Condoom omdoen: het is de eerste keer even klungelen. Als je seks wilt hebben, maar de kans op een soa, zoals gonorroe, of een zwangerschap zo klein mogelijk wilt houden, dan is het gebruik van een goedgekeurd voorbehoedsmiddel erg verstandig. Je wilt tenslotte geen spijt krijgen van een heerlijke en stomende nacht. Een condoom is een goed voorbehoedsmiddel. Maar hoe doe je hem om? En wat is de juiste maat? We gaan het allemaal uitleggen in dit artikel.
- Wat voor condooms bestaan er?
- Wat zijn de voor en nadelen van een condoom?
- Hoe doe je een condoom om?
- Wat is de goede kant van een condoom?
- Hoe strak hoort een condoom te zitten?
- Hoe groot is de kans dat een condoom scheurt?
- Hoe merk je dat het condoom is gescheurd?
- Is een condoom veiliger dan de pil?
- Kan je seks hebben met een condoom als je een geslachtsziekte hebt?
- Welke voorbehoedsmiddelen zijn er behalve het condoom?
- Hormonale voorbehoedsmiddelen
- Barrièremiddelen
Wat voor condooms bestaan er?
Er bestaan veel verschillende soorten condooms. De meest gangbare zijn de ‘originele condooms’. Dit zijn latex condooms, die je met en zonder glijmiddel kunt kopen. De beste rubbertjes die je kunt aanschaffen hebben een glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis, die scheuren het minste snel. Er moet een goede rek in zitten, voor de zwaarder geschapen mannen. Maar er zijn ook XL condooms te koop, dus voor iedere man is er wel een geschikte maat te vinden.
Er bestaan ook latexvrije condooms voor mannen met een latex-allergie. Daarnaast worden er ook rubbertjes met extra textuur verkocht, dat verhoogt het genot. Er bestaan ook orgasme vertragende condooms (dat is mogelijk door een stofje in het glijmiddel). Als dat nog niet genoeg is, bestaan er ook rubbertjes die een smaakje bevatten, zoals aardbei of banaan. Test ze vooral uit! Er bestaan veel verschillende smaken, dus voor ieder wat wils. Je vindt ze in de webshop van Condoomenzo.
Er zijn ook fun-condooms op de markt. Die hebben de bijvoorbeeld de vorm van een grappig diertje, maar deze beschermen niet tegen een zwangerschap of een soa! Let daar dus heel erg mee op. Naast extra grote rubbertjes bestaan er ook extra kleine exemplaren. Tot slot komen we bij de extra dikke condooms (voor bijvoorbeeld anale seks) en extra dunne condooms (voor mensen die minder genot ervaren tijdens het gebruik van normale rubbertjes). Zoals je ziet, is er voor ieder wat wils.
Wat zijn de voor en nadelen van een condoom?
Als je een rubbertje gebruikt als voorbehoedsmiddel dan moet je ervoor zorgen dat het condooms zijn die niet te oud zijn, sterker nog, nieuwe condooms zijn het beste. Als een condoom al maanden of zelfs jaren in je portemonnee zit, dan wordt de kwaliteit minder. Zorg er dus altijd voor dat je een condoom bij je hebt die niet al te oud is. Dan heb je al één voordeel te pakken, want een nieuwe condoom beschermt de beste bescherming tegen een soa (seksueel overdraagbare aandoening), zoals het HIV-virus, AIDS, gonorroe en schaamluis etc.
Daarnaast biedt het goede bescherming tegen een ongewenste zwangerschap. Ze zijn zonder recept te verkrijgen, en worden vaak zeer discreet verstuurd als je ze op internet bestelt. Nog een voordeel is het feit dat je ze altijd bij de hand hebt als er onverwacht seksueel contact plaats gaat vinden. Er is een zeer ruime keuze aan rubbertjes beschikbaar, dus ook aan jouw wensen is gedacht. Met een simpele muisklik liggen ze vaak een dag later op al de deurmat.
De nadelen van een condoom zijn per persoon verschillend. Sommige mannen vinden een rubbertje een vervelende onderbreking van het spel van de liefde. Anderen ervaren minder gevoel aan de penis als ze met een condoom neuken. Vooral voor mannen die een condoom omdoen als een vervelend klusje ervaren, kan het gebruik ervan een drempel zijn in het seksspel. Maar het is niet zo’n moeilijk klusje. Lees snel verder.
Hoe doe je een condoom om?
Het kan zijn dat een condoom omdoen de eerste keer even stuntelen is, maar berust jezelf in het feit dat dit bij elke man dit beginnersprobleempje heeft gehad. Het eerste wat je doet is kijken naar de datum op de verpakking van het rubbertje. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken dan moet je hem niet gebruiken. De kwaliteit wordt steeds minder, en dan is de kans dat het condoom scheurt tijdens de seks een stuk groter.
Als je het pakje openscheurt moet je uitkijken dat je geen tanden, een mes of een schaar gebruikt. Kijk ook uit met scherpe nagels en ringen, want dan bestaat de kans dat je het condoom beschadigt. Rol het rubbertje niet eerst af voordat je hem omdoet, dan wordt het alleen maar ingewikkelder. Als je de onderstaande stappen volgt dan kan het bijna niet meer mis gaan. Het is verstandig om het een paar keer te oefenen voordat je daadwerkelijk seks gaat hebben. Dus hier de stappen:
- Een condoom omdoen, dat doe je pas om als de penis helemaal stijf is.
- Knijp het reservoir (het tuutje) dicht, zodat er geen lucht bij kan komen.
- Leg het condoom op de eikel en rol het over de penis, helemaal tot beneden
- Nu is hij klaar voor gebruik.
Je kunt er ook voor kiezen om het uitrollen van een condoom te oefenen op een seksspeeltje of een komkommer. Alles wat enigszins de vorm van een penis heeft is ideaal om op te oefenen.
Als je klaar bent dan rol je het condoom voorzichtig af en zorg je ervoor dat er geen sperma uit kan komen. Daarna leg je er een flinke knoop in en gooi je het in de prullenbak. In dit voorlichtingsfilmpje op YouTube wordt goed uitgelegd hoe je een condoom goed en veilig gebruikt. Het is ook verstandig om met je bedpartner te bespreken of jullie beiden een condoom willen gebruiken, dat voorkomt een eventueel misverstand in bed.
Wat is de goede kant van een condoom?
Als je het rubbertje uit de verpakking haalt dan kan hij over het algemeen maar naar één kant worden uitgerold. Je kunt de buitenkant van een condoom ook herkennen aan een dun laagje glijmiddel. Als het rubbertje op een andere manier dan hierboven beschreven in de verpakking zit dan moet je deze weggooien, want dan is hij niet goed verpakt.
Er bestaan veel condoomfabrikanten, maar als je toch van plan bent om een pakje rubbertjes te kopen dan kun je het beste voor de hoogste kwaliteit gaan. Dan is de kans op slecht verpakte condooms een stuk minder aanwezig, en dan weet jij dat je goed bent beschermd tijdens het hebben van seks. Better safe than sorry.
Hoe strak hoort een condoom te zitten?
Elke penis is anders en heeft een andere maat. De ene penis is dikker, de andere weer dunner, of langer, etc. Het is dus geen ‘one size fits all’ principe als je een pakje condooms gaat kopen. Als het condoom te groot is dan kan het er afglijden tijdens de seks, maar een te strak zittend condoom kan ook als zeer onprettig worden ervaren. Gelukkig is er, net zoals bij schoenmaten, een manier waarop je het best zittende condoom voor jouw maat penis kunt kopen.
De maat van condooms worden over het algemeen gemeten in de maat van de breedte van de penis. dit noemen ze ‘nominale breedte’. De maat hiervan staat altijd op de verpakking vermeld. De maat van een condoom meet je dus met de breedte, en niet met de lengte, zoals veel wordt gedacht. Wist je dat we op CondoomEnzo een meetlint hebben om gemakkelijk je condoommaat te meten.
Hoe groot is de kans dat een condoom scheurt?
De kans dat een condoom scheurt is erg klein, dat gebeurt zelden. Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 0,4-2% van de latex condooms scheuren, en 0,6-6% bij condooms van andere materialen. De kans dat je rubbertje scheurt tijdens het hebben van seks is dus miniem, maar uitsluiten kun je het ook niet. Je kunt er wel zelf voor zorgen dat je de kans op een scheurtje zo klein mogelijk maakt.
Zoals we hierboven al meerdere keren hebben aangegeven; gebruik een condoom dat van goede kwaliteit is, en waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken. Het rubbertje op de juiste manier gebruiken zorgt er ook voor dat de kans op een scheurtje minder wordt. Daarom is het verstandig om eerste een paar keer te oefenen bij het condoom omdoen. Als je een scheurtje opmerkt dan moet je hem meteen weggooien.
Hoe merk je dat het condoom is gescheurd?
Als je seks hebt met een condoom om hebt, dan zul je het meteen merken als het rubbertje scheurt tijdens de daad. Een klein scheurtje zal tijdens het bewegen meteen uitscheuren naar een grotere scheur, en het kan zelfs voorkomen dat er een stukje in de vagina of anus achterblijft. Het is dan belangrijk om niet in paniek te raken, en met een vinger proberen om het achtergebleven stukje te verwijderen. Als dat echt niet lukt, dan kan de huisarts uitkomst bieden.
Als jullie bang zijn dat er sperma is achtergebleven in de vagina, dan is het onverstandig om het met water te spoelen, want daarmee breng je het alleen maar verder naar binnen. Even staan of lopen is beter, dan kan het eruit lopen. De buitenkant van de vagina schoonspoelen kan uiteraard wel. Als er geen aanvullende anticonceptie is gebruikt dan bestaat de kans op een zwangerschap, een morning-after pil nemen is dan een goede keuze. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.
Is een condoom veiliger dan de pil?
Laten we even voorop stellen dat een condoom het enige voorbehoedsmiddel is dat je beschermt tegen soa’s, en het hiv-virus. Als er alleen een anticonceptiepil (een pil dat hormonen afgeeft, en voorkomt dat een vrouw zwanger wordt) wordt gebruikt, dan is die bescherming er dus niet. De kans dat een vrouw toch ongewenst zwanger wordt is groter als er geen condoom wordt gebruikt. Een condoom is dus veiliger dan alleen de pil.
Als jullie echt zeker willen zijn dat er geen soa’s of ongewenste zwangerschappen ontstaan, dan is het gebruik van beide voorbehoedsmiddelen het meest verstandigste. Dus een condoom én een anticonceptiepil. Op deze manier wordt het heel moeilijk om te maken te krijgen met één of meerdere ongewenste zaken. Wees dus goed voorbereid voordat je aan het spel van de liefde begint.
Kan je seks hebben met een condoom als je een geslachtsziekte hebt?
Een condoom biedt goede bescherming als het gaat om het voorkomen van een geslachtsziekte, maar wat als je al een geslachtsziekte hebt? Dat verschilt per ziekte. Een condoom beschermt je niet tegen alle soa’s. en dus ook jouw bedpartner niet. Sommige soa’s kun je krijgen door het gebruik van je mond of vingers, en het op die manier overdragen. Ook zijn er delen rondom de penis, zoals de huid, dat niet wordt beschermd door een condoom.
Dus als je een soa hebt dan is het alsnog mogelijk om deze over te dragen, ondanks het gebruik van een condoom. Een rubbertje biedt dus geen garantie als je al een soa hebt en seks gaat hebben. Je kunt het beste eerst je soa behandelen, en pas seks gaan hebben als je helemaal soa-vrij bent. Dan is de kans op een soa een stuk minder groot, dat is voor jullie beiden wel fijn. Een condoom omdoen is ten zeerste aan te raden dus.
Welke voorbehoedsmiddelen zijn er behalve het condoom?
Behalve het condoom bestaan er meerdere voorbehoedsmiddelen. Het is echter wel zo dat de meeste voorbehoedsmiddelen alleen een ongewenste zwangerschap voorkomen. Een condoom biedt bescherming tegen een soa én een ongewenste zwangerschap. Hieronder zie je een rijtje met de voorbehoedsmiddelen die het meeste worden gebruikt.
Er bestaan twee verschillende soorten voorbehoedsmiddelen; hormonale voorbehoedsmiddelen en barrièremiddelen. onder deze twee categorieën vallen de voorbehoedsmiddelen die wij kennen van de huisarts, apotheek of drogist. We zetten ze even op een rijtje:
Hormonale voorbehoedsmiddelen
- De anticonceptiepil
- Het hormoonspiraal
- Het hormonaal implantaat
- De anticonceptiepleister
- De vaginale ring
- De prikpil
- De morning-after pil
Barrièremiddelen
- Het mannencondoom
- Het koperspiraaltje
- Het pessarium
Als iemand zeker weet dat diegene geen kinderen meer wilt dan kan er worden gekozen voor een sterilisatie (bij de vrouw) of een vasectomie (bij de man). Deze stap is definitief. Kortom; er zijn veel verschillende soorten van anticonceptie, maar nogmaals, deze beschermen niet tegen een soa. Een condoom omdoen is dus een verstandige keuze als je besluit om seks te hebben.
We hopen dat we je met dit artikel een beetje op weg hebben kunnen helpen. Een pakje condooms kopen is tegenwoordig simpel. Je hoeft niet meer met een rood hoofd bij de kassa van de drogist te vragen naar een rubbertje. Condooms bestellen op internet is net zo simpel. Succes!