Waardoor komt vrouw niet klaar?

orgasme bij vrouwen

Helaas hoor je wel vaker dat vrouwen moeite hebben met klaarkomen. Ongeveer 3 op de 4 vrouwen geeft aan wel eens moeite te hebben met een orgasme krijgen, 1 op de 4 (!!) hebben hier regelmatig tot vrijwel altijd last van. Dat zijn er echt veel, zeker als je het met de mannen onder ons vergelijkt.

Mogelijke oorzaken moeite met klaarkomen, vrouwen editie

Er kunnen een aantal of combinaties van redenen zijn dat een vrouw moeite heeft met klaarkomen. Soms zijn het lichamelijke oorzaken waardoor een orgasme op zich laat wachten, andere keren ligt het aan de setting, emotionele of mentale gesteldheid. Waardoor komt vrouw niet klaar?

Misgunner nummer 1; onvoldoende of niet de juiste stimulatie

Tsja. Wanneer je tijdens de seks met je partner echt moeite hebt met klaarkomen, maar dit niet hebt tijdens het masturberen, is het misschien goed om eens te kijken naar de manier waarop jullie seks hebben. Word je wel op de juiste manier gestimuleerd? Krijgen jouw gevoelige plekjes veelvuldig de aandacht die ze verdienen? Kent jouw partner het vrouwelijk lichaam en waar deze bijzonder plekjes zitten, of wordt er gedacht dat je als vrouw vaak of snel klaar kunt komen door penetratie? Is jouw partner op de hoogte van jouw favoriete standjes of handelingen? Allemaal stof die tot nadenken geeft…

Misgunner nummer 2; seks en/of penetratie voelt niet prettig

Niet iedereen is gemaakt voor penetratie of seks, en dat is oke. Penetratie is ook absoluut geen ‘verplicht’ of ‘noodzakelijk’ onderdeel van seks. Seks is zoveel meer dan dat. Seks is ook orale seks, seks is ook vingeren, seks kan ook zijn met elkaar vozen en boven de kleren aanraken. Voorspel is een van de meest belangrijke onderdelen tijdens de seks om een vrouw klaar te stomen voor een hitsige avond, en wordt helaas nog vaak vergeten of overgeslagen. Ook zijn er vrouwen die er niet van houden wanneer de vulva of clitoris wordt gestimuleerd. Dat maakt het wat lastiger om klaar te komen.

Misgunner nummer 3; stress

Stress is een grote afleider, zowel in het dagelijkse leven als tussen de lakens. Geen wonder dat je niet opgewonden kan raken of een orgasme kunt krijgen wanneer je er met je hoofd niet bij bent. Om van de seks, jezelf en natuurlijk je partner te kunnen genieten, is ontspanning voor zowel beide partners het belangrijkste. En dat gaat dan niet vanwege die stress, waardoor dat klaarkomen ook op zich laat wachten.

Bij stress kun je denken aan zenuwen voor de seks, familiale of relatieproblemen, werkgerelateerde issues of to do lijstjes die door je hoofd heen spoken.

Misgunner nummer 4; onzekerheid

Je zal niet de eerste zijn die onzeker is voor, tijdens of na de seks. Onzekerheid hebben we allemaal wel eens last van. Als dit echter systematisch terug komt, kan dit een grote belemmering zijn voor jouw seksleven, wat resulteert in moeilijk klaarkomen. Wanneer iemand zelfverzekerd is, zijn er minder tot nauwelijks twijfels over zichzelf. Hierdoor kun je helemaal in het hier en nu zitten. 

Als je onzeker bent, ga je twijfelen, piekeren, afwachtende houdingen aannemen of gespannen zijn. En dit alles stoort met de ontspanning die juist zo hard nodig is voor het krijgen van een orgasme. Ook kan het leiden tot minder lustgevoelens of heb je helemaal geen zin meer in seks. Omdat je er toch niet met je hoofd bij kan zijn. Dit kan ook zeker in combinatie zijn met stress, of minder fijne seksuele ervaringen (zoals die onvoldoende stimulatie). 

Misgunner nummer 5; medicijnen of andere middelen

Medicijnen, waar ze in veel gevallen noodzakelijk en levensreddend kunnen zijn, kunnen behoorlijk wat bijwerkingen geven. Kijk maar eens voor de grap naar de lijst bijwerken van de standaard medicijnen die in je badkamer kastje liggen. Wordt niemand vrolijk van. Deze bijwerkingen kunnen veel invloed hebben op een lichaam, mentale gesteldheid of emoties. En dus ook op de seks en lustgevoelens. Niet alleen medicijnen kunnen hier invloed op hebben, dat kunnen drugs en alcohol ook zeker. Al deze chemische middelen, kunnen effect hebben op jouw libido. Raadpleeg de bijsluiter van jouw medicijnen om te kijken of verminderde lustgevoelens of verminderd libido bijwerkingen kunnen zijn.

Misgunner nummer 6; ziekte

Zin in seks heb je niet als je ziek bent of griep hebt. Je wilt dan alleen maar rusten en geen gekke dingen doen. Wanneer je lichaam aangeeft te willen rusten, luister daar dan naar en doe dat. Of het nu een tijdelijke griep of een langdurige ziekte is, ziek zijn kan behoorlijk veel impact maken op je lichaam. Je kunt hierbij denken aan medische aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, beschadiging van het ruggenmerg of hormonale problemen.

Misgunner nummer 7; seksuele druk of onbegrip

Ook seksuele druk of kan ervoor zorgen dat een vrouw niet kan klaarkomen. Zo wordt er soms van een vrouw verwacht dat ze kan squirten. Of dat ze kan klaarkomen door enkel gepenetreerd te worden. Dit zijn onrealistische scenario’s die deels in de wereld worden gehouden door porno. Er zijn heel erg weinig vrouwen die kunnen squirten en wellicht nog minder die door penetratie alleen kunnen klaarkomen. Dit kan echter wel een prestatiedruk op de vrouw leggen, die het idee heeft of kan krijgen te falen. In dat geval wordt er soms een orgasme gefaked.

Natuurlijk kunnen er nog andere redenen zijn waarom iemand moeite met klaarkomen kan hebben. Denk aan zaken als lichamelijk of fysiek trauma of iemand die een pijnlijke break-up heeft doorgemaakt en simpelweg door verdriet niet meer opgewonden genoeg kan worden. Het kan natuurlijk ook zijn dat er verschillende factoren ervoor zorgen dat je moeite met klaarkomen hebt. Dit bovenstaande lijstje zijn de meest voorkomende redenen waarom een vrouw niet (meer) kan klaarkomen, of moeite met klaarkomen heeft. Dat betekent niet dat er geen andere onderliggende reden of redenen kunnen zijn. 

Hoe weet je nu wat jouw reden is?

Soms is het lastig te achterhalen waarom je nu moeite hebt met klaarkomen. Soms is het ook heel simpel. Is er iets veranderd sinds je moeite hebt met klaarkomen? Wat is er veranderd? Ben je begonnen met medicatie? Heb je iets meegemaakt waardoor je veel stress hebt (ervaren)? Zit je net in een nieuwe relatie en voel je je onzeker tussen de lakens? Pas door na te gaan wat de reden kan zijn voor jouw probleem, kun je het bij de bron aanpakken en je orgasme probleem oplossen. 

Wist je dat CondoomEnzo je hulp kan bieden?

Wanneer je niet gemakkelijk kunt klaarkomen doordat je niet op de juiste manier wordt gestimuleerd of omdat de penetratie seks pijn doet, zijn er hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Glijmiddel is een van de belangrijkste hulpmiddelen en zou iedereen die penetreert of gepenetreerd wordt, in hun nachtkastje moeten hebben liggen. Check hier onze favoriete glijmiddelen en bekijk ook eens onze clitoris stimulatie speeltjes, zoals een vibrator.

Let altijd op met je medicatie

Denk je dat je medicatie de reden is dat je minder zin hebt in seks of minder opgewonden kan raken? Stop nooit zomaar zonder overleg met je medicijnen, ook niet als daarmee je orgasme probleem is verholpen. Het is vervelend wanneer je door bepaalde medicatie moeilijk klaarkomt, het is echter nog vervelender en wellicht zelfs gevaarlijk om bepaalde symptomen of ziektes niet te behandelen met medicatie. Overleg altijd eerst met je huisarts of medisch specialist van welke bijwerkingen je last hebt. Dan worden de pros en de cons naast elkaar en wordt er samen naar een passende oplossing gezocht.

Meer blogs lezen?

Vrouwen krijgen helaas vaak eens of vaker in hun leven te maken met orgasme problemen. Een keertje niet kunnen klaarkomen is niet zo erg, maar als het vaker gebeurd en je bent er niet content mee, onderzoek dan vooral wat de oorzaak is en leer je eigen lichaam goed kennen. Check hier onze blog over de verschillende vulva’s, geen enkele vrouw is hetzelfde! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!