaam namelijk uitput wanneer we ons leven lang deze verliefdheid en de bijbehorende processen blijven beleven.
Toch zijn er mensen bij wie het is aangetoond dat ze na tientallen jaren nog steeds écht verliefd zijn. Die worden ook wel zwanen genoemd. Zwanen blijven immers ook hun leven lang bij hun partner! Verhoogde dopamine gehaltes, oxytocine en endorfine in het lichaam en constant aan elkaar denken. Het kán dus wel. Maar hoe bereik je dat? Die oneindige verliefdheid? Het geheim: zoveel mogelijk nieuwe dingen blijven doen en ontdekken met elkaar! Dit geldt ook zeker in de slaapkamer.
Meer blogs lezen?
Niet alleen verliefd zijn is leuk, dat is seks ook! Heb jij onze blog al gelezen over porno kijken met je partner of over zwangerschap en seks? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!