Sommige mensen kunnen zich niet identificeren met een geslacht of willen zich niet in een hokje laten stoppen als het gaat om een seksuele voorkeur. We hebben het in onze vorige blog over queers gehad over dit onderwerp en hebben uitgelegd wat deze term betekent. In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp en de term non-binair. Wat betekent het als je jezelf als dusdanig identificeert? We hebben alle informatie verzameld en in deze blog uitgelicht.
Wat is non-binair precies?
De term non-binair ligt een beetje in het verlengde van het onderwerp queer. Iemand die zich als dusdanig beschouwt, schaart zich onder queers, de overkoepelende term waar homoseksuelen, biseksuele, panseksuelen etc zich ook mee identificeren. Iemand die zich als non-binair beschouwt zal zichzelf ook een genderqueer noemen. Deze personen nemen afstand van de termen ‘man en vrouw’.
Iemand die non-binair is, zal zich niet mannelijk of vrouwelijk kleden, of zullen deze kenmerken juist met elkaar combineren. Het is moeilijk aan de buitenkant te zien of iemand non-binair is, wat logisch is, want het is een gevoel dat iemand van binnen heeft. De buitenwereld zal bepaalde indrukken hebben door een bepaalde kledingstijl of gedrag, maar het staat – bij wijze van spreken – niet bij iemand op het voorhoofd geschreven.
iemand die non-binair is voelt zich dus geen man of vrouw. Het is een genderidentiteit waarbij een persoon zich niet met een gender identificeert, snap je het nog? Ze vallen dus buiten de binaire gendercategorieën. Deze personen voelen zich vooral mens, en vallen vaak op seksueel- en liefdesgebied niet specifiek op een man of een vrouw. Als je het aan ze vraagt dan zullen ze waarschijnlijk antwoorden met ‘ik val op mensen’.
Herkomst en aanspreekvorm
De herkomst van de term non-binair is afgeleid van het Engelse non-binary, dat in de betekenis van ‘zich noch als (volledig) man, noch als (volledig) vrouw identificerend. Iemand die zich op als zodanig identificeert worden dus liever niet aangeproken als man of vrouw, of in termen als ‘hem’ en ‘haar’. In sommige landen is het gebruikelijk dat de termen ‘hen’ en ‘hun’ wordt gebruikt als een genderqueer wordt aangeduid. In het Zweedse woordenboek is dit sinds 2015 al het geval.
In Nederland zijn deze begrippen nog niet in onze taal en in het woordenboek opgenomen. Hier zijn de termen man, vrouw, hem en haar nog steeds leidend. De LHBTQ+ beweging in ons land is al jaren bezig om hier verandering in te brengen, maar vooralsnog zonder resultaat. Als je niet weet hoe je een non-binair persoon aan moet spreken dan kun je dat gewoon vragen, vaak krijg je dan meteen een duidelijk antwoord.
Acceptatie van personen die non-binair zijn
Net zoals bij elk ander mens het geval is wil ook een genderqueer – of non-binair persoon – geaccepteerd worden. Gelukkig gebeurt dit steeds vaker in onze maatschappij, maar queers krijgen nog steeds te maken met buitensluiting, agressie op straat en nog meer zaken waardoor ze voor hun gevoel buiten de maatschappij staan. In de Nederlandse maatschappij wordt de term ‘man en vrouw’ nog steeds als leidend beschouwd.
Om deze reden bestaat bijvoorbeeld de Internationale dag voor Non-binaire mensen. Deze dag valt op 14 juli en wordt sinds 2012 gevierd. Op deze dag vieren genderqueers niet alleen de vrijheid van de keuze om te zijn wie je wil zijn, maar vragen op deze dag ook aandacht voor de uitdagingen en problemen waar ze op dagelijkse basis mee te maken hebben. Kunstenaar Kye Rowan ontwierp in 2014 de non-binaire vlag, die uit vier horizontale strepen bestaat. De vier kleuren – geel, wit, paars en zwart – representeren de identiteit van iedereen die zich op een bepaalde manier wil identificeren.
Wat is cisgender?
Met al die genderidentiteiten weet je soms niet meer wie wat is, want wat is bijvoorbeeld een cisgender? We konden het niet laten om ook deze term uit te lichten, want de meeste mensen weten niet dat een cisgender iemand is die zich identificeert als een man of een vrouw, waarbij het geboortegeslacht als leidend wordt gezien. De meeste mensen zijn dus cisgender. Iemand met een penis is een man, en iemand met een vagina is een vrouw, althans, voor een cisgender.
De transgender paraplu
Mensen die zichzelf niet als een cisgender identificeren geven hun voorkeur liever geen naam, want dat zou dan ook weer een hokje zijn. Het is echter zo dat non-binaire mensen zich onder de transgender paraplu scharen, een begrip waar ook transeksuelen en transgenders onder vallen. We moeten er wel bij zeggen dat niet iedere genderqueer zich per definitie als transgender of transeksueel beschouwt, sommigen van hen voelen zich zowel man als vrouw, of juist geen van beiden.
Personen die zich identificeren als queer vinden vaak steun bij elkaar. Ook non-binaire personen weten elkaar te vinden in cafés en clubs die speciaal voor hen in het leven zijn geroepen. Het wordt steeds vaker bespreekbaar gemaakt, waardoor steeds meer mensen zichzelf durven te zijn. Vroeger hadden deze mensen het gevoel dat ze moesten kiezen tussen een man of een vrouw zijn, dat is tegenwoordig steeds minder vaak het geval en kan men zich identificeren zoals die persoon dat zelf wilt.
Je bepaalt zelf wie je bent
Het belangrijkste om te weten is het feit dat je ten allen tijde mag zijn wie je bent. Het maakt niet uit of je jezelf identificeert als non-binair, als een trans man- of vrouw of jezelf een andere genderidentiteit aanmeet. Het gaat erom dat jij jezelf goed voelt, dus laat jezelf nooit in een hokje stoppen. Gender is namelijk veel diverser dan alleen man of vrouw, het is een identiteit die je zelf bepaalt.
Er zijn mensen die eerst door een heel proces van twijfels gaan voordat ze zich op een bepaalde manier kunnen of willen identificeren. Het bepalen van een gender- of seksuele identiteit mag je nooit af laten hangen van externe factoren, jij bent de baas over je eigen lichaam en geest. Misschien voel je jezelf de ene keer wat mannelijker en de andere keer wat vrouwelijker, en dat mag. Wees vooral jezelf, dan pas zul je, ondanks de maatschappelijke vooroordelen, pas echte vrijheid ervaren.