Vagina en vulva: wat is wat?

vaginale massage

Vulva? Een benaming die je weinig ‘in de wandelgangen’ hoort. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende namen voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Ken jij deze al? Pussy, kut(je), spleet, voorbips, doos, schede, flamoes, vajayjay, en natuurlijk de wat, ja, wetenschappelijke benamingen: vagina en vulva. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een vagina en een vulva?

De vagina

Veel mensen gebruiken het woord vagina voor het volledige geslachtsdeel, zowel inwendig als uitwendig. Maar wist jij dat de vagina officieel alleen de inwendige geslachtsorganen zijn? Dit zijn de baarmoedermond, de baarmoederhals, de baarmoeder natuurlijk zelf, eileiders en de eierstokken. Alle organen die dus een rolspelen in de voortplanting, maar ook tijdens de seks. Wanneer iemand vaginaal wordt gepenetreerd, met vingers, penis of dildo, dat maakt niet zoveel uit, vindt deze penetratie plaats in de vagina.

Vaginale penetratie

De wanden van de vagina, die je kan voelen tijdens de vaginale penetratie, raken extra doorbloed als de vagina opgewonden is. Er wordt dan meer druk gezet op de bloedvaten in de wand, waardoor er bloedplasma naar buiten wordt gedrukt de vagina in. Dit klinkt heel heftig, maar dit is het vaginale vocht wat dus vrijkomt tijdens de seks! Hoe opgewondener je bent, des te natter je wordt. Dit vaginale vocht wordt gebruikt als glijmiddel zodat de penetratie makkelijker gaat en fijner is.

Gun je lichaam om de tijd om opgewonden te raken. Hoe ontspannener jij bent en opgewondener je lichaam, des te fijner de seks zal zijn, gegarandeerd! Het kan echter zijn dat je wel opgewonden bent, maar niet nat genoeg. Of dat je niet opgewonden genoeg bent om echt goed nat te zijn omdat je vaginale penetratie bijvoorbeeld spannend vindt. Dit is niets om je voor te schamen, en hier kun je altijd glijmiddel voor gebruiken. Het is namelijk niet de bedoeling dat de penetratie niet fijn is!

De vulva

Tsja, wat zou de vulva dan zijn? Precies, het uitwendige gedeelte van het geslachtsdeel! Hieronder vallen de venusheuvel, clitoris, binnenste en buitenste schaamlippen, de ingang van de vagina, het ‘vestibulum’ (dit is het gebied tussen de binnenste schaamlippen) en het perineum (dit is het stukje huid tussen de ingang van de vagina en de anus). De binnenste en buitenste schaamlippen worden soms ook wel eens de kleine en grote schaamlippen genoemd. Maar de binnenste schaamlippen zijn zeker niet altijd de kleinste! Er zijn veel verschillende soorten, maten, kleuren en groottes vulva’s. We hebben eerder een blog geschreven over 5 categorieën waar de meeste vulva’s onder vallen, kende jij ze al?

Facts

Benamingen, check. Hier nog wat leuke feitjes over de verboden vrucht, hoeveel kende jij hiervan al?

  • De eerste paar centimeter in de ingang van de vagina zijn het gevoeligst omdat ze de meeste zenuwuiteinden hebben
  • Vagina betekent in het Latijns schede
  • Het haar op de venusheuvel stopt na 3 weken met groeien. Het haar op je hoofd kan echter tot wel 7 jaar blijven groeien
  • Slechts 30% van de vrouwen kan een orgasme krijgen door vaginale penetratie. Lukt het jou dus niet om een orgasme te krijgen tijdens de penetratie? Je bent echt niet de enige en het is niets om je voor te schamen! In dat geval kun je gebruik maken van clitorale stimulatie met bijvoorbeeld speeltjes zoals een clitvibrator. Perfect voor soloseks maar ook tijdens de seks met je partner
  • De pH-waarde van de vagina ligt rond de 4. En dat is met goede reden! Deze lage zuurtegraad zorgt er namelijk voor dat je wordt beschermd tegen onder andere bacteriën. Lees hier als je meer weten over het milieu in je vagina en hoe je deze het beste in stand kunt houden. Alvast een tipje van de sluier: niet wassen met zeep!
  • De clitoris die je tussen de buitenste schaamlippen kunt zien is slechts één vijfde van het volledige orgaan! De clitoris is dus veel groter dan de meeste denken! De rest van het orgaan zit om de vagina heen
  • De clitoris is niet alleen veel groter dan we denken, maar kent ook nog eens 8000 zenuwuiteinden, wat het een super gevoelig orgaan maakt. Dat zijn 2x zoveel zenuweinden als de penis!
  • De vagina heeft een hoek van 130 graden. Dat betekent dat de vagina geen rechte ‘buis’ is, maar er een lichte knik in zit. Het verklaart wel waarom je je tampon niet helemaal recht naar boven kunt steken
  • De vagina én vulva veranderen van vorm, grootte en kleur als ze in opgewonden staat zijn. De schaamlippen worden donkerder en groter, de vagina zet uit er wordt breder, en zelfs je baarmoeder kruipt wat omhoog zodat de vagina langer wordt. Fascinerend orgaan, die poes!
  • Het maakt eigenlijk helemaal niets uit hoe je je doos noemt. Vagina, vulva, het mag allemaal door elkaar heen worden gebruikt, gebruik de benaming die jij het fijnste vindt!

Meer blogs lezen?

Ben jij nog niet uitgeleerd over de geslachtsorganen? Lees dan onze blog over de prostaat. Of wil jij graag meer lezen over relaties? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!