Wat is een soa?

Een soa is een Seksueel Overdraagbar Aandoening, dit wordt in de volksmond ook wel geslachtsziekte genoemd. Soa’s zijn er in vele verschillende varianten en komen veel voor. Je kunt dit oplopen door onveilig seks te hebben, daarom adviseren we altijd een condoom te gebruiken. Een soa is overdraagbaar via genitale, anale en/of orale seks. Kortom; je kunt dus ook een soa oplopen tijdens het pijpen of beffen. Om er zeker van te zijn of je wel of geen soa hebt, is testen de enige mogelijkheid om erachter te komen.

Bij CondoomEnzo heb je de mogelijkheid om je te laten testen op verschillende soorten, daarbij is het wel belangrijk dat je weet op welke soa’s je wilt testen. Als je niet weet welke soa test je moet nemen dan kun je gebruik maken van onze testwijzer. Let er wel op dat je altijd zorgt dat de incubatietijd is verstreken voordat je test. Eerder testen heeft geen zin.

Hoe herken ik een soa?

Sommige mensen zullen merken dat ze een soa hebben, maar veel mensen zullen er nooit klachten van krijgen. Bij iedereen kunnen deze klachten verschillen en de een zal er meer last van hebben dan de ander. Veel mensen die wel klachten hebben, weten vaak niet eens dat ze een soa hebben, omdat deze klachten makkelijk kunnen worden verward met een blaasontsteking.

Symptomen van een soa bij het vrouwelijk geslacht;

  • Branderig gevoel tijdens het plassen;
  • Vaginale afscheiding;
  • Jeuk rondom geslachtsdeel;
  • Bultjes rondom geslachtsdeel;
  • Pijn in de onderbuik;
  • Verandering van menstruatiecyclus;
  • Wratjes bij of in de vagina;

Symptomen van een soa bij het mannelijk geslacht;

  • Branderig gevoel tijdens het plassen;
  • Afscheiding uit penis of anus;
  • Jeuk rondom geslachtsdeel;
  • Pijnlijke teelballen;
  • Pijn tijdens seks;
  • Wratjes rondom anus of penis die van vorm kunnen veranderen;

Heb jij één of meerdere symptomen en daarnaast recent seks gehad zonder condoom? Dan wordt het tijd om een test af te nemen. Als je niet weet welke test het beste bij je past dan kun je gebruik maken van onze testwijzer.

Welke risico’s neemt een soa met zich mee?

Gelukkig zijn de meeste soa’s tegenwoordig te genezen, maar het is wel belangrijk dat iedere soa gedetecteerd en behandeld wordt. De gevaarlijkste soa’s zijn HIV en Syfilis. Onbehandeld kunnen deze soa’s namelijk dodelijk zijn. Maar ook de meest voorkomende soa Chlamydia (deze komt naar schatting 100.000 keer per jaar voor) kunnen gezondheidsrisico’s met zich meenemen. Het gevaarlijke van deze soa is namelijk dat je er niets van merkt maar dat ze er wel voor kunnen zorgen dat je onvruchtbaar wordt. Dit overkomt honderden vrouwen per jaar.

Komt een soa veel voor, en moet ik me hiervoor schamen?

Soa’s komen extreem veel voor. Als je seks hebt met iemand zonder condoom die Chlamydia heeft, is de kans 50% dat je deze soa ook kunt krijgen. Een grote kans dus, wat maakt dat jij ook ooit een soa op kan lopen als je geen veilige seks hebt. Wanneer je echter een soa hebt opgelopen, is er niets om je voor te schamen, je bent namelijk echt niet de enige! We begrijpen wel dat het lastig is om met klachten naar de GGD of huisarts te gaan, het is echter wel belangrijk voor jou, je gezondheid en je (seks)partner. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk ook zelf een soa test doen. Dit geldt echter nog niet voor alle soa’s. Ook wij bieden zelftesten aan! Bekijk onze soa testen op onze pagina. Zo kun je volledig anoniem je soa testen en, indien nodig, behandelen. Volledig anoniem, 100% betrouwbaar. Houdt wel altijd rekening met de incubatietijd.

Hoe voorkom je een soa?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gebruik ten alle tijden een condoom. Als je ervoor kiest om zonder condoom seks met elkaar te hebben is het goed om van elkaar te weten dat je monogaam bent en je beide geen soa’s hebt. Dit kun je alleen zeker weten door jezelf te laten te testen met bijvoorbeeld onze zelftesters. Het wassen van de schaamstreek helpt niet tegen een SOA.

Hoe werkt een zelftest?

Met de zelftesters van CondoomEnzo kun je gemakkelijk testen op soa’s zoals Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma. Dit kan gedaan worden door je urine te testen of een uitstrijkje te maken. De testen zijn 100% anoniem en betrouwbaar. Indien nodig kun je ook behandeld worden voor deze soa. Wanneer je je gaat testen, zorg er dan voor dat er minstens 14 dagen tussen de test en het laatste onveilige contact zit. Deze periode noemen we de incubatietijd. Test je positief? Dan is het belangrijk dat je je laat behandelen. Test je negatief? Dan is er niets aan de hand. Belangrijk om te weten is dat niemand immuun is voor een soa, en dat je een soa ook weer opnieuw kunt oplopen.

Voordat je gaat testen is het belangrijk dat je goed weet welke test je nodig hebt. Heb je alleen vaginale seks gehad? Dan test je de vagina. Maar heb je ook orale en/of anale seks gehad, dan is het belangrijk ook deze te testen. Deze infecties worden helaas vaak gemist, gewoonweg omdat deze niet getest worden. Gebruik onze testwijzer om te bepalen welke test(s) jij nodig hebt.

Stap 1: Soa Test

Stap 1:
Afname

Neem zelf thuis lichaamsmateriaal af.

Stap 2: Soa Test

STAP 2:
Retour

Stuur het lichaamsmateriaal retour naar ons lab.

Stap 3: Soa Test

STAP 3:
Analyse

In het lab wordt jouw materiaal onderzocht.

Stap 4: Soa Test

Stap 4:
Uitslag

Binnen 48 uur vraag je zelf de uitslag op met jouw code.

Soa’s zoals HIV en Syfilis zijn wat lastiger te testen, dit komt omdat hier bloedafname voor nodig is. Helaas zijn momenteel de testen nog niet zodanig ontwikkeld dat dit thuis getest kan worden. Daarnaast is bloed vervoeren met post gevoeliger voor fouten. Wil je je toch graag laten testen op HIV of Syfilis? Dan raden wij je dan ook aan om hiervoor naar de huisarts te gaan. Sommige risicogroepen kunnen gratis terecht bij de GGD.

Ik ben positief getest, wat nu?

De meeste soa’s kunnen goed behandeld worden. Soa’s zoals Chlamydia, Gonorroe en Syfilis zijn met antibiotica te behandelen waarna de infectie zal verdwijnen. Deze medicatie moet altijd voorgeschreven worden, hier heb je dus een recept voor nodig en kun je niet zomaar bij de apotheek kopen. Gelukkig is deze medicatie relatief goedkoop en zit een kuur rond de €15,00.

Er zijn ook soa’s die niet te genezen zijn. Zo draag je bijvoorbeeld Herpes je gehele leven bij je en is HIV niet te genezen. Door tijdig te beginnen met de behandeling van HIV, kun je wel ervoor zorgen dat het zich niet ontwikkelt tot AIDS. Belangrijk om te weten is dat geen enkele soa dodelijk is zolang je er op tijd bij bent.