Incubatietijd

Wat is de incubatietijd van een soa? Iedere seksueel overdraagbare aandoening heeft een bepaalde incubatieperiode. Dat kan per aandoening verschillen. Het is een periode van de besmetting van een soa tot aan de eerste klinische (testbare) symptomen. Dit noemt men de incubatietijd. Deze symptomen van soa’s zijn echter niet altijd even zichtbaar voor het blote oog, van sommige soa’s krijg je namelijk geen tot weinig klachten. Hierdoor weten veel mensen niet eens dat ze daadwerkelijk een soa hebben en dat maakt de kans op overdragen een stuk groter!Wanneer de incubatietijd erop zit en er dus klinische symptomen in het lichaam zijn, kan er worden getest, en niet eerder. Als je toch eerder test is de test dus eigenlijk niet helemaal betrouwbaar, omdat er nog geen symptomen in het lichaam aanwezig zijn, terwijl er misschien wel sprake is van een soa. We begrijpen dat het moeilijk is om geduld te hebben in deze periode, maar eerder testen heeft echt geen zin! Weet je niet zeker of je al kunt testen? .

Maar hoelang is de incubatietijd?

SOAINCUBATIETIJD
Chlamydia14 dagen
Gonorroe14 dagen
Mycoplasma genitalium28 dagen
Trichomonas21 dagen
Syfilus10 – 90 dagen
HIV30 – 90 dagen
Hepatitis B90 dagen
Herpes4 dagen
Schaamluis2 – 14 dagen

Wist je dat?

  • De meeste soa’s helemaal geen klachten geven?
  • Te snel testen een onbetrouwbaar resultaat oplevert?
  • Iedere soa een andere incubatietijd kent?
  • Een incubatietijd niet alleen bij onze testen geldt, maar ook bij de huisarts en GGD?

Hoe weet ik welke soa test ik moet kopen?

Bij CondoomEnzo hebben we verschillende soa testen. Lees goed de bijsluiter, want iedere test werkt anders. We hebben testen die werken via urine, speeksel of een vaginale/anale swap. Weet je niet waar je precies op moet testen, gebruik dan onze testwijzer.

Chlamydia – 14 dagen

Wanneer je Chlamydia hebt opgelopen tijdens seks zonder , dan is de kans groot dat je dit niet merkt. Kenmerken van Chlamydia kunnen zijn; afscheiding uit de penis/vagina of een branderig gevoel bij het plassen. Deze klachten kunnen eventueel pas zichtbaar worden 6 weken na de seks terwijl het vanaf 14 dagen al overdraagbaar kan zijn.Daarom is het belangrijk om je regelmatig te laten testen op soa’s, zodat je zo min mogelijk mensen kunt besmetten. Testen kan alleen vanaf het moment dat de incubatietijd is verstreken, anders heeft testen geen zin.

Gonorroe – 14 dagen

Ook bij Gonorroe krijgen mensen vaak geen klachten. Gonorroe is een stuk besmettelijker als Chlamydia en wanneer je wel last krijgt van de klachten, kunnen deze al na 2 dagen merkbaar zijn. De klachten die je dan hebt zijn; dikkere afscheiding uit penis/vagina of een branderig gevoel bij het plassen.Bij vrouwen zal het vaak minder opvallen dat ze gonorroe hebben, omdat ze minder vaak klachten krijgen. Als de Gonorroe in de keel of anus zit, zijn er vaak ook nauwelijks klachten, zowel bij de man als de vrouw. Daarom zijn mannen die homoseksueel contact hebben en vrouwen dus de grootste risicogroep. Wil jij weten wat de risicogroepen zijn? Bekijk dan hier onze blog; ” “.

Mycoplasma – 28 dagen

De klachten bij Mycoplasma zijn helaas amper tot niet te merken. Heb je wel klachten? Dan zullen dit klachten zoals bijvoorbeeld een branderig gevoel bij het plassen. Om zeker te weten of je Mycoplasma hebt, is het dus noodzakelijk om je te laten testen. Dit kan 28 dagen na de besmetting, dus de laatste keer seks zonder . De testen die we verkopen op CondoomEnzo zijn voor o.a. Mycoplasma, Gonnoroe en Chlamydia. Let op dat als je een van de combipakketten koopt dat je rekening houdt met verschillende incubatietijd.

Trichomonas – 21 dagen

Trichomonas is een iets wat onbekendere soa. Dit is een soa die veroorzaakt wordt door een parasiet. Bij besmetting zal de parasiet zich binden aan het slijmvlies van het lichaam. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat symptomen optreden.Bij mannen zal in de meeste gevallen de soa vanzelf verdwijnen na een aantal weken. Dit is echter geen gegeven, dus laat je wel altijd testen om er zeker van te zijn dat de parasiet echt weg is. De vrouw heeft hier meestal een antibioticakuur voor nodig. Deze testen zijn te verkrijgen via de GGD of je huisarts.

Syfilis – 90 dagen

Syfilis is een vrij ernstige soa die ook moeilijker te bestrijden is. Deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie. Door een te gebruiken tijdens de seks, voorkom je deze soa. Als je Syfilis tijdig opspoort en behandelt, is er niets aan de hand maar het niet behandelen van deze soa kan ernstige gevolgen hebben en soms zelfs dodelijk zijn. Vanaf 3 maanden is het mogelijk deze soa op te sporen, deze periode noemen we incubatietijd. Je kunt je op deze soa laten testen bij de GGD of je huisarts. De laatste jaren komt Syfilis steeds vaker voor onder de
risicogroepen
.

HIV – 30 tot 90 dagen

HIV is een soa met een lange incubatietijd, na een periode tussen de 30 en 90 dagen kan het virus pas aangetroffen worden in het lichaam. Soms is het na 4 weken al mogelijk om te laten testen, maar dit is wel afhankelijk welke test er wordt gebruikt. HIV is een soa die veranderd in AIDS als er niets mee gedaan wordt. Vooral mannen die onveilig contact hebben met mannen vallen hiermee onder de
risicogroep
. Ook mannen of vrouwen die onbeschermd seks hebben gehad met mensen uit sommige Afrikaanse landen lopen meer risico, dit omdat het in dit werelddeel vaker voor komt en er minder middelen bekend zijn. Wist je dat er medicatie bestaat om niet met HIV besmet te raken? Dit noemt men PREP. Wij vertellen je er alles over in onze blog; “#”.
incubatietijd soa

Hepatitis B – 90 dagen

Hepatitis B kun je oplopen vanaf het moment dat je hier niet tegen bent ingeënt. De meerderheid van de besmette mensen zullen geen klachten ervaren. Wanneer mensen klachten ervaren zullen deze ontstaan uit misselijkheid, het verlies van eetlust, grijzere ontlasting of donkere urine. De klachten en duur van incubatietijd verschilt erg per persoon. In de meeste gevallen is het mogelijk om je na 90 dagen te laten testen.

Herpes – 4 dagen

Herpes is een veelvoorkomende soa in Nederland. Dit is eigenlijk een relatief ongevaarlijke soa, maar wel een vervelende. Wanneer de besmetting plaatsvindt zullen er niet gelijk klachten ontstaan. Dit heeft te maken omdat er meerdere herpesvarianten zijn met elk zijn eigen incubatietijd. De klachten kunnen oraal ontstaan (een koortslip) en rondom de geslachtsdelen. Je zult dit merken doordat er blaasjes en zweertjes zullen ontstaan.

Schaamluis – 2 tot 14 dagen

De naam zegt het al, schaamluis zijn luizen die zich niet op de hoofdhuid nestelen maar in de schaamstreek. Dit veroorzaakt jeuk in en rondom de schaamstreek. In sommige gevallen zullen de luizen zichtbaar zijn in het schaamhaar. Deze klachten kun je al na 2 dagen opmerken. Om van schaamluis af te komen dien je een afspraak te maken met je huisarts. Deze zal je een crème voorschrijven die je probleem zal verhelpen.