Wat is een bi-gender?

wat is een bi-gender

Sommige mensen identificeren zich niet als een man of een vrouw, dat hebben we eerder behandeld in onze blog over non-binaire personen. Ieder mens is verschillend, dus iedereen mag zich identificeren met een bepaald geslacht of identiteit. In deze blog gaan we dieper in op het hebben van een identiteit die door de American Psychological Association is erkend: een bi-gender.

  • Het hebben van twee of meer genders
  • De achtergrond van de term bi-gender
  • De acceptatie van bi-genders
  • Genderidentiteit in het algemeen

Het hebben van twee of meer genders

Een bi-gender is het hebben van twee genders. Sommige mensen kunnen zich niet identificeren met een enkel geslacht. Onder deze paraplu vallen ook trigenders, polygenders en pangenders. Over deze genderidentiteiten gaan we het in een andere blog hebben, in dit geval gaat het dus om de bi-gender. 

Iemand die zichzelf identificeert als bi-gender heeft twee genders. Dit houdt in dat deze persoon over zowel een mannelijke als vrouwelijke identiteit beschikt. In sommige gevallen voelen bi-genders zich tegelijkertijd man en vrouw. Dit verschilt per persoon. Deze persoon kan zelf het beste uitleggen wat dit voor zichzelf betekent. Deze personen identificeren zich ook wel als genderqueer.

bi-gender identiteit

De achtergrond van de term bi-gender

Zoals we hierboven al aangeven is de term bi-gender erkend door de American Psychological Association. De term bi-gender heeft zijn oorsprong in de jaren tachtig, toen trans-organisatie Human Outreach and Achievement aandacht vroeg voor de ‘bigenderist’. Er werd in die tijd nog veel in termen zoals ‘man en vrouw’ gedacht. De bovengenoemde organisatie vroeg in die tijd aandacht voor het feit dat er ook mensen zijn die zich comfortabel voelen in beide genderrollen.

Het hebben van twee geslachten hoeft overigens niet lichamelijk bepaald te zijn. Een persoon biologisch als man is geboren kan zich ook vrouw voelen of beiden. Dat is met een persoon die biologisch als vrouw geboren is hetzelfde. Er werd echter weinig aandacht aan besteed totdat transman Gary Bowen in 1995 zijn ‘Woordenboek voor mannelijke vrouwen’ uitbracht.

queer optocht

De acceptatie van bi-genders

Het duurde enige tijd voordat de term bi-gender werd geaccepteerd door de huidige psychologie. Er werden meerdere enquêtes gehouden en er werden verschillende rapporten gepubliceerd waarin verschillende zogeheten ‘androgyne identiteiten’ tegen het licht werden gehouden. In de decennia die volgden werd de term bi-gender steeds meer geaccepteerd. In 2014 werd de term officieel opgenomen tussen de 56 erkende genderidentiteiten.

Mensen die bi-gender zijn bewegen zich tussen het vrouwelijke en mannelijke geslacht, waarbij ze zelf aangeven welke identiteit op dat moment leidend is. In sommige gevallen is er geen leidende identiteit en wordt er gesproken over een evenwichtige genderidentiteit, waarbij de mannelijke en vrouwelijke gender voor die persoon gelijkwaardig is verdeeld. Sinds 2017 is het mogelijk om de term bi-gender aan te klikken op Tinder.

gender identiteit acceptatie

Genderidentiteit in het algemeen

Het draait bij mensen die zich anders definiëren als man of vrouw – of zichzelf helemaal niet definiëren met een bepaald geslacht – niet om de geslachtsdelen. Het gaat er bij deze mensen om hoe ze zich voelen. Personen die zich identificeren als bi-gender hebben misschien wel de uiterlijke kenmerken van een man of een vrouw, maar ze bepalden zelf hoe ze zich voelen. 

Dit wordt ook wel gekenmerkt als genderexpressie. Je identificeert jezelf zoals je jezelf voelt. Als een persoon bi-gender is wil dat niet zeggen dat diegene door de fysieke kenmerken van het lichaam zich niet lekker voelt als persoon. Bi-genders voelen zich juist heel comfortabel in het lichaam waar ze mee zijn geboren. Het seksuele aspect is overigens ook secundair, het is de manier van denken en de expressie die bij een bi-gender leidend zijn. Conclusie: een bi-gender is niet per definitie een man of een vrouw. Deze persoon kan zich beiden voelen, of zweven tussen deze twee genderidentiteiten. In welke mate dit gebeurt is voor elke persoon verschillend.