Waar maken koppels ruzie over?

Waar maken koppels ruzie over?

Ruzie met je lief is nooit leuk, maar soms ontkom je er niet aan. Je vriendin zegt weer iets stoms waardoor bij jou de bom afgaat, of je vriendje stoot het zoveelste glas water om en je flipt helemaal. Maar waar gaan de meeste ruzies nou over? Een aantal jaar geleden is door eHarmony onderzoek gedaan naar ruzies binnen relaties, en daar zijn een paar interessante dingen uit gebleken.

Top 10

Niet naar elkaar luisteren (47%)

Hoe vervelend is het als je significant other (SO) niet naar je luistert!? Dat vinden dus veel mensen erg vervelend, wat het een van de hoogst scorende ruzie onderwerpen maakt. Ja oké, soms kan je lief zooo lang blijven doorgaan op dat ene dingetje, dat je gedachtes (per ongeluk) afdwalen naar die leuke avond van vorige week. Het gebeurt niet altijd bewust en ook zeker niet expres, maar er is niets zo vervelend als het gevoel krijgen dat er niet naar je wordt geluisterd. Merk je dat je je aandacht niet meer bij het gesprek kan houden? Vertel dit tegen je partner, dan begrijpt hij/zij dat het geen zin heeft om er nu over door te babbelen.

Ongevoeligheid/verkeerde dingen zeggen (34%)

Kom je net thuis van een zware dag werken, vraagt je lief niet eens hoe je dag was en zegt meteen bot tegen je dat je de vaatwasser nog niet had aangezet. Dat kan jij er dan natuurlijk echt niet bij hebben. Maar dit geldt natuurlijk ook andersom! Als jij niet stilstaat bij een misschien wel zware dag voor je partner, dan kun je wel een beetje verwachten dat er dan iets knapt als je iets verkeerds zegt. Houdt dus rekening met elkaar, en vraag wat vaker hoe het met elkaar is.

Niet nadenken (29%)

Spontaniteit is leuk, maar soms is het toch handig om te overleggen met je partner vóórdat je een avondje uit met je vrienden plant, terwijl het jullie anniversary is. Ai. Hoe voorkom je dit soort blunders? Praten, praten en nog eens praten!

Geld (27%)

Hoewel sommige koppels het geen probleem vinden om het over hun financiële situatie te hebben, vinden anderen dat nog wel moeilijk. Voor die laatste groep mensen is en zal geld waarschijnlijk altijd een lastig puntje blijven om het over te hebben, zeker als je in een moeilijke of pijnlijke periode zit. Toch is het het beste om het er wel met je SO over te hebben, zo zitten jullie namelijk altijd op één lijn en voorkomen jullie vervelende ruzies. Praat er wel pas over als het het goede moment is, en niet in de auto vlak voor jullie naar een feestje gaan.

(Schoon)familie (22%)

Ah, de familie. Of het nou jouw familie of die van je partner is, het blijft een kwestie van aanpassen. Gaan jullie bij je ouders op bezoek? Dan gelden vaak andere (ongeschreven) gedragsregels dan bij je schoonouders. We hebben allemaal een andere opvoeding gehad, en daar passen andere normen en waarden bij. Houdt daar rekening mee als je de volgende keer bij je schoonouders op visite gaat.

Kinderen (17%)

Wel of geen kinderen willen, niet in staat zijn om kinderen te krijgen of juist helemaal gek worden van de kinderen die al door jullie huis rondlopen. Vroeg of laat ga je samen met je partner nadenken over kinderen of over de opvoeding van jullie kinderen. En dit blijkt af en toe nog een beetje moeizaam te gaan en zelfs een onderwerp voor hevige ruzies. Probeer samen te praten en te kijken wat voor jullie de beste opties zijn. Lukt het echt niet omdat jullie bijvoorbeeld niet meer bij elkaar zijn maar wel samen kinderen hebben? Zoek dan professionele hulp en laat alles op papier vastleggen.

Telefoon gebruik (13%)

Terwijl jij je verhaal aan het vertellen bent over wat je broertje of zusje nu weer heeft uitgespookt, zit je lief spelletjes te spelen op de tablet of telefoon. That’s a no go. Je komt als je op je telefoon zit niet alleen ongeïnteresseerd over, maar het is ook nog eens respectloos. Ditch the phone en luister naar elkaar! Pas wanneer ieder zijn zegje heeft kunnen doen en jullie weer je eigen ding kunnen doen, kan je weer naar je geliefde telefoon grijpen, eerder niet. Vind je het lastig om de bliepjes op je telefoon te negeren terwijl je met je lief aan het praten bent? Zet de telefoon op stil, leg ‘m in een andere kamer of op z’n kop op tafel, zo kunnen jullie ongestoord met elkaar samen zijn.

Snurken (13%)

Slapeloze nachten, ze zijn al enorm vervelend en vermoeiend, maar al helemaal als het door je snurkende partner komt! Vertel dit tegen je SO, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken! Daar hebben jullie beiden wat aan, want jij slaapt beter, en je vriend/vriendin heeft minder last van een prikkelbare jij!

Werk (10%)

Dit is natuurlijk een breed begrip. Het kan gaan over het vele overwerken, of juist het niet (willen) zoeken naar een (nieuwe) baan. Of misschien klaag je wel enorm veel over je baas en wordt je partner er helemaal horendol van. Als jij of je partner problemen hebben met het werk, maak dit met elkaar bespreekbaar en ga samen op zoek naar een oplossing. Misschien vindt de ander het wel heel spannend of eng om een nieuwe baan te zoeken, of denkt hij/zij dat er overuren moeten worden gedraaid omdat jullie anders niet rondkomen. Door met elkaar te praten zullen jullie elkaar beter begrijpen en in staat zijn om er sterker uit te komen.

Seks (of het gebrek aan seks) (10%)

Ah, seks. Het zou iets moois moeten zijn tussen jullie, maar misschien is het niet altijd zo rooskleurig. Misschien heb jij meer behoefte aan seks dan je partner, of misschien zijn er dingen gedaan of geprobeerd waar je je achteraf toch niet zo fijn bij voelt. Iemand kan niet aan jou ruiken hoe jij je voelt over iets. Dit zul je toch echt zelf moeten vertellen. Geeft je lief aan dat hij/zij niet het libido heeft om aan jouw hoge seksdrive te voldoen? Dan zijn misschien deze seksspeeltjes een goede oplossing voor jou. Masturberen terwijl je in een relatie zit of samenwoont is absoluut niet iets om je voor te schamen. De een kan nou eenmaal meer behoefte hebben aan seks(uele ontlading) dan de ander! Door het met elkaar te bespreken maak je het minder ongemakkelijk en hoeft de ander zich niet vervelend te voelen omdat hij/zij jouw seksbehoefte niet altijd kan vervullen. Gebeuren er dingen die je eigenlijk niet fijn vindt? Vertel dit ook tegen je partner, alleen op die manier kan hij/zij het vervelende gedrag veranderen. Werkt het praten niet met je partner? Zoek dan hulp van buitenaf, bijvoorbeeld je ouders, beste vriend of vriendin of huisarts. En onthoudt, nee betekent altijd nee.

Praten, praten en nog eens praten

Ruzies ontstaan niet uit het niets. Soms schuilt er iets achter. Misschien heb je een rotdag gehad en kan je het geklungel van je partner niet aan? Of hebben jullie samen de zoveelste discussie over dat ene ding? Probeer er samen achter te komen waar de uitbarsting vandaan komt door met elkaar te praten.

Het allerbelangrijkste in een relatie of tijdens een ruzie, is communicatie. Hebben jullie ruzie of ruzie gehad? Bij sommige koppels lucht het enorm op om even tegen elkaar los te gaan (maar houdt het wel netjes!) en voelen zich daarna ook dichter bij elkaar. Heb je echter een relatie met iemand die juist helemaal dichtslaat tijdens een ruzie? Laat elkaar dan even zodat jullie beiden tot rust kunnen komen. Als het rood voor je ogen is verdwenen, kun je met je lief gaan praten over wat er nou gebeurde. Ja, ik gooide dat glas water om, maar wat speelt er nou echt, waarom werd je nou echt boos? Door de ruzie bespreekbaar te maken, zullen jullie elkaar beter begrijpen en het zal jullie dichter tot elkaar brengen. Communication is key, baby.

Last but not least

Tip van de dag! Wil je meer weten over ruzies en/of wat dit voor jou en je relatie kan betekenen? Luister dan eens naar de Engelse podcast ‘Where should we begin?’ van Esther Perel, een Belgische psychotherapeut die onderzoek heeft gedaan naar de spanning tussen behoefte aan veiligheid (liefde, ergens bij horen, nabijheid) en de behoefte aan vrijheid (erotisch verlangen, avontuur en afstand) in relaties.

Meer blogs lezen?

Zijn dingen je nog niet duidelijk of wil je meer weten over ruzies tussen koppels? Of is er een ander onderwerp waar jij graag meer over wilt weten? Je kunt ons altijd een berichtje sturen met je vraag, opmerking of suggestie. We bloggen iedere maandag, so stay tuned voor de volgende!