Zelf glijmiddel maken: dit moet je wel of niet doen

zelf glijmiddel maken

Sommige mensen hebben het echt nodig om seks te kunnen hebben, terwijl anderen het gebruiken omdat ze het lekker vinden: glijmiddel. Er bestaan verschillende soorten glijmiddel, die je overal kunt kopen. Maar wist je dat je ook zelf glijmiddel kunt maken? In deze blog gaan we dieper in op glijmiddel en delen we tips hoe zelf glijmiddel maken mogelijk is.

Wat is glijmiddel?

Glijmiddel is een gel of een vloeistof waarmee je de seks letterlijk soepeler kunt laten verlopen. Vrouwen die bijvoorbeeld niet snel nat worden tijdens de opwinding (of voorspel) hebben baat bij het gebruik van glijmiddel, want dan gaat het vingeren of penetreren een stuk makkelijker en doet minder of geen pijn. Bovendien kan glijmiddel het genotsgevoel verhogen.

Glijmiddel is niet nodig bij de meeste mensen die seks hebben, maar wordt wel vaak gebruikt als er sprake is van anale seks, want een anus wordt niet van nature nat zoals bij een vagina wel het geval is. De meeste vrouwen worden nat als ze opgewonden zijn, dit is een natuurlijk verschijnsel van het lichaam, waardoor de man met zijn penis makkelijker bij de vrouw naar binnen kan.

Als dit niet het geval is, dan kan een flesje of tube glijmiddel goed van pas komen. Je smeert een beetje van het spul op je vingers en bevochtigt daarmee de vagina of anus. Het bootst dus een beetje de natuurlijke vochtigheid na. Op deze manier kunnen mensen die zelf niet snel nat worden, toch plezierig seks hebben. Want penetreren terwijl de vagina niet nat is doet alleen maar pijn en seks moet juist lekker aanvoelen.

glijmiddel

Wat voor glijmiddelen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten glijmiddelen, die op persoonlijke voorkeur kunnen worden uitgezocht. Laten we overigens voorop stellen dat een glijmiddel kopen in de winkel altijd beter is dan thuis zelf een glijmiddel maken, want de glijmiddelen die nu op de markt zijn, zijn ontwikkeld door professionals. Enfin! We kunnen glijmiddelen in twee hoofdcategorieën onderverdelen, namelijk op waterbasis en siliconenbasis. 

Het verschil tussen een glijmiddel op water- en siliconenbasis is het feit dat de laatstgenoemde versie niet in de huid trekt en een laagje op de huid achterlaat. Je hoeft een glijmiddel op siliconenbasis dus niet elke keer op te brengen als je bezig bent, iets wat bij een glijmiddel op waterbasis wel het geval is. Nadeel is wel dat het minder makkelijk is weg te vegen als je vervolgens orale seks gaat hebben. De meeste mensen vinden de smaak van siliconen maar smerig.

Het is dus een persoonlijke keuze. Je kunt ook beide versies in huis halen en op basis van behoefte gebruiken. Het is maar wat je wilt. Verder bestaan er glijmiddelen die een extra dimensie aan een avontuurtje in de slaapkamer toevoegen. Je hebt ze bijvoorbeeld met verschillende smaken en zijn er glijmiddelen die extra stimuleren in de vorm van een tintelend gevoel, warmte of juist een koude sensatie geven.

Hoe gebruik je een glijmiddel?

Je kunt glijmiddelen gebruiken bij het hebben van vaginale of anale seks, maar je kunt het goed je ook gebruiken als je bijvoorbeeld gaat masturberen, dat geeft voor veel mensen extra genot. Het spul wordt ook vaak gebruikt als er seksspeeltjes tevoorschijn worden gehaald. Je kunt glijmiddel ook gebruiken als je een body-to-body massage gaat geven of ontvangen. De variatie aan toepassingen is dus eindeloos en beperkt zich niet tot alleen het bevochtigen van erogene zones.

Als je een condoom gebruikt dan breng je het glijmiddel op het condoom aan. Je brengt het spul niet op de penis aan voordat je het condoom omdoet. Ten eerste heeft dat weinig nut, want dat helpt niet bij het bevochtigen van de ontvangende partij en ten tweede is de kans daarna heel groot dat het condoom van de penis afglijdt. Je brengt ook een klein beetje glijmiddel aan op de anus of vagina van je bedpartner.

That’s it! Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat de boel daarna heerlijk nat wordt, waarna jullie lekker aan de gang kunnen. Let op: als je een branderig gevoel krijgt op de plek waar je het glijmiddel op hebt gesmeerd, dan is het belangrijk dat je meteen stopt met wat je aan het doen bent en het spul er meteen vanaf haalt. Dit kan namelijk duiden op een allergische reactie. Zelf glijmiddel maken is dan al helemaal geen goed idee.

Zelf glijmiddel maken?

Zoals we hierboven al beschreven is het beter om gewoon een glijmiddel in de winkel te kopen. Ze zijn niet duur en kwalitatief altijd beter dan een middel dat je zelf in elkaar hebt gezet. Maar! Als je even niets te doen hebt op een zondagmiddag en wilt experimenteren met zelf glijmiddel maken, dan hebben wij een leuk recept waarmee je uit de voeten kunt. Er zijn niet veel mensen die ooit zelf een glijmiddel hebben gemaakt, dus dat kan in ieder geval op je bucketlist worden doorgestreept. 

Als je van plan bent om zelf een glijmiddel te maken, dan moet je daarvoor wel even de spullen in huis halen. Je hebt namelijk plantaardige glycerine en xanthaangom nodig. Deze twee producten zijn gewoon online te bestellen. Vervolgens gooi je 1 eetlepel en een halve theelepel xanthaangom bij elkaar, waarna je roert tot alles is opgelost. De laatste stap is het toevoegen van een eetlepel water, even roeren en klaar! Zelf glijmiddel maken is niet moeilijk.

Het is een leuk weetje, maar een stuk omslachtiger dan het bestellen van een flesje of tube glijmiddel. Als je echt niets in huis hebt dan zou je ook een beetje olijfolie kunnen gebruiken om de boel beneden te bevochtigen. Gebruik wel oude lakens, want het geeft vlekken. Met de bovenstaande tips zorgen jullie ervoor dat de boel lekker soepel verloopt, want zo hoort seks te zijn. Succes!