Zwangerschap en seksualiteit: kan dat samen?

zwangerschap

Als jullie seks hebben dan kan het gebeuren dat de dame in kwestie ongewenst zwanger raakt. Het kan uiteraard ook een geplande zwangerschap zijn. Een zwangerschap kan best veel effect hebben op jullie seksleven, er vinden namelijk een hoop veranderingen plaats, en dan kan het zijn dat er minder of geen zin in seks ontstaat. In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp ‘seks en zwangerschap’, want dit onderwerp is voor velen een hele bevalling.

Een gewenste of ongewenste zwangerschap

Een zwangerschap is iets moois, maar het geeft voor sommige vrouwen veel veranderingen als het gaat op seksueel gebied. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste anticonceptie gebruikt als je niet zwanger wil worden. Een ongewenste zwangerschap is een serieuze zaak, en niet iedereen zit daarop te wachten. Een abortus is een ingrijpende gebeurtenis. Dus beter voorkomen dan genezen, al klinkt deze term in de genoemde context een beetje bizar, maar je begrijpt wat we bedoelen.

Een zwangerschap kan uiteraard ook gepland zijn. Als jullie toe zijn aan gezinsuitbreiding dan is het krijgen van een kindje het mooiste wat er is. Er vinden heel veel veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw als ze zwanger is, en ook geestelijk is het voor de aanstaande moeder een dingetje. Er groeit tenslotte een mens in het lichaam van een mens. Vooral tijdens een eerste zwangerschap is het compleet nieuw, en dat kan effect hebben op jullie seksleven. Maar wees gerust: die gevoelens zijn de normaalste zaak van de wereld.

ongewenste zwangerschap

De invloed van zwanger zijn op je lichaam en geest

Voor de aanstaande vader verandert er niet zoveel. Hij zal uiteraard moeten wennen aan het feit dat hij vader gaat worden, en wil zijn vrouw of vriendin zoveel mogelijk steunen. Op lichamelijk gebied vinden er geen veranderingen plaats, en ook het libido van een man zal waarschijnlijk niet veranderen. Dat neemt niet weg dat een man niet anders kan kijken naar het veranderende lichaam van zijn vrouw, en daardoor minder zin in seks krijgt. Het komt soms ook voor dat een man zich buitengesloten voelt omdat alles draait om zijn vrouw en het aanstaande kindje. Het is raadzaam om dat bespreekbaar te maken.

Sommige vrouwen die zwanger zijn vinden zichzelf te dik of te lelijk, en verliezen daarom hun zin in seks. Als een vrouw niet lekker in haar vel zit, dan heeft ze ook geen zin in intimiteit op seksueel gebied. Het kan voorkomen dat een vrouw zich vaak misselijk, moe of lusteloos voelt. Dan is het begrijpelijk dat ze geen zin heeft in een stomende sessie in de slaapkamer. Dat moet uiteraard door de man worden gerespecteerd. Praat er vooral samen over, want zoals we vaker in onze blogs schrijven: communicatie is alles.

Aan de andere kant zijn er net zoveel vrouwen die zich helemaal top voelen tijdens de zwangerschap. Ze zijn trots op de veranderingen van hun lichaam, en zitten op geestelijk gebied de hele zwangerschap op een roze wolk. Misschien krijgt de dame in kwestie juist meer zin in seks. Dit verschilt dus per persoon, want niemand is gelijk. Feit is dat lichamelijke en geestelijke veranderingen nu eenmaal horen bij het zwanger zijn, dus probeer er zoveel mogelijk van te genieten.

invloed zwangerschap

Wanneer kun je seks hebben tijdens een zwangerschap?

Jullie kunnen de hele zwangerschap seks hebben. Het is uiteraard jullie keuze of jullie je daar lekker bij voelen. Het is logisch dat sommige standjes een stuk moeilijker gaan met een dikke buik, maar de seks in het algemeen hoeft door een zwangerschap niet verstoord te worden. Zoals we hierboven al beschreven kan het zijn dat een vrouw (of man) minder zin in seks krijgt tijdens de zwangerschap, maar dat is iets waar geen handleiding voor is. Dit is iets waar jullie het samen over moeten hebben.

In sommige gevallen kan de seks juist intenser aanvoelen. Een orgasme kan extra heftig zijn omdat de baarmoeder tijdens de zwangerschap al aan het ‘oefenen’ is in voorbereiding op de weeën. Klaarkomen is dus veilig voor de baby. Het hormoon dat zorgt voor deze samentrekkingen kan ervoor zorgen dat het orgasme een stuk intenser wordt ervaren. Klaarkomen kan in de laatste drie maanden van de zwangerschap een pijnlijk gevoel geven, maar dat is niet gevaarlijk voor de aanstaande moeder of de baby.

seks tijdens zwangerschap

Drie trimesters

Een zwangerschap kan in drie trimesters worden onderverdeeld. In het eerste trimester hebben vrouwen vaak last van de lichamelijke veranderingen, en hebben ze door de druk op de blaas en hormonale veranderingen vaak geen zin in seks. vrouwen zijn dan ook het meeste in gedachten over de toekomst en de veranderingen die er onvermijdelijk aan zitten te komen. Wees gerust, dat gaat veranderen in het tweede trimester.

In het tweede trimester (vierde tot de zesde maand) hebben vrouwen juist meer zin in seks. Ze zijn de eerste veranderingen voorbij, en voelen zich in deze fase een stuk comfortabeler als het gaat om de zwangerschap. Ze voelen zich vaak ook een stuk aantrekkelijker, en hebben een grote doorbloeding in de vagina. Hierdoor blijven ze langer opgewonden en duurt een orgasme langer.

In het derde en laatste trimester kan de zin in seks weer verdwijnen, maar dat is niet in alle gevallen zo. De dikke buik kan zorgen voor lichamelijke klachten en ook de vermoeidheid gaat parten spelen. Het is echter voor elk persoon verschillend, dus pin ons hier niet op vast. Als het kindje eenmaal geboren is dan is het wel raadzaam om geen seks te hebben voor een tijdje, want de boel moet bij de vrouw even tot rust komen.

drie trimesters

Standjes tijdens de zwangerschap

Als jullie er beiden wel comfortabel in zitten en seks hebben dan kunnen bepaalde standjes een stuk moeilijker uit te voeren zijn. Het klassieke missionarisstandje wordt met een dikke buik een stuk moeilijker. Sommige vrouwen kunnen door het gewicht een stuk moeilijker op hun rug liggen, en krijgen dan last van duizeligheid. Er zijn echter wel standjes die makkelijk kunnen worden uitgevoerd tot in de laatste fase van de zwangerschap.

De vrouw kan bovenop. Dan kan ze zelf het ritme bepalen en er komt dan geen gewicht bij kijken. Dat doet de dame in kwestie door te hurken of te zitten. Lepeltje-lepeltje is ook een uitermate geschikt standje om uit te voeren, want jullie liggen dan beiden op jullie zij. Jullie kunnen ook gebruikmaken van een stoel. Als de man op een stoel gaat zitten dan kan de vrouw er makkelijk op gaan zitten. Tot slot is doggystyle bij uitstek het perfecte standje om uit te voeren tijdens de zwangerschap. Have fun!

Zwangerschap en seksualiteit: kan dat samen? 1