Genderblender

Gender

Gender is op dit moment een hot topic, en terecht. Er bestaan steeds meer soorten genders waar mensen zich mee kunnen identificeren en er komt meer aandacht voor het begrip genderidentiteit. Maar wat is gender, en wat voor soorten gender bestaan er?

Gender wat?

Als men het over gender en genderidentiteit heeft, worden er verschillende begrippen je kant op geslingerd. Denk aan seksualiteit, identiteit, geslacht, sekse en (gender)rollen. We zullen ze even kort toelichten.

Geslacht

Geslacht, ook wel sekse genoemd, is het verschil tussen levende wezens (mensen in ons geval), gebaseerd op het biologische verschil in de voortplantingsorganen. Wanneer je met een vagina wordt geboren ben je van het geslacht vrouw en als je een penis bij de geboorte hebt behoor je tot het mannelijke geslacht. Maar hoe verschilt dit van gender? Gender is hetgeen wat je je voelt, je identiteit, je ware ik. Het kan dus zijn dat je met een penis (geslacht: man) wordt geboren, en je ook man voelt (gender: man). Dan zijn je geslacht en gender hetzelfde. Maar het kan ook zijn dat je genderidentiteit niet overeenkomt met je geslacht.

Seksualiteit

Je seksualiteit zegt iets over je (seksuele) voorkeuren, dus tot wie je je aangetrokken voelt. De meeste mensen vallen op het andere geslacht, ook wel heteroseksualiteit genaamd. Dit doet echter niet iedereen. Zo kan het zijn dat je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht, dat jij op zowel mannen als vrouwen valt of dat het je werkelijk waar helemaal niets uitmaakt en dat je echt op een persoon valt. Wil je hier meer over lezen, dat komt goed uit, we hebben namelijk ook over seksualiteit en de LGBT+ community een blog geschreven.

Rollen

Genderrollen zijn een soort ongeschreven gedragsregels die bij een bepaald geslacht horen. Zo houden jongens (in de westerse cultuur) over het algemeen van voetballen en meisjes van barbies. Gender- of geslachtsrollen zijn cultureel bepaald en dus overal op de wereld anders. Zo mogen vrouwen in sommige landen niet werken en/of studeren en moeten ze thuis op de kinderen passen. Omdat dit cultureel bepaald is en er verschillende normen en waarden aan hangen, betekent dat ook dat genderrollen over de jaren heen kunnen veranderen. Doordat in de jaren ’70 het feminisme opkwam, is er ook een hoop voor de vrouw in het westen veranderd. Voorheen was het niet gebruikelijk als de vrouw werkte, maar nu is het in Nederland niet meer dan normaal om vrouwen op kantoor of in de klas te hebben zitten.

Soorten gender

Nu je begrijpt dat gender niet hetzelfde is als je (biologische) geslacht, kunnen we ons verdiepen in de verschillende soorten gender. Wat is nou wat?

Derde geslacht

Op steeds meer plekken wordt de term ‘derde geslacht’ geaccepteerd. Onder het derde geslacht valt iedereen die niet op een inschrijfformulier ‘man’ of ‘vrouw’ wil aankruisen. Alle soorten genders die niet de standaard man-vrouw zijn, vallen hier dus onder.

Transgender

De meeste mensen kennen deze term nu wel. Als je transgender bent, ben je met het verkeerde geslacht geboren. Stel, je bent geboren met een penis, maar identificeert jezelf eigenlijk met het vrouwelijke geslacht. Je voelt je vrouwelijk, je gedraagt je vrouwelijk en wilt ook de vrouwelijke biologische kenmerken hebben in plaats van de penis waar je mee geboren bent. Als je transgender bent kun je ervoor kiezen om in transitie te gaan. Je ondergaat dan een geslachtsverandering, de biologische kenmerken van je lichaam die je geslacht bepalen, veranderen dan in het geslacht wat overeenkomt met jouw gender. Dus je verandert dan om van man naar vrouw of andersom. Dit kan met een medische behandeling. Dit gaat echter niet zomaar van de een op de andere dag. Eerst ga je gesprekken aan met een psycholoog en vanuit daar kan je kijken naar hormoontherapie en operaties. De behandeling kun je zowel gedeeltelijk als volledig ondergaan. Je kunt ook transgender zijn als je je zowel mannelijk als vrouwelijk voelt, er tussenin, geen van beide of zich niet herkennen in het hokje ‘man’ ‘vrouw.

Cisgender

Het tegenovergestelde van transgender is cisgender. Mensen die cisgender zijn, zijn gelukkig met het geslacht waar ze mee zijn geboren. Cismannen voelen zich man en zijn geboren met een penis en cisvrouwen voelen zich vrouw en zijn geboren met de vrouwelijke geslachtskenmerken.

Gender non-conform

Er zijn mensen die worden geboren zonder de typische biologische geslachtskenmerken. Je ziet er dus niet uit als een standaard jongen of meisje en gedraagt je ook niet naar je geslacht. In andere woorden, je voldoet niet aan de culturele en maatschappelijke norm over hoe mannen en vrouwen eruit zien. Dit kan verschillende redenen hebben, het kan komen door de bouw van je lichaam, maar ook hoe je je kleedt en gedraagt. Als je gender non-conform bent, hoeft dat niets te zeggen over je seksualiteit.

Non-binair

Onder het kopje transgender benoemden we ook al even kort dat je niet per se tot één geslacht hoeft te behoren, maar dat dat ook beide geslachten kunnen zijn, of dat je er tussenin zit of juist helemaal geen geslacht. Wanneer je niet het een of het andere geslacht bent, noem je jezelf non-binair, je weigert je in een ‘man’ ‘vrouw’ hokje te plaatsen.

Genderqueer

Als je geen vaste genderidentiteit hebt of er tussenin beweegt, noem je jezelf genderqueer. Komt het woord queer je bekent voor? Dat kan heel goed! Queer is ook een vorm van seksualiteit die we in een eerdere blog hebben benoemd.

Genderfluïde

Fluïde, het woord vloeit bijna uit je mond, het betekent dan ook letterlijk vloeibaar. Het is een mooie benaming voor mensen die zich niet man en ook niet vrouw voelen. Als je genderfluïde bent, smelten de normen en standaard ideeën over man en vrouw samen en bestaat er dus geen standaard beeld meer van de twee geslachten.

Agender

Dit betekent letterlijk, geen gender. Je zegt dan dat je je geen vrouw of man voelt en/of het niet eens bent met de traditionele manier van man/vrouw zijn.  

Genderdysforie

Voor sommige mensen is het niet vanzelfsprekend om man of vrouw te zijn. Wanneer je niet of niet helemaal gelukkig bent met je geslacht, noem je dat genderincongruent. Je geslacht komt dan niet overeen met je genderidentiteit.

Het kan gebeuren dat mensen hierdoor zo ongelukkig zijn met het lichaam waar ze in zitten en hierdoor veel stress ervaren. Dat wordt genderdysforie genoemd. Herken jij jezelf hierin? Vraag dan vooral om hulp, er zijn mensen die je kunnen helpen en steunen, die erin gespecialiseerd zijn om jou te helpen met jouw problemen, vragen en dan kunnen jullie samen een plan maken voor de toekomst.

Was dit het?

Kort antwoord: nee. Er bestaan tientallen verschillende soorten genders. Op de Engelse Facebook kon je in 2014 je zelfs meer dan vijftig genders aanvinken! Maar het gaat er niet om hoeveel soorten genders er zijn. Het gaat er niet om wat jij op Facebook moet invullen, of wat er op je paspoort staat. Het gaat erom dat jij je goed voelt in het lichaam wat je hebt, dat jij weet wie je bent en het gaat erom dat jij gelukkig bent. Ben je dit niet, twijfel je over wie je bent of loop je tegen andere problemen aan? Er is altijd iemand om mee te praten, of dat nou je beste vriend(in) is, je vader of zusje, of professionele hulp, dat maakt natuurlijk niets uit. Niemand zou zich slecht moeten voelen over zichzelf of hier niet over durven te praten.

Meer blogs lezen

Dit was misschien een wat lange blog, maar we posten ook een hoop luchtige blogs, wat dacht je van onze blog over odols, en weet jij al hoe je je seksspeeltje moet schoonmaken? Stay tuned voor de volgende!