Een soa test van de GGD, is dat het ultieme testproduct om snel uitsluitsel te krijgen? In dit artikel krijg je alle antwoorden. Met de deur in huis, het is niet fijn om met een soa rond te lopen, zeker niet omdat de meeste soa’s snel en gemakkelijk te verhelpen zijn! Met de soa testen GGD heb je niet alleen snel de uitslag, maar het is ook nog eens hartstikke betrouwbaar en in sommige gevallen zelfs gratis! Maar, hoe werkt zo’n GGD soa test?

Wat is een soa?

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Dit is een ziekte of infectie die kan worden overgedragen door een besmet iemand aan iemand door (onveilige) seks met elkaar te hebben. Soa’s zijn erg vervelend en kunnen zelfs, wanneer ze niet worden behandeld, gevaarlijk zijn en blijvende schade aan het lichaam veroorzaken. En het gemene van soa’s; de meeste mensen merken niet eens dat ze een soa bij zich dragen.

Een seksueel overdraagbare aandoening kan worden voorkomen door condooms tijdens de seks te gebruiken, dit wordt ook wel veilige seks genoemd. Deze condooms voorkomen dan dat er huid-op-huid contact plaatsvindt, en slijmvliezen niet met elkaar in aanraking komen. De infecties, dit kunnen zowel bacteriën als virussen zijn, zitten namelijk in en op de slijmvliezen, en kunnen zo dus overspringen op de slijmvliezen van een ander. Er zitten slijmvliezen (en dus mogelijke besmettingsplekken) bij de vulva, penis, anus, keel en ogen.

 

soa testen GGD

 

Je kunt een soa oplopen door penetratie seks te hebben, orale seks, anale seks en zelfs door het uitwisselen van seksspeeltjes. Gebruik daarom altijd een condoom of beflapje om een soa te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! 

Gelukkig is het genezen van een soa vaak goed te doen met simpele medicijnen. Het is wel belangrijk om er op tijd bij te zijn. Niet alle soa’s zijn echter te genezen. Zo is hiv en aids niet meer te genezen. Wel kunnen de gevolgen van deze infecties flink worden ingeperkt bij het op tijd gebruiken van de juiste medicatie. Daarom zijn er soa testen GGD. 

Soa test GGD, waarom is dit nodig?

Seksueel overdraagbare aandoeningen hebben vaak geen klachten of symptomen, waardoor iemand niet in de gaten heeft besmet te zijn. Dit kan voor onherstelbare schade zorgen, zoals ontstekingen in de voortplantingsorganen, waardoor er littekenweefsel achterblijft. Vrouwen kunnen zelfs onvruchtbaar worden. Soa’s kunnen ook gevaarlijk zijn, zo kan hiv en uiteindelijk aids ervoor zorgen dat iemand erg ziek kan worden van een ‘simpele verkoudheid’, doordat het afweersysteem van het lichaam ernstig wordt aangetast door deze soa. Zo’n verkoudheid of griep kan iemand dan uiteindelijk fataal worden. 

Doordat iemand langere tijd met een soa kan rondlopen, kan deze persoon dus ook onbewust anderen besmetten met de soa. Om te voorkomen dat iemand andere mensen besmet, is het daarom belangrijk om én veilige seks te hebben én om je regelmatig te laten testen op een of meerdere soa’s. Op deze manier ben je er voor jezelf op tijd bij en kun je geen anderen besmetten.

 

afspraak GGD soa testen

 

Waar kun je laten testen?

Er zijn verschillende manieren hoe je je kunt laten testen, en ook waar je je kunt laten testen. De GGD is een van de bekendste locaties waar je een soa test kunt laten doen. Ook kun je terecht bij je eigen huisarts of een speciale soa-poli. Iemand kan er ook voor kiezen om voor een thuis soa test te gaan. 

Er zijn een aantal situaties waarbij je (gratis) voor een GGD soa test bij de GGD terecht kunt. Een GGD soa test kan altijd in als je in een van deze situaties zit, mits er natuurlijk plek is. Als je graag een GGD soa test wilt laten doen, moet je:

  • Jonger zijn dan 25 jaar;
  • Een sekswerker zijn;
  • Een man zijn die seks heeft met mannen (MSM);
  • Uit een land komen waar veel soa’s voorkomen;
  • Gewaarschuwd zijn door een (eerdere) sekspartner;
  • Soa-klachten hebben

Val jij niet onder deze situaties/risicogroepen? Dan kun je altijd nog bij de huisarts of een soa-poli terecht om je te laten testen. Een huisarts kan iemand ook eventueel doorsturen naar een soa-poli. Dit zijn klinieken van de GGD of in een ziekenhuis, gespecialiseerd op soa’s (testen) en op de behandeling van soa’s.

Hoe werkt zo’n GGD soa test?

Je wordt altijd op één of een aantal soa’s getest. Er bestaan geen testen waarbij je op alle mogelijke soa’s wordt getest. Wanneer je dit wel graag wilt, zul je dus een aantal verschillende testen moeten aanvragen! Dit kan met GGD soa testen. Er wordt eerst gekeken wat precies de symptomen zijn, om te kunnen bepalen waarop moet worden getest.

Het hangt er verder per soa(test) vanaf hoe de test eruit ziet. Bij de testen voor de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen, chlamydia en gonorroe, wordt er een swap of uitstrijkje afgenomen in de vagina, rond de eikel, anus, of keel. Bij sommige soa’s of in sommige gevallen, als er bijvoorbeeld klachten zijn, kunnen er ook een urineonderzoek of bloedonderzoek worden gedaan. Dit wordt uitsluitend gedaan door een arts of verpleegkundige in bijvoorbeeld een soa-poli, bij de GGD of in het ziekenhuis. 

Een soa test GGD kan door de behandelend medewerker worden uitgevoerd, maar kun je in sommige gevallen ook zelf doen op de GGD soa testlocatie. Zo kunnen vaginale uitstrijkjes om te worden getest op chlamydia en gonorroe vaak zelf door de vrouw worden afgenomen. Dan wordt er een wattenstaafje naar binnen gebracht en haalt deze 10 seconden lang langs de binnenkant van de vaginawand. In sommige gevallen zal de arts of verpleegster zelf het uitstrijkje bij de vrouw afnemen. Bij vrouwen zijn urinetesten meestal minder betrouwbaar, daarom worden er vaker uitstrijkjes gebruikt. De afgenomen uitstrijkjes worden vervolgens opgestuurd naar een lab om te worden onderzocht. 

Bij een man worden minder vaak uitstrijkjes gebruikt, wel als er bijvoorbeeld pusachtig vocht door de penis wordt afgescheiden. In de rest van de gevallen wordt er gevraagd om te urineren in een bakje of potje, wat vervolgens wordt onderzocht in een lab. Het verschilt dus per soa en soa testen GGD wat voor soort test en onderzoek je moet doen. 

Soa test GGD uitslag

Al het testmateriaal wordt naar een lab gestuurd, waar vervolgens wordt gekeken of er bacteriën of virusdeeltjes worden aangetroffen op het testmateriaal. Mochten er bijvoorbeeld bij een gonorroe test gonorroe bacteriën worden gevonden, dan is de test positief. De testuitslag is er met een week. Heb je een soa test GGD gehad? Dan krijg je een sms of mailtje waarin staat dat de uitslag bekend is. Deze kun je dan online inzien. Is de test positief? Dan wordt er besproken met de huisarts wat de vervolgstappen zijn. Is de test negatief? Super, en blijf het dan vooral veilig doen!

Veilige seks begint bij Condoomenzo.nl

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is een bekend spreekwoord en zeker ook van toepassing in het geval van de gezondheid van je lichaam en in het bijzonder de lichaamsdelen die je in bed gebruikt, want niets is zo vervelend als ‘nee’ moeten zeggen tegen je bedpartner. Ga voor kwaliteit en kies de condoom die bij je past: condooms kopen

Hygiëne is ook erg belangrijk. In onze webshop vind je verschillende artikelen om seksueel gezond en fit te blijven. Dat wil je, want het voorkomt klachten en daardoor zit je bovendien lekkerder in je vel en stap je vol vertrouwen het bed in. Bekijk alle gezondheidsartikelen in de webshop: intieme verzorging en cleaning

Wil je graag thuis en anoniem een soa test doen, zonder dat je een arts hoeft te raadplegen. Bestel dan de uiterst veilige en accurate soa test in onze webshop: soa test online kopen