Seksshops, ook wel bekend als erotische winkels of sekswinkels, zijn winkels die erotische producten aanbieden. Denk eens aan een spannend seksspeeltje of een sexy setje lingerie met leren details. Seks shops hebben alles om de seksuele beleving te bevorderen, en nog veel meer. Hoe is dit eigenlijk ontstaan? We bespreken het allemaal.
- De geschiedenis van seksshops
- De seksuele revolutie
- De eerste seksshops
- De evolutie van seksshops
- Amsterdamse seksshops
- Trends door de jaren heen
- Wetgeving van seksshops
- Cultuurverschillen
- Doelgroep en klanten
- Locatie van seksshops
- Online versus offline
- Wat zit er in het assortiment?
- Rol van seksshops in voorlichting en advies
- Veiligheid en consent
- Veiligheid en consent vanuit webwinkel
De geschiedenis van seksshops
Laten we beginnen met het bestaan van seksshops. Want geloof het of niet, dit gaat terug tot de oudheid. Misschien niet in de vorm van fysieke winkels zoals we die nu kennen. Maar er is wel degelijk bewijs dat seksspeeltjes en erotische artefacten werden gebruikt in de Middeleeuwen.
Ivoren dildo’s en houten masturbatiekokers. Maar ook steen, porselein en marmer werden gebruikt om seksuele gevoelens te beantwoorden. Later in de jaren 1960 en 1970, tijdens de seksuele revolutie, ontstonden de eerste seksshops zoals wij die nu kennen.
De seksuele revolutie
De seksuele revolutie heeft gezorgd voor een verandering in de normen en waarden rondom seksualiteit. Het gebruik van voorbehoedsmiddelen werd meer geaccepteerd en ook abortus werd gelegaliseerd. De feministische beweging groeide en kreeg meer invloed. Ook de LGBTQ+-beweging kwam langzaam in opmars. Seksualiteit werd meer geaccepteerd als een gezond en natuurlijk onderdeel van de moderne samenleving. En hier hoorde ook de seksshops bij.
De eerste seksshops
Hoewel seksualiteit tijdens de jaren 60 steeds meer in opmars was, waren de seks shops vaak vooral klein en functioneel. Niet te veel poespas en een beperkt assortiment. De seksshop was vaak op zo’n manier ingericht dat klanten rustig konden kijken en kopen zonder te veel publieke aandacht te trekken. We kunnen wel stellen dat het dus nog een tikkeltje onwennig was allemaal. Er bestonden sociale taboes rondom seksualiteit en het gebruik van erotische gadgets. Soms liepen deze eerste seksshops zelfs tegen de wet en regelgeving aan omdat erotische
De evolutie van seksshops
Langzaam maar zeker werden seksshops steeds normaler in het straatbeeld. Het beeld van seksshops is de afgelopen decennia veranderd en seksuele taboes zijn doorbroken. Tegenwoordig zien seksshops in Nederland er vaak professioneler en moderner uit. Ze hebben een breed assortiment in erotische artikelen. Ook zie je steeds vaker dat seksshops zich willen onderscheiden door schreeuwende kleuren of ironische winkelgevels of bedrijfsnamen. Zeker in Amsterdam.
Amsterdamse seksshops
De stad Amsterdam staat bekend om zijn tolerante houding ten opzichte van seksualiteit. De stad heeft dan ook een rijke en diverse seksuele cultuur. De seksshops in Amsterdam zijn veel te vinden rondom het wereldwijd bekende Red Light District of de Wallen. Deze seksshops stralen over het algemeen een open en tolerante sfeer uit.
Trends door de jaren heen
De seksshops in de jaren 60 en 70 hadden vooral een praktische functie en wilde liever niet opvallen. Dit is nu compleet anders. Tegenwoordig zie je in Nederland, vooral in Amsterdam, vaak kleurrijke winkels. Ze zijn uitnodigend en vrij toegankelijk voor iedereen.
Ze bieden een inclusieve omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen en seksualiteit kan verkennen. Tegenwoordig is het zelfs zo dat seksshops niet alleen producten, maar ook diensten aanbieden. Zo bieden sommige shops seksuele voorlichting, advies en workshops aan. Ook fungeren ze als social hubs voor mensen met gedeelde interesses op het gebied van seksualiteit en erotiek.
Wetgeving van seksshops
Om een seksshop te bezoeken met je minimaal 18 jaar zijn. Verder moeten seksshops voldoen aan strikte wet -en regelgeving om erotische producten en diensten te mogen verkopen. Dit wordt gehandhaafd door de overheid.
Cultuurverschillen
Op het gebied van seks en seksshops zijn er wereldwijd veel verschillen qua tolerantie. Seksshops zijn niet overal ter wereld te vinden of toegestaan. In landen zoals Nederland, Duitsland en Engeland zijn seksshops volledig legaal en goed gereguleerd.
In veel arabische landen zijn seksshops en eveneens de verkoop en aankoop van erotische producten of diensten verboden. Ook of Terwijl ze in andere landen zoals beperkt toegestaan of zelfs verboden zijn. Maar ook Europese landen als Litouwen en Polen zijn strikter in wetgeving dan bijvoorbeeld Nederland.
Doelgroep en klanten
Iedereen is welkom in seksshops. Alle genders en personen met welke seksuele voorkeur dan ook. Misschien heb je interesse in seksualiteit en ben je opzoek naar extra tools voor tijdens de zelfbevrediging of in bed met een partner. Of misschien ben je als koppel opzoek naar meer spannende interactie in de slaapkamer. Waar je ook naar opzoek bent, met het brede assortiment in shops is er voor iedereen wel iets.
Locatie van seksshops
Als je aan een seksshop denkt, denk je misschien snel aan een fysieke winkel. Maar tegenwoordig zijn er op internet ook volop seksshops te vinden. Deze online shops hebben vaak natuurlijk een groter assortiment aan producten. Hier kun je dus écht alles vinden wat je hartje begeerd. De fysieke seks winkels zul je vooral tegenkomen in stedelijk gebied. In het centrum van steden of in grote steden als Amsterdam. Maar in werkelijkheid kunnen seksshops overal zitten.
Online versus offline
Het productaanbod in online seks winkels is over het algemeen groter dan in fysieke winkels. Winkels verkopen vaak minder verschillende soorten artikelen in een productcategorie terwijl de keuze online vaak reuze is. Maar winkels bieden dan weer vaker advies, voorlichting en ontmoetingsplaatsen aan.
Wat zit er in het assortiment?
Seks winkels verkopen allerlei producten die gerelateerd zijn aan seksualiteit, intimiteit en plezier. Denk hierbij aan seksspeeltjes zoals vibrators, dildo’s en buttplugs. Maar ook (sexy) lingerie, kleding en themakostuums. Ook pornografische films en erotische boeken zijn vaak te vinden in seksshops.
Maar ook glijmiddelen en massageoliën met allerlei smaakjes, geurtjes en andere extraatjes zijn er te koop. Ook voor fetisj en BDSM artikelen ben je bij seksshops aan het juiste adres. Misschien wil jij wel heel graag een condoom met een gezichtje erop? Zelfs die zijn er te krijgen!
Rol van seksshops in voorlichting en advies
Wanneer mensen een seksshop bezoeken of online iets gaan bestellen is het belangrijk om advies te kunnen krijgen van de mensen van de shop. Misschien wil je informatie over een bepaald seksspeeltje of lingeriestuk die ze verkopen. Maar ook over de veiligheid en het onderhoud van deze producten. Hier hebben sekswinkels een informatieve rol.
Verder kunnen shops (zoals condoom enzo) informeren over de seksuele gezondheid zoals condoomgebruik en soa’s. Online bijvoorbeeld in de vorm van blogs. Maar ook zijn er shops die zoals besproken hun winkel openstellen als social hub voor mensen met gedeelde interesses. Op die manier heeft de seksshop een functie als host. Als je twijfelt of je zit met vragen is het altijd belangrijk om vragen te stellen. Dit kun je doen in desbetreffende sekswinkel of online.
Veiligheid en consent
Laten we het hebben over seksshops in de vorm van fysieke winkels. Het is belangrijk dat eigenaren van seks shops kennis hebben van de eigen artikelen. Zo kunnen ze de klant van de juiste informatie voorzien bij vragen. Als seks shop eigenaar is het van belangrijk om kennis te hebben over hetgeen wat je verkoopt. Ook medwerkers moeten die informatie paraat hebben. Als klant moet je er vanuit kunnen gaan dat (is hier regelgeving voor?)
Veiligheid en consent vanuit webwinkel
Nederlandse erotische webshops die seksgerelateerde producten verkopen moeten voldoen aan wettelijke eisen en ethische normen webshops kunnen bijvoorbeeld om leeftijdsverificatie vragen voordat je de erotische webshop kunt betreden of voordat je een aankoop doet. Verder geldt de AVG wet om klantgegevens zorgvuldig te beschermen. Ook door middel van duidelijke productinformatie en goede klantenservice zorgt een webshop voor veiligheid. Ook het schrijven over seksueel gerelateerde onderwerpen zoals toestemming, seksuele relaties en soa’s zorgt voor extra educatie en dus veiligheid van klanten. Niet alle webshop houden hier zich even goed aan dus het is altijd belangrijk om je hier bewust van te zijn.