Wees slimmer dan je smarttoy

Smart Sekstoy

Seksspeeltjes worden steeds populairder. Ze worden niet alleen veel meer verkocht dan voorheen, maar er worden ook nog steeds nieuwe speeltjes uitgevonden en ontworpen. Want meer nieuw, is meer beter! Als jij geïnteresseerd bent in nieuwe speeltjes om uit te proberen, dan heb je vast al wel eens gehoord van het nog vrij nieuwe fenomeen; smarttoys.

Slimmer dan slim

Deze smarttoys, ook wel slimme seksspeeltjes genoemd, zitten eigenlijk hetzelfde in elkaar als jouw smartphone en smartwatch. Smarttoys kun je verbinden met het internet en/of met je telefoon. Door middel van apps kun je dan jouw speeltje precies bedienen. Er bestaan al wel meer speeltje met een ‘normale’ afstandsbediening. Het enige probleem hiermee is dat je die maar op beperkte afstand kunt gebruiken, net zoals een normale tv-afstandsbediening. Als je te ver van je speeltje vandaan loopt, zal hij het signaal van de afstandsbediening niet meer kunnen ontvangen. Dat is bij een app die over het internet gaat natuurlijk niet zo! Zolang jij internet hebt, kun jij jouw speeltje (of het speeltje van je partner) vanaf de hele wereld zelf bedienen. Hoe tof is dat?

Seksnologie

Deze nieuwe vorm van seksspeeltjes valt onder de nieuwe term, seksnologie. Een combinatie van, je raadt het al, seks en technologie. Deze seksnologie speeltjes zijn erg aantrekkelijk voor iedereen die een telefoon heeft. Het concept is simpel, het gebruik ervan is makkelijk en in plaats van dat je bijvoorbeeld 3 vaste standen hebt op bijvoorbeeld je vibrator, kun je jouw speeltje in alle mogelijke vibratiestanden en combinaties zetten. Er zit echter ook een keerzijde aan al deze seksnologie. Want net zoals dat jouw Instagram kan worden gehackt, zou een cybercrimineel ook misbruik kunnen maken van een kwetsbaar slim seksspeeltje. Je bent immers met je speeltje verbonden met het internet.

Voor- en nadelen

Het kan een enorme toevoeging zijn aan je seksleven om een seksspeeltje te hebben wat je op afstand kunt bedienen. Als je jouw partner bijvoorbeeld minder vaak ziet, vanwege corona, werk of omdat jullie niet bij elkaar in de buurt wonen, kan het lastig zijn om intiem met elkaar te zijn en blijven. Een slim seksspeeltje kan hiervoor een uitkomst zijn! Je partner kan jou dan overal en altijd een hoogtepunt laten bezorgen, tsja wat wil je nog meer? Ook zitten er vaak chatfuncties in de app of kun je met elkaar videobellen. Zo kun je toch nog een beetje het gevoel hebben dat je bij elkaar bent. Maar het is wel verstandig om er altijd voorzichtig mee te zijn. Net zoals dat je een wachtwoord op je telefoon hebt zitten, is het belangrijk om je goed in te lezen over hoe dat nou precies werkt, zo’n slim speeltje.

ESET is een techbedrijf die onderzoek heeft gedaan naar de veiligheid van smarttoys. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat je het beste wel en niet kunt doen met je smarttoy:

Do’s

 • Net zoals je met sexting zou doen, is het verstandig om zo veel mogelijk anoniem op de foto’s en video’s te zijn als je deze verstuurd met de (video)chatfunctie. Zo ben jij niet te herkennen wanneer er toch een keer sprake is van een data lek. Hierbij moet je niet alleen rekening houden met je gezicht, maar ook met bijvoorbeeld unieke tattoos, moeder- of pigmentvlekken, en let op je achtergrond. Hieraan kun je namelijk ook worden herkend. Als jij een échte van Gogh in je slaapkamer hebt hangen, tsja..
 • Veel speeltjes werken met bluetooth. Om te voorkomen dat een andere telefoon dan de jouwe (of je partner) per ongeluk verbindt met de bluetooth van jouw speeltje, is het dus verstandig om of iedere keer het speeltje volledig uit te zetten, of ervoor te zorgen dat jouw apparaat altijd verbonden is met je speeltje. Zo kan niemand “per ongeluk” je speeltje overnemen.
 • Weet wat je in huis haalt. Lees je altijd goed in over hoe iets werkt, hoe je iets gebruikt en of het veilig is. Zoek daarom altijd als jij een slim seksspeeltje wilt aanschaffen eerst op of er bekende beveiligingsproblemen zijn, lees de reviews en zoek bijvoorbeeld op Google naar: “naam seksspeeltje” AND “safety”.
 • Wanneer je je speeltje hebt aangeschaft of wilt aanschaffen, lees dan altijd de voorwaarden goed door. Hierin staat tot welke gegevens de app toegang krijgt. Let hierbij dan vooral op de paragrafen waarin staat vermeldt welke gegevens door het bedrijf worden verzameld en wat er precies met je gegevens wordt gedaan. Let ook goed op of de verkoper een privacy beleid hanteert en check deze regelmatig om te kijken of er updates moeten worden gedaan.
 • Hou jouw speeltje en de bijbehorende apps altijd up-to-date. Hoe recenter de laatste (veiligheids)update is geweest, des te moeilijker het is om in te breken in de app.
 • Zorg altijd dat je de tijd neemt om je speeltje uit te proberen, alles door te lezen (bijvoorbeeld de gebruiksaanwijzingen) en het installeren. Dit kun je het beste doen op een plek waar je de ruimte hebt, waar je je goed en veilig voelt, en je controle hebt over jouw eigen safety.
 • Misschien dat deze do erg logisch klinkt, maar we zetten hem er toch bij. Deel je foto’s, filmpjes, gesprekken of de codes waarmee je het speeltje kunt besturen alleen naar mensen die je goed kent en vertrouwt. Tuurlijk, we snappen dat het hartstikke spannend is om je speeltje te laten besturen door je one night stand. Besef je echter wel goed dat deze daarna dan nog wel altijd bij je seksspeeltje kan.
 • Waar je locatie vaak wordt bijgehouden op je telefoon en smartwatch, zal een slim seksspeeltje dat ook doen. Dit betekent dus ook dat de locatie van jouw speeltje te achterhalen is wanneer je hier onzorgvuldig mee omgaat. Wees je hier bewust van, zeker als je je naar een openbare locatie.

Don’ts

 • Om anoniem te blijven moet je nooit je officiële naam of e-mailadres gebruiken. Dit is belangrijk omdat je dan niet te achterhalen bent, mocht er een keer een datalek voorkomen bij de app. Dus verzin een alias, geef jezelf de leukste of meest sexy naam die je je kan bedenken en gebruik een apart emailadres.
 • Laat je seksspeeltje nooit aanstaan als je deze niet gebruikt. Je bespaart er ten eerste stroom mee, en ten tweede kan jouw speeltje op die manier nooit zomaar aan een ander apparaat worden verbonden via de bluetooth functie op het speeltje.
 • Het kan zijn dat je op het nieuws hebt gehoord of een melding krijgt dat jouw speeltje niet meer veilig is. Dat er kwetsbaarheden zijn gevonden, zoals dat zo mooi wordt verwoord. Dat houdt in dat hoogstwaarschijnlijk de app en dus je speeltje niet meer veilig is. Gebruik in dat geval je speeltje niet meer via de app, totdat de kwetsbaarheid is verholpen. Als je de bluetooth uit laat staan en er fysieke knopjes op het speeltje zitten, kun je hem nog wel ‘handmatig’ gebruiken.

Meer blogs lezen?

Zou jij graag meer willen weten over wat voor soorten vagina’s er zijn, of waar koppels ruzie over maken? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!