Het is zover, het is Wereldaidsdag! Dé dag waarbij er wordt stilgestaan bij de genadeloze ziekte aids. Maar hoe sta je er eigenlijk op zo’n dag als vandaag bij stil? En wat maakt aids nog steeds zo gevaarlijk? Je leest het allemaal in deze blog.
Wat is Wereldaidsdag?
Ieder jaar wordt op 1 december wereldwijd aandacht besteedt aan de ziekte aids. Dit gebeurt al sinds 1988 en werd bedacht door James Bunn en Thomas Netter. Zij gaven beiden voorlichtingen namens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vonden het belangrijk dat er aandacht werd besteed aan aids en hiv.
Door bewustwording te creëren over deze ziekte en alle problematieken die erbij komen kijken, worden de mensen en naasten die getroffen zijn door deze ziekte geholpen. Hoe meer er over een onderwerp wordt gesproken of geleerd, des te groter de kans is dat deze onderwerpen worden geaccepteerd. Het doel van Wereldaidsdag is dan ook om mensen op te roepen tot solidariteit voor de mensen met aids of hiv. Op deze belangrijke dag worden ook vaak evenementen, lezingen en andere activiteiten georganiseerd.
Wat is hiv en aids precies?
Hiv is een virus dat uiteindelijk kan leiden tot aids. Het hiv-virus breekt beetje bij beetje het immuunsysteem af. Al die afweermechanismen die het lichaam door de jaren heen heeft opgebouwd om iemand te beschermen tegen allerlei ziektes, worden stuk gemaakt door het virus. Hierdoor kunnen er allerlei verschillende symptomen en klachten ontstaan. Zo kunnen er griep klachten ontstaan, zoals misselijkheid, koorts, braken en diarree. Maar ook vermoeidheid en plotseling gewichtsverlies kunnen voorkomen.
Het hiv-virus verandert in aids wanneer het afweersysteem dusdanig is aangetast, dat het het lichaam niet meer voldoende beschermt. Iemand met aids is enorm kwetsbaar voor andere virussen en bacteriën. Aids kan op den duur ook dodelijk zijn. Gelukkig hebben we in Nederland medicijnen het afbreken van het afweersysteem vertragen. Dat geldt helaas nog niet in veel andere, armere landen. In landen als Afrika zijn de sterftecijfers nog altijd te hoog, en sterven er jaarlijks zo’n honderdduizenden mensen aan aids.
Hoe kunt je aids krijgen en voorkomen?
Het hiv-virus is overdraagbaar bij het hebben van onveilige seks met iemand die het virus heeft (zowel vaginaal, anaal als oraal), het gebruiken van besmette naalden, bloedtransfusies met besmet bloed of van een met hiv besmette moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding. De grootste oorzaak van besmetting van hiv is bij uitstek onveilige seks.
Hiv is echter makkelijk te voorkomen door een condoom tijdens de seks te gebruiken. Het voorkomt niet alleen dat iemand besmet kan raken met hiv, maar ook worden andere soa’s en ongewenste zwangerschappen voorkomen. Ook is er een pil die veilig is en bewezen effectief is in het voorkomen van de besmetting. Deze pil wordt PrEP genoemd. Wanneer PrEP wordt correct gebruikt, is deze net zo effectief als een condoom! Hij is verkrijgbaar met een doktersrecept en is voor sommige mensen ook verkrijgbaar bij de GGD.
Er zijn verschillende groepen mensen die meer risico lopen om besmet te raken met het hiv virus. Dat zijn drugsgebruikers, mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers. Toch wordt hiv het meest overgedragen door heteroseksueel contact. Het is daarom verstandig om je eens in de zoveel tijd te laten testen op het hiv-virus, zeker als je meerdere losse sekspartners hebt (gehad). Het is makkelijker om in te grijpen wanneer er recent sprake is geweest van een hiv besmetting, dan wanneer het virus zich al heeft verveelvoudigd en al (bijna) aids kan worden genoemd.
Het rode lintje op Wereldaidsdag
Op 1 december wordt ieder jaar aandacht besteed aan aids. Op deze Wereldaidsdag wordt er daarom een rood lintje gedragen, ter erkenning van de ziekte en als solidariteit tot alle getroffen mensen en families. Dit is dan ook het symbool geworden van deze bijzondere dag. Wil jij nou weten wat je nog meer kunt doen op deze dag, of wil je meer leren over deze ziekte, hoe je het kunt voorkomen of hoe je je steentje kunt bijdragen? In Nederland wordt Wereldaidsdag georganiseerd door Aidsfonds, dé organisatie die alles weet en deelt over hiv en aids.
Meer blogs lezen?
We bloggen vaker over actualiteit en over dit soort belangrijke dagen. Lees ook onze blog over het verspreiden van sekstapes naar aanleiding van de uitgelekte tapes van Fred van Leer, of over Paarse Vrijdag. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!