De ene vrouw stoort zich er bij zichzelf meer aan dan de ander, vervelende vaginale geurtjes. Om van deze geurtjes af te komen, worden er allerlei middeltjes gebruikt en trucjes geprobeerd om de geurtjes te voorkomen en op te lossen. Maar waar komen die geurtjes vandaan? En zijn al die trucjes en middeltjes wel zo goed voor je?
Oorzaken vaginale geurtjes
Ieder mens draagt een bepaalde geur met zich mee, en ieder lichaam gaat om verschillende redenen ruiken. Als je hebt gesport, ruik je naar zweet. Als je ’s ochtends wakker wordt, heb je een slechte adem. Er is dus meestal een oorzaak en gevolg als het gaat om (plotselinge) menselijke geurtjes. Maar hoe zit dat dan met vaginale geurtjes?
Iedere vagina geeft zijn eigen geur af. Hier zitten bepaalde stofjes in om mannen aan te trekken, dat heeft nog te maken met onze oer-voortplantingsrituelen. Je kunt deze stofjes niet specifiek ruiken, en je hoeft ook niet bang te zijn dat er je door jouw natuurlijke, vaginale luchtje opeens hordes mannen achter je aan lopen. Dit geurtjes worden onbewust door het mannenbrein opgevangen en bepalen ook deels of de man aangetrokken is tot de vrouw. Interessant wel, die biologische trucjes van onze oerlichamen! Het kan echter wel voorkomen dat de vaginale geur opeens sterker en onplezierig wordt. In dat geval is er meestal iets aan de hand met de flora van de vagina.
Flora van de vagina?
Ieder orgaan heeft een bepaalde pH-waarde. Zo heeft de maag een hele lage pH-waarde om alle etensresten te verteren en bacteriën te doden. Ook de vagina heeft een lage pH-waarde die ervoor zorgt dat bacteriën geen kans krijgen om infecties te veroorzaken. Wanneer deze pH-waarde, de flora van de vagina, is aangetast en dus ontregeld, is je vagina niet meer god beschermd en kan dat dus leiden tot infecties, schimmels en zelfs blijvende schade. Het lichaam reageert dan door meer afscheiding of smegma aan te maken en er worden meer en sterkere geurtjes afgegeven. Het lichaam doet dit dan om de pH-waarde weer te herstellen. Dit kan echter niet zo fijn zijn voor de vrouw die vervolgens met de geurtjes zit. Erg belangrijk dus voor jouw gezondheid en de flora van je vagina om die pH-waarde niet te laten wiebelen!
Voorkomen beter dan genezen
Om te voorkomen dat de flora wordt aangetast, is het belangrijk om hygiënisch, bewust en liefdevol met je intieme zone om te gaan. Wij geven jou een aantal tips hoe je jouw vagina mooi schoon kunt houden en zo vervelende geurtjes kunt voorkomen!
Tip 1 Gebruik alleen water
Het is belangrijk om je vagina goed schoon te houden. Dit betekent echter niet dat je moet gaan schrobben met zeep. Integendeel! Het mooie van het menselijk lichaam is dat het zichzelf kan herstellen en reinigen, mits je er goed mee omgaat. Dat geldt ook voor de vagina. Wanneer je je vulva schrobt met zeep, is dat niet alleen niet prettig, maar zorgt dat er ook nog eens voor dat de flora van je vagina gaat wiebelen. Zeep heeft namelijk een hoge pH-waarde, terwijl je vagina een lage pH-waarde nodig heeft om alle bacteriën te doden en je intieme zone te beschermen tegen infecties en schimmels. Ook als je inwendig gaat spoelen, kan dat flink de vaginale flora om zeep helpen. Gebruik dus alleen water en was alleen voorzichtig de buitenste en binnenste schaamlippen.
Tip 2 Weg met die luchtjes
Gebruik geen intieme parfums. Hoe verleidelijk het ook is om je vervelende geurtjes te maskeren door een lekker luchtje in je onderbroek te spuiten, dit werkt echt averechts. Je flora zal hiervan ontregeld raken, de pH-waarde zal stijgen en je geurtjes en afscheiding zullen dus alleen maar erger worden. Weersta de verleiding en hou je aan onze tips!
Tip 3 Draag katoenen ondergoed
Katoenen ondergoed is een absolute lifesaver als het gaat om de gezondheid van je vagina. De stof ademt namelijk goed, wat betekent dat het niet vochtig wordt en blijft tussen je benen. Dit hoeft niet eens vaginaal vocht te zijn als je bijvoorbeeld opgewonden bent, maar ook gewoon zweet met het warme weer. In je oksels zweet je immers ook sneller! Doordat katoen lekker ademt en het dus minder vochtig blijft, kunnen er geen nare bacteriën of schimmels gaan broeien in je vagina. Lang leve de (katoenen) onderbroekenlol!
Tip 4 Ongesteld? Verwissel dan je menstruatiespul eens in de 6 uur
Het is niet alleen erg hygiënisch om je tampon, maandverband of inlegkruisje elke 6 uur te verschonen, maar ook nog eens heel erg belangrijk voor je gezondheid. Zeker als je tampons draagt is het cruciaal om ze minstens iedere 6 uur te vervangen. Een tampon sluit immers je vagina af, kan de vaginawand beschadigen, bloed stolt en er kunnen bacteriën in je tampon zitten waardoor de flora ook nog eens ontregeld kan raken. Er zijn zelfs extreme gevallen bekend dat vrouwen bloedvergiftiging hebben opgelopen omdat ze te lang met hun tampon rondliepen. Wees dus verstandig en verschoon je ladyproducts eens in de 6 uur, daarmee ben je lief voor je vagina en lief voor je gezondheid.
Tip 5 Gebruik condooms
Jazeker, ook seks kan invloed hebben op de flora van je vagina. Denk maar aan eventuele soa’s die kunnen worden doorgegeven waar je lichaam flink van slag van kan zijn. Maar ook schimmelinfecties en bacteriële infecties worden ongezien en onbewust overgedragen. En alsof dat niet genoeg is, is sperma ook geen lichaamseigen vloeistof, waar je vaginale flora weer door kan worden aangetast. Don’t be silly, wrap that willy.
Tip 6 Blijf van de intieme zone verzorgingsproducten af
Hoeveel ze ook beloven, hoe lekker ze ook ruiken, hoe schoon je je er ook door voelt, gebruik ze niet. Er zitten vaak veel onnatuurlijke stofjes in die ervoor zorgen dat het lekker ruikt, maar deze doen alleen maar kwaad in je vaginale flora. Het kan namelijk voor meerdere dingen zorgen. Zo kan de wand van je vagina erdoor irriteren, zorgt het voor meer afscheiding en kunnen er verschillende infecties ontstaan. Laat deze producten dus maar lekker liggen en hou het bij water. Dit geldt natuurlijk niet voor je als jou als je bepaalde medicatie of supplementen hebt toegeschreven gekregen van je arts. Always listen to your doctor!
Tip 7 Veeg de goede kant op
We weten allemaal dat de vagina aan de voorkant zit en de anus aan de achterkant. Wil jij graag voorkomen dat er darmbacteriën in je vagina terecht komen? Dan moet je ook van voren naar achteren vegen, en nooit andersom. Darmbacteriën horen namelijk niet in de vagina thuis en kunnen voor een hoop narigheid zorgen, zoals infecties, blaasontstekingen en natuurlijk de nare geurtjes.
Even bij de dokter langsgaan
Het kan zijn dat al deze tips niet echt voor jou werken. In dat geval kan er iets anders spelen. Soa’s, antibiotica, medicatie en heftige stress kunnen ook zeker van invloed zijn op jou, jouw lichaam en de flora van jouw vagina. Blijf je veel last houden van nare geurtjes? Ga dan altijd bij je huisarts langs, deze kan jou verder helpen door jou bijvoorbeeld een soatest te laten doen.
Meer blogs lezen?
Heb jij geen vagina? Misschien is dan de blog over piemels interessanter voor jou. Of wil je juist meer leren over vagina’s? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!