Zwanger zijn, een unieke periode. Een kindje krijgen is voor veel mensen een droom en absoluut een hele bijzondere periode in het leven. In dit artikel ontdekken we alles over zwanger worden en zwanger zijn.
- Vroeger en nu
- Bevruchting op natuurlijke wijze
- Bevruchting op kunstmatige wijze
- (Vroege) tekenen van zwangerschap
- Zwangerschapstest
- De ontwikkeling van de foetus
- Veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw
- Zwangerschap en de mentale gezondheid
- Voeding en zwangerschap
- Do’s op het gebied van voeding
- Don’ts op het gebied van voeding
- Zwangerschap en gezondheidskeuzes
- Zwangerschap en reizen
- Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap
- Intimiteit tijdens de zwangerschap
- De rol van de partner tijdens zwangerschap
- Complicaties
Vroeger en nu
Laten we eens teruggaan in de tijd. Want door de jaren heen is de perceptie van zwangerschap flink veranderd. Zo werd het vroeger eigenlijk beschouwd als de normaalste zaak van de wereld. Mensen zagen het als vanzelfsprekend en als een natuurlijke en logische stap in het volwassen leven. Mensen hadden vroeger dan ook vaak grote gezinnen. Dit komt mede omdat anticonceptie nog minder bekend was en het in het geloof vaak verboden was. Het opvoeden van de kinderen kwam vooral op het bord van de vrouw, terwijl de man de rol als kostwinner op zich nam. Tegenwoordig werkt dit toch echt eventjes anders. Sowieso zien we het krijgen van kinderen niet langer als vanzelfsprekend of als het belangrijkste doel in ons leven. Mensen houden zich tegenwoordig meer bezig met carrière, financiële stabiliteit en persoonlijke doelen voordat ze aan kinderen beginnen. Ook groeit het bewustzijn rondom vruchtbaarheidsproblemen. Hierdoor realiseren mensen zich steeds vaker dat het krijgen van een kind een geschenk is.
Bevruchting op natuurlijke wijze
Het hele zwangerschapsverhaal begint natuurlijk bij bevruchting. Dit vindt plaats wanneer een zaadcel van de man versmelt met een eicel van de vrouw. Dit kan gebeuren door seks in de dagen vóór of op het moment van de eisprong van de vrouw. De eicel die dan vrijkomt uit de eierstokken van de vrouw heeft een levensduur van 24 uur. Dus de zaadcel moet wel opschieten met bevruchten, anders wordt het geen succes. De zaadcel daarentegen kan tot wel vijf dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Dus de kans is niet meteen verkeken. Wanneer de zaadcel uiteindelijk de eicel bereikt en deze samensmelten, vindt de bevruchting plaats. Dit moment markeert het begin van de zwangerschap. De bevruchte eicel reist naar de baarmoeder en begint hier te groeien.
Bevruchting op kunstmatige wijze
Tegenwoordig zijn we ons steeds bewuster van mogelijke voortplantingsproblemen. Sommige mensen krijgen hiermee te maken en kunnen niet zo makkelijk op een natuurlijke manier kinderen krijgen. Gelukkig zijn we tegenwoordig zo ver ontwikkeld in technologie dat hier de nodige oplossingen voor bestaan. Dat is waar kunstmatige bevruchting om de hoek komt kijken. Eén van de meest voorkomende kunstmatige bevruchtingstechnologieën is in-vitrofertilisatie (IVF). Ooit van gehoord? Met IVF worden eicellen van de vrouw verzameld en in een laboratorium samengebracht met de zaadcellen man. Bij een succesvolle bevruchting wordt de embryo in de baarmoeder van de vrouw geplaatst waarna het innestelen kan beginnen en uiteindelijk kan uitgroeien tot een baby. Naast IVF zijn er ook nog een aantal andere technologieën die gebruikt kunnen worden om kunstmatige bevruchting plaats te laten vinden.
(Vroege) tekenen van zwangerschap
Wanneer je zwanger probeert te raken is het fijn om te weten waar je op moet letten om tekenen van een mogelijke zwangerschap te ontdekken. Let wel op, deze tekenen kunnen altijd variëren van persoon tot persoon. Qua symptomen zijn er verschillende dingen die erop zouden kunnen wijzen dat je in verwachting bent:
- Gemiste menstruatie: dit is vaak een van de eerst en meest voor de hand liggende tekenen.
- Gevoelige borsten: borsten die groter, pijnlijker of zwaarder aanvoelen dan normaal.
- Extreme vermoeidheid: de veranderingen in het lichaam kunnen zorgen voor extra vermoeidheid.
- Ochtendmisselijkheid: een typisch zwangerschapsymptoom dat kan variëren van lichte misselijkheid tot braken.
- Stemmingsveranderingen: hormonale veranderingen kunnen zorgen voor prikkelbaarheid en emotionele gevoeligheid.
- Vaak moeten plassen: als gevolg van veranderingen in het lichaam
- Verandering in eetlust: kan verschillen van bepaalde cravings tot afkeer voor bepaalde soorten voedsel.
- Verandering in afscheiding: een witte en meer romige vaginale afscheiding.
Houd wel in je hoofd dat deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben.
Zwangerschapstest
De enige manier om het met zekerheid vast te stellen is door middel van een zwangersschapstest. Zo’n test detecteert of het zwangerschapshormoon hCG in het bloed of de urine van de vrouw aanwezig is. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een thuistest die je kunt kopen bij de drogist of apotheek. Dit doe je meestal door het testen van je ochtendurine. Bij de meeste tests zullen twee lijnen duiden op een zwangerschap. Over het algemeen geldt dat zelfs een zwakke tweede lijn duidt op een zwangerschap. Een andere optie om te testen op het zwangerschapshormoon is het uitvoeren van een bloedtest. Deze wordt meestal uitgevoerd door een zorgverlener. Een bloedtest kan in een veel eerder stadium het hCG-hormoon detecteren dan een urinetest kan doen. Het best moment om een zwangerschapstest uit te voeren is tot een aantal dagen na een gemiste menstruatie.
De ontwikkeling van de foetus
Na bevruchting begint de reis van ontwikkeling in het lichaam van de vrouw. De bevruchte eicel, ook wel de zygote, ontwikkelt zich tot een bal met cellen die de basis vormt voor de toekomstige baby. Hierna begint de innesteling waarbij de toekomstige baby zich aan de baarmoederwand gaat hechten. Dit is een cruciaal moment. De cellen beginnen zich verder te ontwikkelen tot weefsels en organen. Het kleine wezentje groeit snel en ontwikkelt vingertjes, teentjes en een kloppend hart. Na 12 weken is de foetus gevormd en zal hij de rest van de 9 maanden doorgaan met groeien en ontwikkelen tot een baby.
Veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw
Het dragen van een baby heeft een flinke impact op het vrouwelijk lichaam en brengt de nodige veranderingen met zich mee. Zo nemen hormonen als oestrogeen en progesteron toe in het lichaam. Deze hormonen kunnen zorgen voor veranderingen in stemming, eetlust en energie bij een vrouw. Ook de baarmoeder gaat ruimte maken voor de foetus. Dit kan zorgen voor een drukkend gevoel tegen organen en dit is niet altijd even fijn. Ook gewichtstoename is een heel normaal onderdeel. Dit is vaak als gevolg van de groeiende foetus, het aanwezige vruchtwater maar ook door de toename van borstweefsel en vetopslag in het lichaam. Het gewicht blijft over het algemeen gedurende de hele zwangerschap toenemen, maar ook dat kan verschillen van vrouw tot vrouw. Een andere verandering die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap zijn vergrote borsten. Maar ook de huid kan soms in de problemen komen tijdens de zwangerschap. Meer onzuiverheden door toename van talg of juist schilfers omdat de huid extreem droog wordt. Een ander veelvoorkomend probleem is rugpijn, heuppijn en bekkenpijn. Dit komt omdat het lichaam minder stabiel is tijdens de zwangerschap.
Zwangerschap en de mentale gezondheid
Zwangerschap is een bijzondere en spannend tijd in het leven van een vrouw en haar partner. Het lichaam verandert en bereidt zich voor op de bevalling. Tijdens deze periode is het belangrijk om rekening te houden met emotionele en mentale gezondheid. Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap kunnen namelijk van grote invloed zijn op de gemoedstoestand en het welzijn van aanstaande moeders. Vrouwen kunnen zich overweldigd voelen door de verantwoordelijkheid van het krijgen van een kind, angstig zijn over de bevalling of zich zorgen maken over de gezondheid van hun baby. Dit zijn normale reacties en het is dan ook belangrijk om erover te praten. Zwangerschap kan een risicovolle periode zijn voor het ontwikkelen van stemmingsstoornissen, zoals depressie of angst. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. Maar ook de fysieke ongemakken die mogelijk bij zwangerschap komen kijken kunnen een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid van vrouwen. Het is cruciaal voor zwangere vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen en voldoende rust te nemen. Het plannen van rustmomenten gedurende de dag kan helpen om vermoeidheid te verminderen en stress te verminderen. Door open te communiceren en goed voor zichzelf te zorgen kunnen aanstaande moeders op een positieve manier hun kleintje verwelkomen.
Voeding en zwangerschap
Zeker tijdens de zwangerschap is het belangrijk om een gezonde verhouding met voeding te behouden, zowel voor de gezondheid van de moeder als voor de gezondheid van het kind. Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan alle voedingsstoffen is essentieel om te zorgen dat de baby zich goed kan ontwikkelen. Als aanstaande moeder voed je namelijk niet alleen jezelf maar ook je baby. Het is belangrijk om daar bewust van te zijn. Let wel op, zwangere vrouwen lopen namelijk een verhoogd risico op voedsel overdraagbare ziekten. Hieronder zetten we wat do’s en don’ts op een rij.
Do’s op het gebied van voeding
- Eet gevarieerd: kies vooral voor onbewerkte en verse voedingsmiddelen.
- Eet voldoende eiwitten: eiwit is belangrijk voor de groei van je baby.
- Foliumzuur: foliumzuur is een essentiële voedingsstof tijdens de vroege stadia van de zwangerschap. Voorbeelden van foliumzuurrijke voedingsmiddelen zijn bladgroenten, peulvruchten en granen.
- Vitamines: zorg voor genoeg vitamines tijdens de zwangerschap, het nemen van supplementen kan helpen.
- Omega-3 vetzuren: met name DHA is belangrijk voor de hersenontwikkeling van de baby. Naast het eten van vette vis is het suppleren van omega-3 ook een goede optie.
- Calcium: een essentiële voedingsstof voor de ontwikkeling van sterke botten van de baby. Zuivelproducten zijn een goede bron van calcium.
- Ijzer: dit is belangrijk voor de productie van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede bij de moeder.
Het is ook belangrijk om te benadrukken dat zwangerschap geen tijd is om af te vallen of strikte diëten te volgen.
Don’ts op het gebied van voeding
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die een zwangere vrouw zeker moet vermijden.
- Vlees of vis: zorg altijd dat het vlees goed gaar is en vermijd rauwe vis of vleeswaren om het risico op infecties of vergiftiging te verminderen.
- Rauwe ei en ongepasteuriseerde zuivelproducten: vermijd dit om risico op vergiftiging zoveel mogelijk te vermijden.
Zwangerschap en gezondheidskeuzes
Voor de veiligheid van zowel de moeder als de baby is eht belangrijk om tijdens de zwangerschap bewuste gezondheidskeuzes te maken. Zo kan roken en drugsgebruk tijdens de zwangerschap ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor de baby, waaronder vroeggeboorte, groeiachterstand, ontwikkelingsproblemen of andere aangeboren afwijkingen. Het is enorm belangrijk om te stoppen met roken en drugsgebruik vanaf het moment dat je het weet. Ook alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby en kan zorgen voor stoornissen en andere problemen. Cafeïne-consumptie is ook zoiets. Het is raadzaam om de cafeïne die je inneemt te beperken tot maximaal één kopje koffie per dag. Let ook op je theeconsumptie. Een ander punt waar je misschien minder snel bij stilstaat is medicijngebruik en kruidensupplementen. Als vrouw is het belangrijk om hierover te praten met een zorgverlener.
Zwangerschap en reizen
Reizen tijdens de zwangerschap klinkt misschien niet voor iedereen als een goed idee. Maar voor sommige mensen kan het een geweldige manier zijn om te ontspannen en wat quality time te hbben voordat te baby arriveert. Wel is het in dit geval extra belangrijk om rekening te houden met het feit dat reizen en zwangerschap soms net wat extra aandacht nodig heeft. Sowieso is het belangrijk om een zorgverlener om advies te vragen met betrekking tot eventueel medische geschiedenis of de fase van zwangerschap. Daarnaast is het bij het kiezen van de bestemming verstandig om rekening te houden met factoren zoals het klimaat, de afstand en de beschikbaarheid van medische voorzieningen. Ook kunnen in sommige gebieden bepaalde ziekten heersen die schadelijk kunnen zijn voor de aanstaande moeder en de baby. Als je ervoor kiest om per vliegtuig te reizen, controleer dan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen kunnen soms specifieke regels en restricties hebben voor zwangeren. Eén van de belangrijkste dingen tijdens je reis is in ieder geval veiligheid en comfort. Zorg dat je alles hebt wat je nodig hebt, dat je je comfortabel voelt en dat je vooral niet te strakke kleding draagt. Neem rust wanneer nodig. En last but not least is het slim om je reisverzekering te controleren om zeker te zijn van voldoende dekking tijdens de zwangerschap.
Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap
Lichaamsbeweging kan de bloedsomloop verbeteren, energie verhogen, het humeur verbeteren en de spieren versterken. Dit kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap voor moeder en baby. Wel is het belangrijk om veilige activiteiten te kiezen, zoals wandelen, zwemmen, yoga of lichte krachttraining. Vermijd contactsportenen activiteiten met een groot risico op vallen of overmatige druk op de buik. Gewrichten kunnen tijdens de draagtijd wat losser zijn en dus is er een verhoogd risico op letsel. Het is belangrijk om voorop te stellen dat zwangerschap een individuele ervaring is en het belangrijkis om altijd naar je lichaam te luisteren. Als zwangere vrouw moet je tijdens lichaamsbeweging goed om je ademhaling en temperatuur letten en oververhitting voorkomen.
Intimiteit tijdens de zwangerschap
Intimiteit is een belangrijk onderdeel van een relatie, dit geldt ook tijdens de zwangerschap. Hoewel sommige stellen het misschien nog wat spannend vinden om seks te hebben tijdens de zwangerschap is het over het algemeen mogelijk om intiem te blijven met elkaar gedurende deze periode. Zorg dat je open en eerlijk communiceert. Bespreek je gevoelens, angsten en verlangens met elkaar. Ook is het belangrijk om steeds naar je lichaam te luisteren. Ook kunnen er fysiek dingen veranderen, zoals een groeiende buik, een groeiende baarmoeder en grotere borsten. Het is belangrijk dat je je comfortabel blijft voelen in je lichaam en dat eventuele sekspositie er op worden aangepast. Ook zwangerschapshormonen kunnen invloed hebben op de seksuele behoeften en voorkeuren van de vrouw. De ene vrouw kan een hoger libido ervaren terwijl de andere vrouw juist een lager libido ervaart. Daarnaast is intimiteit niet alleen beperkt tot seksuele activiteit. Er zijn talloze om verbinding te maken en plezier te hebben met elkaar.
De rol van de partner tijdens zwangerschap
Ook de partner speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Zo kunnen partners een belangrijke bron van emotionele en fysieke ondersteuning zijn gedurende de zwangerschap. Luisteren naar en begrip tonen voor de zwangere vrouw kan enorm hlpen. Maar ook kunnen partners actief betrokken zijn bij de zwangerschap door deel te nemen aan afspraken zoals echo’s, cursussen en andere prenatale afspraken. Zoals we weten kan zwangerschap met vermoeidheid en fysieke ongemakken komen. Als partner kan het helpen om huishoudelijke taken als koken, schoonmaken en boodschappen doen over te nemen. Het brengt vaak verschillende emoties met zich mee, zowel vreugde als angst. Partners kunnen een ondersteunende rol spelen door begripvol te zijn, aanwezig te zijn bij momenten van onzekerheid en angst, en een veilige ruimte te bieden voor het delen van gevoelens en zorgen. Als partner is het misschien wel de belangrijkste rol om te zorgen dat de dragende vrouw zich niet alleen voelt en gesteund voelt. Neem deze taak serieus.
Complicaties
Over het algemeen is het een fijne belevenis die je samen met je partner doormaakt. Maar soms kunnen er helaas zwangerschap complicaties voordoen. Lees hier alles over complicaties.