De P-spot en de G-spot, waarom lijken ze op elkaar en wat zijn de verschillen eigenlijk?

Verschil P-spot en G-spot

Over de G-spot is al een hoop bekend, en wordt nog een hoop gediscussieerd. Maar niet alleen mensen met het vrouwelijke voortplantingsorgaan hebben een zogenaamde ‘spot’, ook mensen met de mannelijk secundaire geslachtskenmerken hebben een spot! En wij gaan jou haarfijn uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze P-spot en de G-spot.

Wat is de G-spot ook alweer?

Even een korte samenvatting over de G-spot: het is een erg gevoelig plekje in de vagina aan de buikwand. Je kunt de G-spot met je vinger voelen in de vagina, het voelt een beetje sponsachtig aan, anders ten opzichte van de rest van de vagina. De G-spot zou een verlengde zijn van de clitoris, een grotendeels inwendig orgaan waar vele zenuwen in zitten, wat het extra gevoelig maakt. Wanneer de clitoris (of de G-spot dus) wordt gestimuleerd, zwelt deze op, net zoals de penis dat doet. 

De functie van de clitoris

Volgens de Australische uroloog Helen O’Connell heeft de clitoris meer functies dan alleen opwinding veroorzaken en gevoelig zijn. Het opzwellen van de clitoris zou volgens O’Connell infecties kunnen voorkomen, zoals blaasontstekingen. Ook zijn er aanwijzingen dat de clitoris helpt bij de bevruchting én dat het als een soort evolutionaire maatstaf voor een geschikte partner kan worden gezien. Hoe opgewondener en vaker een vrouw klaarkomt tijdens de seks, des te geschikter de partner is om vader te worden. Of dit echt de redenen zijn dat een vrouw een clitoris en dus G-spot heeft, is echter nog onduidelijk. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat de clitoris een soort bijproduct is.

De prostaat en zijn functie

Waar er nog discussie bestaat over het bestaan van de G-spot, is deze discussie er niet bij de P-spot. De p staat namelijk voor de prostaat, een erkend orgaan waar vocht wordt aangemaakt dat tijdens het klaarkomen uit de plasbuis van de penis wordt gespoten. Dit zogenaamde prostaatvocht, zorgt ervoor dat de spermacellen (die ook naar buiten worden gespoten tijdens het ejaculeren) langer blijven leven en de kans op een eventuele bevruchting dus groter is. 

De P-spot is niet alleen om voort te planten

De prostaat is een klier die onderaan in de buik ligt, net onder de blaas en ongeveer even groot is als een walnoot. Deze kun je vinden en stimuleren door met een vinger in de anus te gaan. Het stimuleren van de prostaat wordt ook wel een prostaatmassage genoemd. Deze kunnen helpen tegen prostaatproblemen én, omdat het zo’n gevoelig plekje is, zorgen voor ongekende orgasmes

Waarom lijken de P-spot en G-spot op elkaar?

Wanneer er na de seks een eitje bevrucht is en er een embryo ontstaat, is er nog niet te zien of het een jongen of een meisje wordt. Genetisch is dit al wel bepaald en is afhankelijk van het hebben of ontbreken van het Y-chromosoom. Ondertussen worden al wel de beginselen van de organen ontwikkeld. Zo krijgt het kindje longen, een hartje en ja, ook al geslachtsklieren. Dit wordt ook wel de voorloper van de geslachtsklieren genoemd. Dit betekent dat er de eerste paar weken al werd gebouwd aan de geslachtskenmerken. 

Zowel de inwendige als de uitwendige geslachtskenmerken zien er in het eerste stadium van de zwangerschap hetzelfde uit. Pas na ongeveer 16 weken is het duidelijk te zien of het een meisje of een jongen gaat worden. Uit de voorloper van de geslachtsklieren ontstaat dus uiteindelijk een penis, P-spot en andere bijbehorende mannelijke geslachtskenmerken, of een vulva, vagina, clitoris en de andere voortplantingsorganen. 

Samengevat betekent dit dus dat de penis en vagina uit hetzelfde zijn ontstaan, en dus uit hetzelfde ‘materiaal’ bestaan. Zo wordt gedacht dat de eikel een grotere en uitwendige versie is van de clitoris. Tegenover de P-spot staan de klieren die rondom de plasbuis van de vrouw liggen, de klieren van Skene, die onlosmakelijk verbonden zijn met de G-spot.

Maar er zijn ook zeker wat verschillen 

Hoewel de prostaat vaak de mannelijke G-spot wordt genoemd, klopt dit eigenlijk niet. Ja, het is een inwendige gevoelige plek net zoals de G-spot wat goed te stimuleren is tijdens de seks, maar het is een ander orgaan met andere functies. Waar de clitoris geen duidelijk erkende functie lijkt te hebben, speelt de prostaat een belangrijke rol in de voortplanting. Verder hebben vrouwen helemaal geen prostaat of P-spot, en mannen geen G-spot of clitoris. 

Maar ja, in hoeverre dit grote verschillen te noemen zijn, is natuurlijk maar de vraag. Uiteindelijk zijn we allemaal uit dezelfde cellen voortgekomen en hebben we er allemaal de eerste 16 weken van ons leven in de baarmoeder er precies hetzelfde uitgezien. 

Meer blogs lezen?

We behandelen wel vaker anatomische onderwerpen hier bij CondoomEnzo. Dat vinden we belangrijk omdat je pas echt van jezelf en een (seks)partner kunt genieten als je begrijpt hoe een lichaam in elkaar steekt en wat de mogelijkheden zijn. Voorlichting is key! Waar zou jij graag nog meer over willen leren? Laat het ons vooral weten. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!